TÖDER Akademik Direktörü: Sınavlardaki Devlet tekeli kalkmalı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 17 Eylül 2010 09:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet tekeli kalkmalı

Çağlar, sınav skandallarının ve sorunlarının çözülmesi için özel uzman kuruluşların da devreye girmesi gerektiğini söyledi. Çağlar, ABD'de 3 milyon kişinin girdiği sınavlarda bir sorunun çıkmadığını hatırlattı

SİBEL KAHRAMAN İstanbul

TÖDER Akademik Direktörü Prof. Dr. Adil Çağlar, sınav sorunlarında Türkiye'nin asıl sorununun, yalnızca ÖSYM ya da Milli Eğitim Bakanlığı'nın sorumlu kabul edilmesi olduğunu söyledi.

Prof. Çağlar, merkezi sınavlar hakkında yanlış bilinenleri şöyle sıraladı:

- ?Türkiye'de üniversite sınavlarına 1.5 milyon öğrencinin giriyor olması, sınavların farklı teknikler kullanılarak yapılamamasına sebep olarak gösterilmiştir. Örneğin, ABD'de uygulanan SAT sınavlarına yılda 3 milyondan fazla öğrenci katılıyor.

- Türkiye'de üniversite sınavları yılda sadece 1 defa uygulanmaktadır. Bunu bir gereklilik olarak bilmemize rağmen, birçok ülkede yılda birçok kere (10 sınava kadar) sınav yapılmaktadır.

- Birçok ülkede merkezi sınavlar ölçme ve değerlendirme alanında faaliyet gösteren özel kuruluşlardan hizmet satın alınarak uygulanmaktadır. Türkiye'de bu işin devlet tekelinde yapılıyor olması ve özel sektörün önünün kapatılması sınav sistemlerinin gelişememesinin başlıca sebebidir.?

Bir kez zorluğu

Prof. Çağlar, yurtdışıyla kıyaslamasını şöyle sürdürdü:

?- Türkiye'de sınavların yılda bir kez yapılması beraberinde birçok teknik zorluğa yol açıyor. Örneğin, aynı anda bir milyondan fazla öğrenciye sınav uygulanması, sınavların okullarda yapılması gibi zorunlulukları doğurmaktadır.

Halbuki, yurt dışında, sınav merkezi olarak hizmet veren ve çoğu özel sektöre bağlı çalışan birimlerde çok daha sağlıklı koşullarda, kamera gibi birçok güvenlik sistemiyle başarılı sınav uygulamaları yapılmaktadır. ÖSYM'nin aldığı sınav ücreti başta ABD ve Avrupa olmak üzere birçok ülke ile kıyaslandığında yüksek kalmaktadır. Düşük rakamlara, güvenli sınav yapılabilmektedir.?

?Yerleştirme' sorunu

Prof. Çağlar, sözlerini şöyle sürdürdü: ?- Merkezi sınavların kesin yerleştirmeye yönelik kullanılması, yine başta Türkiye olmak üzere çok az ülkeye özgü bir uygulamadır. Birçok ülkede bu tip sınavlar Yüksek Öğrenim Kurumları tarafından öğrenci seçiminde kayıt koşulu olarak dikkate alınmakta, ancak, her kurum kesin yerleştirme sırasında kendi şartlarını uygulamaktadır.

- Türkiye'de uygulanan merkezi seçme ve yerleştirme sınavları büyük sorunları da birlikte getimektedir.

Önümüzdeki yıllarda düzenlenecek üniversite yerleştirme sınavları eğer bir önlem alınmaz ise çıkacak problemler sonucunda yargı yoluyla iptal edilecektir. Bu durum ise milyonlarca gencin hayatını olumsuz etkileyecektir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber