Çalıntı telefon devrine son

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Mayıs 2005 17:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bundan böyle çalıntı cep telefonları geçersiz olacak. Çalıntı telefonlarla haberleşmeyi sağlayan GSM operatörlerine para ve hapis cezaları verilmesini öngören yasa teklifi kabul edildi.

TBMM Bayındırlık, İmar ve Ulaştırma Komisyonu'nda, çalıntı cep telefonlarının izlemeye alınması, bu telefonlarla haberleşmeyi sağlayan GSM operatörlerine para ve hapis cezaları verilmesini öngören yasa teklifi kabul edildi.

Bayındırlık, İmar ve Ulaştırma Komisyonu'nda, AKP Muğla Milletvekili Seyfi Terzibaşıoğlu tarafından hazırlanan ve 18 AKP milletvekilinin de imzaladığı, Telsiz Yasası'nda değişiklik yapılmasına ilişkin yasa teklifi görüşülerek kabul edildi. Terzibaşıoğlu, yasa teklifiyle ilgili bilgi verirken, Türkiye'de 35 milyon cep telefonu olduğunu ve bunların 12 milyonunun kayıtdışı olduğunu ve bunun mali portresinin de 2,5 milyon dolar olduğunu bildirdi. Terzibaşıoğlu, bu yasa teklifinin yasallaşmasından sonra kayıtdışı cep telefonlarının alınıp satılamayacağını, çalınan cep telefonlarının da geçersiz hale geleceğini ve bundan sonra ne kapkaçta, ne gümrükte ne de terörde kullanılamayacağını söyledi.

Mobil Sat Genel Başkanı Murat Dursun da, sektör olarak bu yasa teklifini desteklediklerini ve bununla sadece cep telefonu değil, sektörün bütününün disipline edileceğini belirtti.

Komisyonda kabul edilen bu yasa teklifiyle, GSM işletmecilerinin kendi alt yapılarında sistemlerini kurarak Telekomünikasyon Kurumu bünyesindeki veri tabanı ile bağlantısının kurulması yoluyla yasal olmayan GSM telefon cihazları hizmet dışı bırakılarak, ekonomik değerleri sıfırlanacak.

Buna göre, Telekomünikasyon Kurulu bünyesinde kurulacak veya kurdurulacak bilgi ve ihbar merkezine çalıntı veya kayıp cihazların bildirilmesinin ardından bu cihaz izlemeye alınacak. Kullanıcıya bir mesaj gönderilerek kullandığı telefonun çalıntı olduğu konusunda kullanıcılar da bilgilendirilerek, en yakın adli makama bu cihazları teslim etmeleri istenecek. Kullanıcının SIM kartı bloke edilerek, cihazın haberleşme hizmeti de durdurulacak. Teklife göre, kullanıcının SIM kartı bilgileri adli birimlere de bildirilerek, çalıntı veya kayıp cihaz kullananlar takibe alınacak.

Bu yasa teklifiyle, çalıntı cihazlar ile haberleşmeyi sürdüren GSM operatörlerine de ağır para ve hapis cezaları verilmesi öngörülüyor. Buna göre, Kurum tarafından izin verilmedikçe işletmelerce tedarik edilen abone kimlik ve iletişim bilgilerini taşıyan özel bilgiler veya cihazın teşhisine yarayan elektronik kimlik bilgileri yeniden oluşturulursa, kopyalanarak çoğaltılırsa bu kişilere iki yıldan beş yıla kadar hapis ve üç bin günden beşbin güne kadar adli para cezası verilecek.

Kurum düzenlemelerine aykırı olarak elektronik kimlik bilgisini haiz yeni veya kullanılmış cihazların her türlü devri ve ticareti yasaklanırken, bunlara aykırı hareket edenlere de bir yıldan üç yıla kadar hapis ve üç bin güne kadar adli para cezası verilecek.

GSM işletmecileri, elektronik kimlik bilgileri değiştirilmiş, kaçak, kayıp veya çalıştı cihazlara elektronik haberleşme hizmeti verirlerse cihaz başına 20 bin YTL idari para cezası uygulanacak. Aykırılıkların tekrarı durumunda, cezalar bir önceki ihlal için öngörülenin iki katı oranında uygulanacak.

Düzenlemeyle ellerinde kayıtdışı telefon cihazı olanlara da bir kerelik af geliyor. Buna göre, bu yasanın yürürlüğe girmesinden önce Kurum kayıtlarında olmayan cihazların kullanıcıları, bu yasanın yürürlüğe girmesinden itibaren beş ay içinde gerekli belgelerle birlikte Kuruma veya Kurumun göstereceği yerlere başvurarak ellerindeki cihazları kaydettirecekler. Belgesi olmayan her bir kayıtdışı cehazın kayıt edilmesi için 10 YTL alınacak. Bu süre sonunda ellerindeki cihazları kaydettirmeyen kullanıcılar hakkında yasal takip başlatılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber