Çınarcık'ta deprem tazminat davaları sürüyor

Çınarcık Belediye Başkanı Murat Erdoğan, 17 Ağustos depreminden bu yana açılan tazminat davaları nedeniyle bütçelerinin oldukça zorlandığını söyledi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Ağustos 2012 11:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, deprem sonrasında açılan tazminat davaları nedeniyle zorlandıklarını, bugüne kadar 1 milyon 500 bin TL civarında tazminat ödediklerini kaydetti.

Peş peşe mahkemelerin açıldığını belirten Erdoğan, "Çok sayıda açılan tazminat davası var. Bugüne kadar 1 milyon 500 bin TL civarında bir deprem tazminatı ödedik. Toplam ödeyeceğimiz rakam şu an için belli değil. Açılan davalar birbirine örnek teşkil ediyor. Gereken yapılmadığı, denetlenmediği için mahkemelerde suçlu bulunuyor ve tazminata mahkum ediliyoruz. Bu yüzden dava sayısı sürekli artıyor" dedi.

Erdoğan, depremin üzerinden 13 yıl geçmesine karşın tazminat sürecinin devam ettiğini, bundan sonra yeni davaların da açılabileceğini belirterek, "Bu davalarda 4/8 oranında doğal afet, 2/8 oranında müteahhit, 2/8 oranında belediye sorumludur kararı çıkıyor. Ortak mülkiyet, miras gibi nedenlerle dava açmamış kişiler var. Onlar da dava açarsa bu süreç devam edecek. Bu yıl ortalama 500 bin TL civarında deprem tazminatı ödedik. Belediyemizin bütçesinin yaklaşık 5 milyon olduğunu düşünürsek yaklaşık yüzde 10 bütçemiz bu tazminatlara gidiyor" diye konuştu.

Çınarcık'ta depremde çok sayıda binanın yıkıldığı gibi bir algı oluştuğunu ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:

"Oysa Çınarcık'ta büyük anlamda 2 blokun yıkıldığını biliyoruz. Bunlardan birisi Veli Göçer'e ait yapılardı. Biz bu binaların rüzgarda bile yıkılabileceğini söylüyorduk. Nitekim depremde de dayanamadılar. Can ve mal kayıplarının çoğu burada oldu. Şimdi o hafızayı yavaş yavaş silmeye başladık. Yeni yapılaşmayla birlikte kentsel dönüşüm konusunu da başarabilirsek bu hafızayı silmiş oluruz."

Erdoğan, kamuoyunda "Çınarcık Çukuru" olarak adlandırılan fay hattı konusunda da girişimlerde bulunduklarını belirterek, şu bilgileri verdi:

"Çınarcık ekonomisi büyük oranda yaz turizmine bağlı bir ilçe. Deprem sonrasında 'Çınarcık Çukuru' tabiri yaygınlaştı. Çınarcık kelimesiyle deprem kelimesi bu nedenle hep yan yana geldi. Oysa orasının adı 'Çınarcık Çukuru' değil

'Con Çukuru'. Bunu da bilimsel açıdan kanıtlayıp tüm ulusal basına bilgi olarak gönderdik. Artık adı Çınarcık Çukuru değil Con Çukuru. Şimdi yavaş yavaş bu kullanım da azalmaya başladı.

Deprem nedeniyle zor yıllar geçirdik. Ancak bu yıl Çınarcık deprem öncesi hareketli günlerine geri döndü. 7 yılda vermediğim ruhsatı bu yıl içinde verdim. İnşaat sektöründe de ciddi bir hareketlenme var. Doğal gaz, hastane, üniversite gibi nedenlerle kalıcı nüfusumuz da artıyor. Eğer turizm tesisi anlamında da gereken atılımı yaparsak Çınarcık çok daha iyi günlere gelecektir."

Muhabir: Nedim Güler

Yayıncı: Haluk Yüksel

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber