Ceylan'ın ölümü Meclis gündeminde

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Ekim 2009 18:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Diyarbakır'da Ceylan Önkol isimli küçük kız çocuğunun patlama sonucu olay yerinde öldüğü iddiasıyla ilgili gelişmeleri takibe aldı.İnsan Hakları Komisyonundan yapılan yazılı açıklamada, Komisyon Başkanlığınca; Önkol'un, Diyarbakır'ın Lice'ye bağlı Şenlik Köyü Paşaçiya Mezrası Cemaltepe Mevkiinde patlama sonucu olay yerinde ölmesiyle ilgili yapılan çalışmalar hakkında, Lice Kaymakamlığı ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı ile 28 Eylül tarihinde bir telefon görüşmesi yapılarak, olaydan sonra gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi alındığı kaydedildi.

İlgililerden elde edilen bilgilere göre; Lice Cumhuriyet Başsavcılığının, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı ile koordineli olarak soruşturmayı sürdürdüğü, olay yerinden ve maktülenin üzerinden alınan patlayıcı parçaların inceleme yapılmak üzere uzman bilirkişilere teslim edilip, gelecek rapor sonucuna göre soruşturmanın şekilleneceğinin anlaşıldığı ifade edildi.

-''YAŞAM HAKKININ ÖZÜNE DOKUNULAMAZ''-

Açıklamada, şöyle denildi:

''Bilindiği gibi Anayasamızın kişinin dokunulmazlığı, maddi ve manevi varlığı başlıklı 17. maddesiyle tarafı olduğumuz ve onaylamakla iç hukuk mevzuatına dahil ettiğimiz, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin (AİHS) yaşam (hayat) hakkını düzenleyen 2. maddesinde; herkesin, yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahip olduğuyla, yaşam hakkının devletin koruması altında bulunduğu belirtilmiştir.

Yaşam hakkı, temel hakların en başında gelen ve Anayasamızda da ilk sırada yer alan düzenlemelerdir ve mutlak bir hak olarak diğer tüm hak ve özgürlükler gibi bu hakkın da özüne dokunulamaz. Anayasa ve AİHS ile koruma altında olan yaşam hakkı, devlet açısından pozitif yükümlülük ve negatif yükümlülük olarak adlandırılabilecek yükümlülükler öngörmektedir. Devletin, negatif yükümlülük olarak tarif edilen yükümlülüğü öldürme yasağını, pozitif yükümlülüğü ise yaşama hakkının korunmasını, bireyi saldırılara karşı korumak için gerekli tedbirlerin alınmasını ve saldırı vuku bulması halinde ise failin bulunup yargı önüne çıkarılması, yargılanması ve cezalandırılması için gerekli etkin bir resmi soruşturmanın yapılmasını ifade eder.

Ölümle sonuçlanan olaylarda; devlet, fiilin yalnız bir devlet görevlisi tarafından işlenmiş olması halinde değil, ne şekilde meydana gelirse gelsin, ölüm olayından haberdar olan devlet etkin ve resmi soruşturma yapmak zorundadır.''

Açıklamada, komisyonun ölümle sonuçlanan olaylara bakışının bu çerçevede olduğu ve yetkili organlarca tüm işlemlerin bu çerçevede değerlendirilmesi gerektiği belirtilerek, olayla ilgili gelişmelerin komisyonca hassasiyetle takip edildiği bildirildi.

Bu arada, komisyonun, Ramazan Bayramında Kayseri'de kaybolan çocuklarla ilgili gelişmeleri yakından takip ettiği ve Kayseri Emniyet Müdürlüğünden bilgi aldığı bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber