Batı'daki Şırnak: Öğretmenler doğudakilerle eşit haklara sahip olacak.

Haber Giriş : 11 Ağustos 2005 07:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ekonomik sorunlar ve iklim yüzünden İzmir'in Kınık, Kiraz ve Beydağ ile Manisa'nın Demirci, Selendi ve Gördes ilçeleri, tıpkı Doğu ve Güneydoğu'daki iller gibi mahrumiyet bölgeleri ilan edildi. Buralarda görev yapacak öğretmenler doğudaki meslektaşlarıyla eşit puan ve özlük haklara sahip olacak.

MANİSA'nın Demirci, Selendi ve Gördes ilçeleri ile ?İzmir'in Güneydoğusu' olarak adlandırılan Kınık, Kiraz, Beydağ ilçeleri ?mahrumiyet bölgesi' ilan edildi. Bu ilçelerde görev yapacak öğretmenlerin, doğudaki öğretmenlerle eşit puan ve özlük hakları alacağı belirtildi. Manisa Milli Eğitim Müdürü Hasan Özdemir, öğretmenlerin gelmek istemediği bu ilçelerdeki eğitimci açığını, mahrumiyet bölgesine alınmaları sayesinde kapatacaklarını söyledi.

Manisa Milli Eğitim Müdürü Hasan Özdemir 390 İngilizce, 120 rehberlik ve 72 matematik Öğretmenine ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

ATAMALARI BEKLİYORUZ

Bakanlığın 10 bin yeni öğretmen alacağını belirten Özdemir, şunları söyledi: ?Atamaların yapılmasını bekliyoruz. Bugüne kadar gelen öğretmenler valilik emrine veriliyor, nokta tayinleri buradan yapılıyordu. Demirci, Gördes, Selendi gibi ilçelere öğretmen gönderemiyorduk. Gidenler de bir an önce tayinini çıkartıp ayrılıyordu. Yıllardır söylediğimizi bu yıl Milli Eğitim Bakanlığı dikkate aldı. İllerden sonra, şimdi herhangi bir ilin geri kalmış ilçelerini de mahrumiyet bölgesi ilan etti. Artık Demirci, Selendi ve Gördes'e gelmek isteyen öğretmen, Doğu'da çalışmış gibi olacak. Gerekli özlük haklarını, puanlamasını Doğu'da çalışmış gibi elde edecek. Batı'dan gitmeden, Doğu hizmeti yapmış sayılacak. Böylece yeni tayin olanlar ile Ege'de üç yılını dolduran bekar öğretmenler bu üç ilçemizi tercih edeceklerdir' dedi.

EĞİTİMDE DÜZEY DÜŞTÜ

Özdemir, Manisa'nın ÖSS'de 2004 yılında Türkiye 19'uncusuyken 2005 yılında Türkiye 32'nciliğine gerilediğini belirtti. ÖSS'nin seçme değil, eleme sınavı olduğunu kaydeden Özdemir, geçen yılın Türkiye birincisi İzmir'in bu yıl 19'ncu sıraya, geçen yılın ikincisi Aydın'ın da 12'nci sıraya gerilediğini belirtti. Özdemir, ?Tüm Ege'de düşüş var. Bugüne kadarki ÖSS sisteminde lise bir ve ikinci sınıfın yarısından soru çıkıyordu. Sistem böyleydi. Yani soruların yüzde 30'u müfredattan, yüzde 70'i müfredat dışından çıkıyordu. Başarı dersanenin oluyor. Boy boy ilanlar veriliyor. Başarısızlık Milli Eğitim'e çıkıyor' dedi.

Kiraz Beydağ Kınık

Zorunlu hizmet sayılacak

TÜRKİYE'nin en büyük 3 ilinden biri olan İzmir'in 3 ilçesi de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından mahrumiyet bölgesi kabul edilip, ?Zorunlu hizmet' kapsamına alındı. Yıllardan beri öğretmen açığı kapatılamayan, her gidenin ilk fırsatta dönmesi yüzünden ?İzmir'in Doğu'su, Güneydoğu'su' olarak tanımlanan Kiraz, Kınık ve Beydağ ilçelerinde 5 yıl çalışan eğitimci zorunlu hizmetini tamamlamış olacak. İzmir'in merkeze uzak ve sosyal yönden gelişmemiş ilçelerinden Kınık, Kiraz ve Beydağ'ın öğretmen sorununu çözemeyen İl Milli Eğitim Müdürlüğü, çareyi statü değişikliğinde aradı. Müdürlük, MEB'e başvurarak bu üç ilçenin mahrumiyet bölgesi kapsamına alınmasını istedi. MEB'in tekliflerini değerlendirip kabul ettiğini belirten İl Milli Müdür Yardımcısı Gürsel Öztürk, şöyle konuştu: ?2000 yılı Haziran'ından sonra göreve başlayan öğretmenler zorunlu hizmet bölgesi olarak Kınık, Kiraz ve Beydağ'ı isteyebilir. Bu üç ilçemizde 5 yıl görev yapan öğretmen zorunlu hizmetini yapmış olacak.'

MANİSA

Demirci Selendi Gördes

Doğu kışı yaşanıyor

MANİSA'nın Demirci İlçesi Kütahya sınırında, Selendi Kütahya- Uşak sınırında, Gördes ise ilin kuzeyinde yer alıyor. Manisa il merkezine en uzak ilçeler olan Demirci, Selendi ve Gördes'e ulaşım imkanlarının kısıtlı, toplu ulaşım araçlarının az olması da bu kentlerde yaşamı güçleştiriyor. Ege'de Akdeniz iklimi hüküm sürerken, bu üç ilçede kış ayları aşırı soğuk ve karlı geçiyor. Gelen memur, diğer ilçelere göre daha fazla yakıt masrafıyla karşı karşıya kalıyor. Sosyal yaşamı kısıtlı olan ilçelerin belde ve köylerinde yaşayanlar da ekonomik sorunlarla boğuşuyor. Demirci'nin 1985'te 70 bin 767 olan nüfusu 2000 sayımında 59 bin 314'e, Gördes'in nüfusu da 49 bin 314'ten 38 bin 110'a düştü. Selendi'nin 2000 sayımına göre 26.061 olan nüfusu ise son 25 yılda hiç artmadı. Üç ilçe de sürekli göç veriyor.

Hizmet bölgeleri

MİLLİ Eğitim Bakanlığı, öğretmen yer değiştirme ve atama yönetmeliğine göre, hizmet bölgeleri kapsamına giren iller şöyle:

1. Hizmet Bölgesi İlleri: Adana, Afyon, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Denizli, Edirne, Eskişehir, Hatay, Isparta, İçel, İzmir, Kayseri, Kırklareli, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Muğla, Sakarya, Tekirdağ, Uşak, Yalova, Düzce.

2. Hizmet Bölgesi illeri: Adıyaman, Aksaray, Amasya, Artvin,

Bartın, Bayburt, Çanakkale (Bozcaada, Gökçeada), Çankırı, Çorum, Elazığ, Erzincan, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, İstanbul, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Kilis, Malatya, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Samsun, Sinop, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Yozgat, Zonguldak

3. Hizmet Bölgesi illeri: Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şırnak, Tunceli, Van.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber