Dirençli tansiyon tedavi edilebiliyor

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesinde, inatçı tansiyona sahip olan hipertansiyon hastası ?renal denervasyon' yöntemiyle tedavi edildi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Ekim 2012 16:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Günde 4 ilaç almasına rağmen tansiyonu kontrol altına alınamayan hasta, Hatay'da ilk defa uygulanan ?Renal Denervasyon' yöntemiyle sağlığına kavuştu.

Kardiyoloji Kliniği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nihat Şen, hastaya günde 4 ilaç vermelerine rağmen tansiyonun kontrol altına alınamadığını, bu durumun da kişinin hayatını tehdit ettiğini bildirdi. Bunun sonucunda da Hatay'da ilk defa uygulanan ?renal denervasyon' yöntemin; hastayı tedavi etmeye karar verdiklerini aktaran Şen, böbreklerin kenarlarında tansiyonun yükselmesine neden olan otonom sinir sistemine ait olan sempatik sinirlerin, kasıktan özel bir kateter ile girilerek, radyo frekans yöntemiyle tahrip edilmesinden oluştuğunu aktardı.

Tüm tedavi yöntemlerinin, verilen önerilerin uygulanmasına rağmen kontrol altına alınamayan hastaların bu tedaviden yararlanabileceğini belirten Doç. Dr. Nihat Şen; ?3-4 tane hipertansiyon ilacı kullanmasına ve egzersiz, kilo verme, sigara bırakma gibi önerilere rağmen hala tansiyonu 14'e 9'un üzerinde olan hastalarda yeni bir tedavi yöntemi var. Dünyada 1-2 yıldır uygulanıyor, bizim ülkemizde de yeni yeni başladı.? dedi.

Yöntemin anjiyo yapar gibi kasıktan girilerek yapıldığını anlatan Şen; ?Kesinlikle bir ameliyat değil, genel anestezi gerekmiyor. Sadece oraya kasıktan girerek kısa bir plastik kılıf yerleştiriyoruz. Özel bir kateterimiz var. Böbrek atardamarının içine kateteri yerleştirerek o atardamarların içerisinde seyreden sinirlerin aşırı aktivitesini birazcık törpülemeye, azaltmaya çalışıyoruz. Çok güzel bir tedavi yöntemi. Ülkemizde 10 yada 15 merkez yaptı. Çukurova bölgesinde daha yeni yeni yapılıyor.? konuştu. Bu uygulamanın tansiyona kesin çözüm olmadığını, sadece günde 3-4 ilaç kullanan hastaların ilaç sayısının düşmesini sağladığını vurgulayan Doç. Dr. Şen şöyle devam etti: ?Tansiyonu tamamen ortadan kaldıran bir tedavi değil. Sonuçta buradaki esas etkisi şu anda tansiyonu düşürüyor. Hasta günde 3-4 ilaç kullanması lazım. İlaç sayısı 1-2'ye iniyor. Ama bu bile bizim için çok önemli. Hem hastanın konforu açısından hem de maddi olarak. Hastanın ömür boyu kullandığı ilaçların düşmesi demek de devlete de maddi bir kaynak oluyor, maliyet azalmış oluyor.?

Tedavi yönteminin az da olsa yan etkilerinin de olduğuna vurgu yapan Doç. Dr. Nihat Şen; ?Bu işlemimizde bazen atar damara zarar vermemiz olabiliyor. Bazen orada pıhtı oluşması olabiliyor ama bunlar çok az gözüküyor. Binde bir defa ancak gözükebilen olay bunlar o yüzden güvenle yapılabiliyor.? ifadelerini kullandı.

Bu tedavi yönteminin ücretsiz olarak yapıldığını duyuran Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doçent Doktor Adnan Burak Akçay da; ?Ucuz bir işlem değil. Hatay çevresinde hatta Akdeniz Bölgesi'nde hastanemizde ücretsiz yapılıyor. Çünkü son 3-4 aya kadar bu ücretli olarak yapılıyordu. Şu an bütün tedavilere rağmen tansiyonu düşmeyen hastalar bize başvura bilir.? açıklamasında bulundu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber