Din Bir Sen'den sözlü sınava tepki

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Nisan 2010 07:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Daha önce yurt dışında görev yapacak personelin seçiminin Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı ile yapılacağını duyuran Diyanet İşleri Başkanlığı'nın müftülüklere gönderdiği bir yazıyla hacda görev yapacak personelin seçiminin sözlü sınavla yapılacağını ilan etmesine tepki gösteren Din-Bir-Sen, Hacca gidecek din görevlilerinin seçiminde sözlü sınav uygulamasının yanlış olduğunu söyleyerek, personelin mağdur edildiğini söyledi.

Personelin DİB tarafından yanlış yönlendirilerek mağdur edildiğini belirten Din-Bir-Sen, 18 Nisan 2010 tarihinde yapılacak Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı'na müracaatlar yapılmadan önce bu yıl Hacca görevli gönderiminde kullanılmayacağının neden ilan edilmediğini sorarak, personelin çok önemli bir kısmı bu sınava Hac'da görev almak için müracaat ettiğini dile getirdi.

Hacca görevli seçiminde kullanılacağı belirtilen sınavın devre dışı bırakılması ile ilgili bir açıklama yapan Din-Bir-Sen Genel Merkezi, yurt dışında görev yapacak personelin seçiminde ve kurum içi nakillerde kullanılmak üzere daha önce DİB tarafından 18.04.2010 tarihinde yapılacağı duyurulan Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı'nın bu yazıyla birlikte geçersiz kılındığını belirterek, 2008 de 3 yıl, 2009 da 5 yıl olan görev yılı şartının 8 yıla çıkarılması ve tecrübeli din görevlilerinin de müracaatlarının engellenmesinin büyük bir haksızlık olduğunu ifade etti.

Kurum içi nakillerde bu sınavın nasıl kullanılacağı ile ilgili ise henüz resmi bir açıklama olmadığına da dikkat çeken Din-Bir-Sen, Diyanet ilan ettiği sınavı bu şekilde etkisiz kılmasıyla başarının cezalandırılmak istendiğini kaydetti.

Hac da görev yapacak personelin seçiminde sözlü sınav uygulamasının objektifliğe aykırı olduğunu ifade eden Din-Bir-Sen, Türkiye'de Diyanet'in ve diğer kurumların gelişimi ve uygulamaları dikkate alındığında sözlü sınavların eleştiri konusu olacağına işaret etti.

18 Nisan 2010 tarihinde yapılacak sınava müracaatını yapmadan önce, aynı tarihlere denk gelmesine rağmen, bu sınavın (MBSTS) bu yıl Hacca görevli gönderiminde kullanılmayacağının neden ilan edilmediğini soran Din-Bir-Sen, personelin çok önemli bir kısmı bu sınava hac da görev almak için müracaat ettiğine dikkat çekerek, personelin yanlış yönlendirildiğini dile getirdi.

Konuyla ilgili Din-Bir-Sen'in açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

?Türkiye'de Diyanet'in ve diğer kurumların gelişimi ve uygulamaları dikkate alındığında sözlü sınavlardan vazgeçildiği görülmektedir. Doğrusu da budur. Zira hemen hemen her zeminde sözlü sınavlarla ilgili eleştiriler yoğun bir şekilde dile getirilmektedir. Objektiflik sorununa vurgu yapılmaktadır. Zaten DİB'de son birkaç yıldır hacca görevli seçiminde, sınav ile seçim yapmakta arkasından yapılan mülakat ta sembolik kalmaktaydı. Personel de bu konudaki memnuniyetini her ortamda dile getirmekteydi.

Ancak bu gerçekler göz önündeyken neden birden bire bu yıl ki sınavda mülakat- sözlü sınava dönülmüştür. Acaba bu kararın alınmasında son yıllarda ?belki de daha objektif kriterlerin uygulanması sebebi ile- eğitimli personelin yüksek not alması etkili olmuş mudur?

Bu durumda böyle bir uygulama başarının cezalandırılması anlamına gelmez mi?

Böyle bir uygulama ile büyük bir gayretle sınava çalışan personele, tam da sınava günler kala ?Siz ne kadar çalışırsanız çalışın, ne bilirseniz bilin bunun bizim için bir anlamı yoktur' denmiş olmaz mı?

DİB personelinin eğitim seviyesinin yükselmesinin, bilgi ve görgüsünün artmasının önemi her zeminde başkanlığımız tarafından ?tabii ve doğru olarak- dile getirilmektedir. Ancak yukarıda bahsettiğimiz türden uygulamaların Başkanlıktaki eğitimli personel için ne anlam ifade ettiği hiç düşünülmüş müdür?

Sonuç olarak;

1- Bu yıl Hacca görevli seçiminde sadece sözlü sınav uygulamasının yanlış olduğunu,

2- Hacca görevli seçiminde kullanılacağı belirtilen sınavın devre dışı bırakılarak, personelin bu konuda yanlış yönlendirildiğini ve mağdur edildiğini,

3- Bu sınavın devre dışı bırakılarak ve yerine objektifliği her zeminde sorgulanan sözlü sınav uygulamasına dönülerek başarının cezalandırıldığını belirtmek isteriz.

4-Eğer burada amaç görev süresi uzun olmakla beraber hacca gitmemiş personeli istihdam etmekse, bunun da yapılacak yazılı sınav sonucu ve onlara ayrılacak kontenjan dahilinde yapılması mümkündür.

5-Son söz olarak mülakatın kaldırılmasını, böyle bir insiyatifin müftülüklere bırakılmamasını talep ediyoruz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber