Hayvancılık desteklemelerinde başvuru tarihleri belli oldu

Hayvancılık desteklemelerinde başvuru tarihleri belli oldu..

Haber Giriş : 15 Haziran 2012 10:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'deki hayvancılığının geliştirilmesi, üretimde sürekliliğin sağlanması, kayıt sistemlerinin güncel tutulması, hayvancılık politikalarının etkinliğinin arttırılması ve hayvan hastalıklarıyla mücadele için, anaç sığır, anaç manda, anaç koyun ve keçi, tiftik keçisi, ipekböceği, arılı kovan, polinasyon amaçlı bombus arısı, buzağı, çiğ süt, besilik erkek sığır, hayvan hastalıkları tazminatı, hastalıklardan ari işletmeler ve programlı aşı uygulayıcılarının desteklenmesiyle ilgili başvuru tarihleri belli oldu. Desteklemelerden faydalanacak örgütlü üreticilere yapılacak ödemeler ise, merkez birliklerine üye olmak ve üye olduğuna dair belgeyi müracaat sırasında ibraz etmek koşuluyla örgütleri aracılığıyla veya doğrudan yapılacak.

ANKARA önce tohumlanan hayvanların buzağısı desteklemeden faydalandırılmayacak.

-DESTEKLEMEYE MÜRACAAT EDEN YETİŞTİRİCİ 15 OCAK 2013 TARİHİNE KADAR E-ISLAH VERİ TABANINDA TANIMLANACAK-

Müracaat şekli, zamanı, yeri; desteklemeden yararlanmak isteyen üreticilerden, soy kütüğüne kayıtlı olanlar Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği aracılığı ile ön soy kütüğüne kayıtlı olanlar ise şahsen veya üyesi olduğu yetiştirici veya üretici örgütleri aracılığıyla il veya ilçe müdürlüklerine 1 Ekim 2012 - 31 Aralık 2012 tarihleri arasında dilekçe ile müracaatta bulunacaklar.

İcmallerin hazırlanması öncesinde il veya ilçe müdürlükleri, suni tohumlama, buzağı ve desteklemeye esas bilgilerin e-ıslah ve Türkvet kayıt sistemlerine, gerçek kişilerin T.C. kimlik numarasının, doğum tarihinin, baba adının, tüzel kişilerin ise vergi numarasının e-ıslah veri tabanına zamanında kaydının yapılmasını sağlayacak. Desteklemeye müracaat eden yetiştiricinin 15 Ocak 2013 tarihine kadar e-ıslah veri tabanında tanımlanmasını sağlayacak, gerektiğinde 15 Şubat 2013 tarihine kadar uzatılabilecek.

-ANAÇ KOYUN VE KEÇİ DESTEKLEMESİNDEN YARARLANACAKLAR 1 EYLÜL - 15 EKİM 2012 TARİHLERİ ARASINDA BAŞVURACAK-

Anaç koyun ve keçi desteklemesinden yararlanmak isteyen yetiştiriciler, üyesi bulunduğu örgüte ekinde, hayvanlarının kulak numaraları listesi bulunan dilekçe ile 1 Eylül 2012 - 15 Ekim 2012 tarihleri arasında başvuracak. Damızlık koyun ve keçi yetiştiricileri birlikleri, 16 Ekim 2012 ile 30 Kasım 2012 tarihleri arasında il veya ilçe müdürlüklerine müracaat edecek. Müracaatta eksiklikler bulunması halinde, il veya ilçe müdürlükleri birlikleri yazılı olarak uyararak 10 gün içerisinde tamamlanmasını istenecek. Hayvan kayıtları 30 Kasım 2012 tarihine kadar KKKS ve KKBS'ne kaydedilecek.

-TİFTİK KEÇİSİ YETİŞTİRİCİLİĞİNİN VE TİFTİK ÜRETİMİNİN DESTEKLENMESİ-

Tiftik keçisi yetiştiriciliğinin teşvik edilmesi ve tiftik üretiminin artırılması için üretmiş oldukları tiftiği, 1 Haziran 2000 tarihli Tarım Satış Kooperatif ve Birlikleri Hakkında Kanuna göre kurulmuş Tiftik ve Yapağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Tiftik Birlik) veya Kooperatiflerine satan üreticilere destekleme primi ödenecek.

-1 OCAK-31 MART ARASINDA SATILAN ÇİĞ SÜTLERE AİT FATURALAR 7 İŞ GÜNÜ İÇERİSİNDE TESLİM EDİLECEK-

Çiğ süt primi, 17 Aralık 2011 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan, Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik kapsamında faaliyet gösteren süt işleme tesislerine fatura veya müstahsil makbuzları karşılığında satan, ulusal düzeyde üst örgütlenmesini tamamlamış bir hayvancılık örgütüne üye olan yetiştiricilere, SKS veri tabanına kaydettirmek şartıyla, aylar bazında hazırlanan ödeme icmalleri esas alınarak manda, koyun ve keçi sütü ile inek sütü için soğutulmuş süte farklı olmak üzere beher litre için destekleme ödemesi yapılacak.

Desteklemeden yararlanmak isteyen üreticiler; üyesi bulunduğu yetiştirici veya üretici örgütleri aracılığı ile süt üretici birliklerinin kurulu olduğu ve SKS'ye veri girişi için yetkilendirildiği yerlerde bu birliklere, olmayan yerlerde il veya ilçe müdürlüklerine müracaat edecek.

Satılan çiğ süte ait fatura veya müstahsil makbuzları, takip eden ayın en geç son iş gününe kadar üyelerinin icmal-1'ini hazırlayacak olan süt üretici birliklerine veya üyelerinin icmale esas tablosunu hazırlayacak olan kooperatif üst birlikleri ile yetiştirici birliklerine teslim edilecek.

1 Ocak 2012 ile 31 Mart 2012 tarihleri arasında satılan çiğ sütlere ait fatura veya müstahsil makbuzları, bugünden itibaren 7 iş günü içerisinde teslim edilecek.

-ARILI KOVAN DESTEKLEMESİ-

Arıcılık Kayıt Sistemine (AKS) kayıtlı, en az 30, en fazla 1000 adet arılı kovana sahip asıl birlik üyesi arıcılara, arılı kovan başına destekleme ödemesi yapılacak. Destekleme ödemesinden yararlanacak arıcı, arılığın bulunduğu ilin il veya ilçe müdürlüğüne 11 Haziran 2012-20 Temmuz 2012 tarihleri arasında şahsen veya üyesi olduğu birlik aracılığı ile başvuruda bulunacak.

-İPEKBÖCEĞİ YETİŞTİRİCİLİĞİNİN DESTEKLENMESİ-

İpekböceği yetiştiriciliğinin teşvik edilmesi ve üretiminin arttırılması için yaş ipekböceği kozası üreticilerine ücretsiz dağıtılacak ipekböceği tohumunu sağlayan Bursa Koza Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'ne (Kozabirlik) tohum bedeli için kutu başına, ürettiği yaş ipekböceği kozasını Kozabirlik'e veya kooperatiflerine satan yetiştiricilere ise kilogram başına ödeme yapılacak.

-2012 YILININ İLK 6 AYLIK DÖNEMİNDE KESİLEN ERKEK SIĞIRLAR İÇİN 31 TEMMUZ 2012, 2012 YILININ İKİNCİ 6 AYLIK DÖNEMİNDEKİ KESİMLER İÇİN İSE 31 OCAK 2013'E KADAR DESTEKLEME İÇİN BAŞVURU YAPILACAK-

Kesim tarihinden itibaren, besi süresinin son 90 gününü müracaatçının işletmesinde tamamlamış, Türkvet'e kayıtlı erkek sığırlarını (manda dahil), Bakanlıktan çalışma izni almış kesimhanelerde kestiren üreticilere, KES veri tabanına kaydettirmek şartıyla, belirlenen dönemlerde hazırlanan ödeme icmalleri esas alınarak hayvan başına destekleme ödemesi yapılacak.

Desteklemeden yararlanmak isteyen üreticilerden; yıllık 5 baştan fazla sayıda destekleme şartlarını karşılayan erkek sığır kestirenler kırmızı et üretici birliklerinin kurulu olduğu yerlerde bu birliklere, olmayan yerlerde ve yıllık en fazla beş baş kesim yaptıranlar il veya ilçe müdürlüklerine müracaat edecek. Son başvuru tarihi; 2012 yılının ilk 6 aylık döneminde kesilen erkek sığırlar için 31 Temmuz 2012, 2012 yılının ikinci 6 aylık dönemindeki kesimler için ise 31 Ocak 2013 gün olarak belirlendi.

-HASTALIKTAN ARİ İŞLETME DESTEKLEMELERİ-

"Hastalıklardan Ari İşletmeler İçin Sağlık Sertifikası"na sahip olan süt sığırı işletmelerinde bulunan, damızlık boğalar dışındaki, altı ay yaşın üzerindeki erkek hayvanlar hariç, tüm sığırlar için hayvan başına doğrudan destekleme ödemesi yapılacak. Ari sığır başına ödeme birim miktarları, 200 başa kadar tam olarak, 201-500 baş arası için yüzde 50'si, 501 baş ve üzeri için ise yüzde 25'ine karşılık gelen tutarın ödenmesi suretiyle uygulanacak.

-ÖDEME-

Islah amaçlı yetiştirici birlikleri veya üretici birlikleri veya tarımsal amaçlı kooperatifleri üyelerine, ödenen desteğin yüzde 0.1'i oranında merkez birliklerine, yüzde 0.1'i oranında da ilgili birlik ve kooperatiflere irat kaydedilmek üzere, Çiftçi Örgütlerini Güçlendirme adı altında toplam yüzde 0.2 oranında sistem üzerinden kesinti yapılacak.

Desteklemelerden faydalanacak örgütlü üreticilere yapılacak ödemeler, merkez birliklerine üye olmak ve üye olduğuna dair belgeyi müracaat sırasında ibraz etmek koşuluyla örgütleri aracılığıyla veya doğrudan yapılacak.

Örgütler, üyeleri adına aldıkları desteklemeleri, ödemenin Bankadaki hesaplarına aktarılmasından sonra, en geç 7 gün içerisinde sadece banka hesapları üzerinden üyelerine ödeyecek ve kesintileri de içeren ödemeye ilişkin onaylı listeleri 15 gün içinde il müdürlüğüne gönderilecek. Ödeme evraklarının düzenlenmesi, dosyalanması ve mali mevzuat kapsamında arşivlenmesinden örgüt yönetim kurulu sorumlu olacak.

Örgütler, üyelerine aktaracakları destek ödemesini hiçbir şekilde nakit olarak çekemeyecek ve üçüncü şahıs hesaplarına aktaramayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber