Çubukçu, protokoldeki koltuğu kaldırtıp sandalyeye oturdu

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Ocak 2010 16:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ile imzalayacakları protokol töreninde kendisine ayrılan geniş koltukları kaldırtıp yerine sandalye koydurdu. Çubukçu, koltuğun sandalyeyle değişmesi için bir süre ayakta bekledi.

TİSK ve Mille Eğitim Bakanlığı arasında "MEB ve TİSK Eğitimde İşbirliği" protokolü Şişli Endüstri Meslek Lisesi'nde düzenlenen programla imzalandı. Şişli Endüstri Meslek Lisesi öğrencilerinin çalıştığı atölyeleri gezen Bakan Nimet Çubukçu, daha sonra protokolün imzalanacağı salona geçti. En önde kendisi için hazırlanan geniş koltuğu gören Bakan Çubukçu, diğer konukların oturduğu gibi sandalyeyle koltuğun değişmesini istedi. Salon görevlileri de hemen koltuğu kaldırarak yerine sandalye koydu. Bakan Çubukçu da koltuğun değiştirilmesini ayakta bekledi.

2008 yılında İş Kanunu'nun 85. Maddesinde yapılan bir değişiklikle, yaptıkları işle ilgili mesleki eğitim almamış işçilerin ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamayacakları hükmü getirilmişti. Bu kapsamda imzalan protokolle, sektördü çalışan 150 bin işçiye MEB ve TİSK ortak olarak mesleki ve teknik eğitim vermeyi planlıyor.

Protokol imzalanmadan önce kısa bir konuşma yapan Bakan Çubukçu, Türkiye'nin dünyanın 17. büyük ekonomisi olduğunu ancak yeterli nitelikte ve sayıda eğitimli, bilgili teknik elemanın bulunmadığını söyledi.

Mesleki ve teknik eğitime sahip nitelikli iş gücünün oluşturulması için geliştirdikleri projelerden bahseden Bakan Çubukçu, "Projelerden biri Mesleki Eğitim Güçlendirme Projesi (MEGEP) ve Mesleki Teknik Eğitimin Modernizasyonu Projesi'dir. Başta AB üyesi ülkeler olmak üzere bütün ülkeler mesleki eğitime büyük önem veriyorlar. 12 Mayıs 2009 tarihinde Brüksel'de toplanan AB Eğitim Gençlik ve Kültür Komisyonu 2020 yılına kadar yapılacak çalışmaların çerçevesini şu şekilde çizmiştir, 'Hayat boyu öğrenim ve hareketlilik' Bugün bu okulda edindikleri bilgiyle kalırlarsa öğrenciler olmaz gençlerin sürekli eğitim kalitelerini geliştirmesi gerekir." dedi.

Protokolün içeriğinden de söz eden Bakan Çubukçu, "-TİSK'e bağlı sendikaların ilgili iş kolunda çalıştırılan yaptığı iş ile ilgili mesleki ve teknik eğitim almamış olan herkes bakanlığımıza bağlı mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarımızda eğitimden geçirilecektir. " ifadelerini kullandı.

Mesleki ve teknik eğitimin geliştirilmesi için iş adamlarına da çağrıda bulunan Bakan Çubukçu, "Eğitimin her kademesinde girişimciliğin güçlendirilmesi de bizim için çok önemli. AB, Dünya Bankası, Fransa, İspanya, İtalya ve Japonya gibi ülkelerle de işbirliğimiz devam ediyor. İş dünyası ile eğitim kurumları da her zaman işbirliği içinde olmalıdır. Okullardaki fiziki alt yapı ile atölye ve laboratuarların sürekli modernize edilmesi ve güncelliğinin korunması çok büyük önem arz ediyor." diye konuştu.

2009 - 2010 öğretim yılında orta öğretimdeki öğrenci sayısının 4 milyon 240 bin 352 olduğunu ve bunun 1 milyon 817 bininin mesleki ve teknik eğitim okullarına devam ettiğini kaydeden Bakan Çubukçu, "Meslek ve teknik eğitime geçen yıla oranla bu yıl yüzde 15.6 bir artış sağlandı, bu iyimser bir rakam. Ümit ediyoruz ki mesleki teknik eğitimin güçlendirilmesi konusunda Orta öğretimden Yüksek öğrenime geçiş sisteminin önemli bir engel olduğu hepimiz tarafından biliniyor. Bu yöndeki olumlu gelişmelerin de doğrudan ve çok hızlı bir şekilde bir yıl içerisinde pozitif olarak yansıdığını düşünürsek, orta öğretimden yüksek öğrenime geçiş sınav sistemindeki uygulamaların bugün yapılan değişiklikler doğrultusunda devam etmesi durumunda mesleki ve teknik eğitimin çok daha güçlü bir şekilde gelişeceğine umuyoruz." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber