Tek oyla rektör atamasını eğitimciler yargıya taşıdı

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 01 Haziran 2007 06:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Eğitim-Bir-Sen, Cumhurbaşkanı Sezer hakkında Kastamonu Üniversitesi Rektörlüğü'ne seçimde 2 oy alan Gökçebay'ı atadığı için İdare Mahkemesi'ne başvurdu

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in seçimlerde kendisinden başka sadece 1 kişinin desteğini alan Prof. Dr. Bahri Gökçebay'ı Kastamonu Üniversitesi Rektörlüğü'ne ataması yargıya taşındı. Eğitim-Bir-Sen üniversitedeki seçimde sadece 2 oy aldığı ve üçüncü sırada geldiği halde Prof. Dr. Bahri Gökçebay'ın rektör atanması ile ilgili Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) aleyhine Ankara İdare Mahkemesi'ne başvurdu. İptal davası için mahkemeye sunulan başvuru dilekçesinde ?Kastamonu Üniversitesi öğretim görevlilerinin iradelerinin hiçe sayıldığı? ve ?Cumhurbaşkanı'nın rektör atamalaırnda hakkı olmadığı halde sınırsız mutlak takdir yetkisi kullandığı? belirtildi.

YETKİ SINIRSIZ DEĞİL

Yürütmenin hemen durdurulması istenen davada delil olarak da Anayasa maddeleri gösterildi. Başvuruda, ?Bu olağandışı, şaşırtıcı kararın gerekçesini ise açıklama ihtiyacı hissetmemiştir. Türkiye bir hukuk devletidir ve hukuk devletinde mutlak takdir yetkisi yoktur. Bu nedenle, takdir yetkisinin nasıl kullanılacağının demokratik hukuk devletinde belirlendiğini ve bu esaslara aykırı hareket etmenin hukuka aykırılık teşkil edeceğini söylemek yanlış olmaz? denildi.

TAKDİR HAKKINDAN ÖTE

Anayasa'nın 130. maddesi ve 2547 sayılı yasanın 13. maddesinin Cumhurbaşkanı'na rektör ataması konusunda takdir hakkı tanıdığı, ancak bu hakkın mutlak ve sınırsız olamayacağı belirtildi. Başvuruda şöyle devam edildi: ?Şayet Cumhurbaşkanı'na yüzde 100 mutlak, sınırsız bir takdir yetkisi tanınmış olsaydı o zaman kanun böyle bir hüküm içermek ihtiyacı hissetmezdi. Olması gereken rektör adaylarının seçimi için öğretim üyeleri arasında yapılan oylama sonucu en yüksek oyu alan adayın Cumhurbaşkanı tarafından rektör olarak atanmasıdır. Çünkü kanun koyucu, üniversiteyi ve rektör adaylarını çok yakından tanıyan ve hepsi birer değerli bilim adamı olan öğretim üyelerinin ve YÖK düşüncesine büyük önem vermiştir. Bu nedenle Cumhurbaşkanın'nın atama işlemini yaparken bu oylama sonucunu mutlaka gözönünde bulundurması, bu sonuca ters düşmeyecek şekilde karar vermesi gerekir? denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber