Binlerce hâkim ve savcı'dan kapsamlı değişikliğe isyan

Haber Giriş : 10 Haziran 2005 11:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Binlerce hâkim ve savcı, kapsamlı değişikliğe karşı Meclis'i mesaj yağmuruna tuttu

Hâkimler ve SavcılarYasası'nda22 yıldan beri yapılan en kapsamlı değişikliğe hâkim ve savcılar isyan etti. Yargı bağımsızlığı ve özlük haklan konusunda ilk metinde yer alan düzenlemelerin "budanmasına" tepki gösteren hâkim ve savcılar, Adalet Komisyonu Başkanlığı ile milletvekillerine binlerce mesaj gönderdi.

Hâkimler ve Savcılar Yasası'nda 55 maddelik değişiklik içeren tasarı TBMM Adalet Komisyo-nu'nda alt komisyona gönderilirken komisyon üyesi milletvekillerinin faks ve e-posta adreslerine iki günden beri hâkim ve savcılardan mektup yağıyor. Hâkim ve savcılann tasanda genel olarak yetersiz gördükleri konular şöyle:

"Mesleki yıpranma payı tasarıdan çıkarılmış. Terfilerde inisiyatifi tamamen Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na bırakan düzenlemelerde herhangi bir lehte değişiklik yapılmamış. Mesleki örgütlenme hakkı tanınmıyor. Yüksek kurul kararlarına yargı yolu açılmıyor. Atamaları objektif kurallara bağlayacak hiçbir yenilik yok. Nöbet sistemi yasal hale getiriliyor. Özlük haklarıyla ilgili hiçbir iyileştirme söz konusu değil."

'Ciddiyetsizlik'

Hâkim ve savcıların adlannı ve görev yerlerini belirterek milletvekillerine gönderdikleri mesajlarda sert tepkiler yer aldı. Mesajlardaki bazı değerlendirmeler şöyle:

? Hukuk devleti olduğunu iddia eden bir devlet önce anayasada angaryayı yasaklayıp sonra kâğıt üzerinde bağımsız gözüken yargı mensuplarını angaryaya muhatap bırakıyorsa, bu uygulama en hafif deyimle ciddiyetsizlik ve samimiyetsizlik olarak nitelendirilebilir.
? Yaşanan adaletsizliklere ve haksızlıklara göz yumularak tepkisiz kalınması, bazı siyasilerin ve bürokratların mevcut düzenden çıkar sağlama amacım güttükleri sonucunu ortaya koymaktadır. Sosyal ve ekonomik haklarımızla, insan gibi çalışma koşullan ile ilgili hiçbir gelişme yok.
? Bakanlar Kurulu tarafından yasa TBMM'ye sevk edilirken reform ni-telindeki bazı maddelerin tasandan çıkarılmış olduğunu üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız.
? Devletin temeli adalettir. Geçmişte bağımsız olmayan yargı üyelerinin siyasal etkilerle yaptıkla-n girişimlerden tüm Türkiye zarar gördü. Kimse kendisinin yargılandığı mahkemenin hâkim ve savcısının bir başkasından emir almasını veya bir başkasının isteklerine uymak zorunda kalmasını istemez.
? Savcılara 24 saat esasına göre nöbet zorunluluğu getiriliyor. Ancak 3 kuruş nöbet tazminatı verilmiyor, insaf! Tüm meslektaşlarım bı* işte
bir kasıt olduğunu düşünür hale geldiler. Duyarlı olun. Bu ülke hepimizin. Gerçek bir hukuk devleti hepimize lazım.
? Dilerim sesimiz duyulur ve bu sesin bu zamana kadar sabır ile bekleyenlerin sesleri olduğuna anlam verilir. Biz bu ülkede bu güne kadar üzerimize düşeni doğal olarak yaptık. Pek çok şey kirlenirken biz her şeye rağmen ak kalmak yolunda elimizden geleni yaptık, içimizden birkaç tane kirli adamın çıkması, akan suya bir kuşun geçerken pisliğini bırakmasıdır. O hızlı ve gür akan su pisliği tutmaz. Aynı ideallerimizle yolumuza devam edeceğiz.

İstekler listesi

Hâkim ve savcılann büyük bölümü, ortak kaleme alınan 41 maddelik istekler listesini de mesaj-lanna ekledi. Yargı üyelerinin tasanda yer almasını istedikleri düzenleme-Mirden bazılan şöyle:

?Yargının her türlü siyasi etkiden uzak olması için HSYK Başkanı olan Adalet Bakanı ile kurulun üyesi bulunan bakanlık müsteşarının üyelikleri son bulmalı. H-SYK'nin tüm kararlanna karşı yargı yolu açılarak, hâkim ve savcıların hak arama özgürlüğünün sınırlan genişletilmeli.
? Yerel mahkeme hâkim ve savcılar seçimle HSYK'nin üyesi olabil-
meli. Seçimle gelen üyelerin belirli bir süre ile sadece bir kez görev yapma hakkı bulunmalı.

Teftiş sistemine eleştiri
? Teftiş sistemi gözden geçirilerek teftiş kurulu müfettişlerince hâkim ve savcılar hakkında "hal kâğıdı" doldurulması uygulaması sona erdirilmeli. Adalet Bakan-lığı'na bağlı bir teftiş kurulu sadece kalem işlerine mahsus olmalı, yargılama faaliyetinin yasal tüm denetimi Yargıtay tarafından yapılmalı.
? Terfi sisteminde e-sas alınan kriterlerden "Yargıtay'dan 20-30-40 iş geçirmek" şartı tamamen kaldırılmalı.
? Yargıtay üyelerinin seçimi ile ilgili objektif kıstaslar belirlenmeli.
? Hâkim ve cumhuriyet savcılarının örgütlü şekilde hak arama hürriyetini kullanabilmeleri amacıyla meslek odası kurulmalı. Oda organlarında görev alacak yargı mensuplannın yasal hak-' lan korunarak, adli görevleri askıya alınmalı.
? Halkı bilinçlendirmek amacıyla genel hukukla ilgili konularda hâkim ve savcılara basın açıklaması ve söyleşi yapma hakkı tanınmalı.
? Yazılı sınav sonrasındaki sözlü sınav objektif kriterlere bağlanmalı, bu mümkün değilse sözlü sınavı yapma yetkisi HSYK'ye verilmeli.

 

cumhuriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber