Kredi kartlarında borç yapılandırmayla ilgili 60 günlük süre başladı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 08 Temmuz 2009 09:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Bankalara 'aidatta vicdan' çağrısı

Hazal ATEŞ

Kredi kartlarında borç yapılandırmayla ilgili 60 günlük süre başladı. Yasadan çıkarılan aidatlarla ilgili olarak tüketici dernekleri ise vicdan çağrısı yaptı

KREDİ kartı borçlarına af getiren yasanın Resmi Gazete'de yayımlanması ve yürürlüğe girmesiyle birlikte yasada belirtilen süre de başladı. Yasaya göre, 31 Mayıs itibariyle ödeme ihtarı çekilen, icra takibi başlatılan veya banka tarafından takip olunan kredi kartı borçları için 60 gün içinde başvuru yapılacak. Yasanın onaylanmasıyla birlikte gözler tekrar aidat tartışmasına çevrildi. Hükümet, 35-45 lira arasında değişen kart aidatlarının 3 yılda bir alınması ve bu oranın da bankalar tarafından oluşturulacak bir kurul tarafından belirlenmesi için harekete geçti. Tüketici birlikleri ise yasa gelene kadar bankaları "vicdanlı" davranmaya çağırdı. Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Ali Çetin, Meclis iradesine ve yargı kararlarına karşın bankaların ücret almaya devam etmesinin yanlış olduğunu söyledi. Tüketicileri Koruma Vakfı Başkanı Kısıklı da, kartı kullanma bedelinin olması gerektiğini belirterek "Bazı bankaların 60 liraya kadar yıllık aidat bedeli alıyor. Bu vicdansızlık. Para alınmasın demiyoruz. En azından içinde vicdan bulunan 10-15 lira belirlensin" dedi.


Kredi kartı borçları için 60 gün süre resmen başladı

Kart borçlarını yapılandıran yasa Resmi Gazete'de yayımlandı Böylece borçlular için dünden itibaren 60 günlük süre başladı

Kredi kartı borçlarının yapılandırılmasına ilişkin yasal düzenleme, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre; 31 Mayıs 2009 tarihi itibariyle ödeme ihtarı çekilen, icra takibi başlatılan veya banka tarafından takip olunan kredi kartı borçları için 60 gün içinde başvuru yapılacak. 'Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun' uyarınca, sözleşmede belirtilen asgari ödeme tutarı, dönem borcunun yüzde 20'sinden aşağı olamayacak. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, Hazine Müsteşarlığı ve Merkez Bankası'nın olumlu görüşünü alarak, bu oranı yüzde 40'a kadar artırmaya, oranı yüzde 20'ye kadar düşürmeye yetkili olacak.

MASRAFIN YÜZDE 25'İ ÖDENECEK

Kart sahibi, hesap özetinde yer alan asgari ödeme tutarını son ödeme tarihinde ödemezse, sözleşmede öngörülen gecikme faizi dışında bir yükümlülük altına sokulamayacak. 31 Mayıs 2009 tarihi itibariyle, haklarında ihtar çekilenler veya icra takibi başlatılanlar ya da Kurulca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde üçüncü, dördüncü veya beşinci grup krediler ve diğer alacaklar içinde sınıflandırılmış kredi kartı borcu bulunan kart hamilleri, düzenlemeden yararlanmak için 60 gün içinde bankalara, bankaların avukatlarına, varlık yönetim şirketlerine veya temsilcilerine yazılı olarak başvuracak. Kart sahipleri, icra takibine konu olmuş takip, dava masraf ve harçlarını ve nispi kanuni vekalet ücretinin yüzde 25'ini de kabul edilen plan çerçevesinde borçlarını ödeme hakkına sahip olacak.

MERKEZ BANKASI ENDEKSİNE BAKIN

Kart sahibine ödenmesi için ihtar çekilen veya hakkında icra takibi başlatılan kredi kartı ana para ve faiz borcu ya da kart sahibinin söz konusu tarih itibariyle kredi kartı ana para borcu ile bu hesaplarda sınıflandırılma tarihine kadar işletilmiş bulunan faiz borcu, 31 Mayıs 2009 tarihine kadar Merkez Bankası'nca 3 aya kadar vadeli ağırlıklı ortalama mevduat faiz oranı esas alınarak ilan edilecek aylık endeks katsayısıyla çarpılmak suretiyle ödeme planına esas borç tutarı hesaplanacak.

ÖDEME SEÇENEKLERİ

Hesaplanan ödeme planına esas borç tutarı, başvuru tarihinden itibaren 30 gün içinde bir defada ya da taksitle ödenirse ilave faiz alınmayacak. Borcun vadeli olarak ödenmesi talep edilirse, aylık eşit taksitler şeklinde ödenecek borç tutarı 6 aylık vade için 1.04, 12 aylık vade için 1.08, 24 aylık vade için 1.18, 36 aylık vade için 1.26 ile çarpılacak. Hesaplanacak tutar ay sayısına bölünerek belirlenecek. Vadeli ödemelerde ilk taksit peşin olarak ödenecek.

BU HESABA DİKKAT!

Mayıs 2006'da temerrüde düşen 1.000 liralık borç, gecikme faiziyle 1.502 lira oluyor. Peşin ödemede borçlu 1.502 lira ödeyip borcunu sildirebilecek. 6 ayda ödemek isterse 1.562 lira ödeyecek. Taksit tutarı 260,43 lira olacak. 12 ayda ödemek isterse cebinden 1.622 lira çıkacak. Aylık taksitleri ise 135 liraya düşecek. 24 aylık vade tercih edildiğinde ise borç 1.772 liraya yükselirken, aylık taksitler 73 liraya inecek. 36 aylık vadede borç 1.893 liraya çıkacak.

Borcunuzu siz de hesaplayın

Tüketici Örgütleri Federasyonu Genel Başkanı Fuat Engin borçların hesaplanmasının uzmanlarla yapılmasını önerdi

Tüketici Örgütleri Federasyonu Genel Başkanı Fuat Engin, yasadan yararlanacak vatandaşlara bazı tavsiyelerde bulundu. İşte o tavsiyeler:

Tüketici, borcunu nasıl ödeyeceğine ilişkin karar vermeli. Borç peşin ödenecekse herhangi bir faiz ödenmeyeceğine dikkat edilmeli.

Tüketici, taksitle ödemeyi tercih ediyorsa, seçeneklerden ödeme durumu için en uygun olanını seçmeli.

Tüketici muhataba başvuruda bulunmadan önce borca ilişkin hesaplama mutlaka yapılmalı.

Hesaplama için konuyu iyi bilen bir hukukçudan ya da tüketici örgütlerinden yardım alınmalı.

Sadece icra takibine konu olmuş durumda, dava masraf ve harçları ile vekalet ücretinin yüzde 25'inin kabul edilen plan çerçevesinde ödenmesi gerekiyor.

Başvuru, muhatap kuruluşa yazılı ve belgeli olarak yapılmalı.

Ödemeler, başvuru dilekçesinde belirtilen ödeme planına uygun olarak, düzenli yapılmalı.

Ödeme planı doğrultusunda taksit tutarlarının ödenmesi şartıyla, icra işlemleri duracak, İcra ve İflas Kanunu'nda belirtilen süreler işlemeyecek.

Tüketici, ödeme planına karşı ancak, plan doğrultusunda ödeme yapmak ve ödemelere devam etmek koşulu ile itiraz yoluna başvurabileceğini unutmamalı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber