Yrd. Doç. Dölek: Muş'ta çok sayıda ev aktif heyelan bölgesi üzerinde

Muş'ta heyelan envanter çalışması yapan Muş Alparslan Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İskender Dölek, çok sayıda evin aktif heyelan bölgesi üzerinde bulunduğunu söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Temmuz 2012 12:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İskender Dölek, merkeze bağlı Kızılağaç Beldesinde ve Varto ilçesine bağlı Erdoğanlı köylerinde meydana gelen heyelan bölgesinde incelemelerde bulundu. Arazide var olan heyelanların, GPS cihazıyla koordinatları alınarak dijital haritalara işleyen Dölek, Varto ilçesine bağlı köyleri incelemesinden sonra merkeze bağlı Kızılağaç Beldesinde meydana gelen heyelanları araştırdı.

Kızılağaç Beldesi sulama kanalının bulunduğu bölgede meydana gelen heyelan bölgesini inceleyen Dölek, ?Kızılağaç beldesinde yaşanan heyelanın can kaybına neden olmayışı sevindirici bir durumdur. Ancak heyelanın meydana geldiği bölgede yaptığımız incelemelerde bazı ilginç sonuçlara da ulaştık. Şöyle ki meydana gelen heyelan yeni bir heyelan değildir. Eski bir heyelanın yeniden aktivite kazanmasıyla meydana gelmiş aktif bir heyelandır. O bölgede evler bu aktif heyelan üzerinde yer almaktadır. Ağaçlar üzerindeki incelemelerimizde bu düşüncemizi doğrulamaktadır. Heyelan aslında gerçekleşmeden önce de bazı sinyaller vermiştir. Yağışlar ve kar erimeleri, kil bakımından zengin olan sahadaki heyelanları tetiklemiş ve sahadaki heyelanlar aktivite kazanmıştır. Sahada su kanalında yaşanan çarpılmalar (eğilmeler) zemin hareketlerinin devam ettiğini gösteren önemli bulgulardır.? dedi.

?DOĞAL AFETLER İÇİN TEHLİKE HARİTALARININ OLUŞTURULMASI GEREKİYOR?

Su kanalının bulunduğu bölgede halen heyelan riskinin devam ettiğini açıklayan Yrd. Doç. Dr. İskender Dölek, olası benzer durumların yaşanmasında önleyici ve zarar azaltıcı tedbirlerin alınması gerektiğini kaydetti. Dölek, şöyle dedi:

?Sahada heyelan riski devam etmektedir. Bu nedenle, heyelanın olduğu yerdeki evlerin boşaltılması ya da çeşitli mühendislik yapılarla desteklenmesi gerekmektedir. Dünyada heyelanlarla ilgili çalışmalarda genel eğilim heyelanın olduğu sahadan uzaklaşmak yönündedir. İl genelinde heyelan envanter çalışmalarının tamamlanması, gelecekte olası benzer durumların yaşanmasında önleyici ve zarar azaltıcı tedbirlerden biri olacaktır. Aslında daha geniş bir perspektifte olaya bakarak il genelinde doğal afetler için tehlike haritalarının oluşturulması gerekmektedir. Teknolojik olanaklardan yaralanarak, UA (uzaktan algılama), CBS (Coğrafi Bilgi Sistemleri) gibi farklı yöntemleri de kullanmak gerekir.?

Arazide var olan heyelanların GPS cihazıyla koordinatlarını alarak dijital haritalara işleyen Yrd. Doç. Dr. Dölek, önce merkeze ve Varto ilçesine bağlı Serinova beldesi, Abdurrahman Paşa Köprüsü mevkii, Kayalıdere, Kayalıkale, Yeşilpınar, Karaköy, Karapınar, Dallıöz, Kalecik, Erdoğan ve Dutözü köylerinde de çalışmalarda bulunmuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber