Rektör Aşkın davası devam ediyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Nisan 2006 21:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın ve bazı üniversite görevlilerinin, 'Haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla kurulmuş örgütün faaliyeti çerçevesinde ihaleye fesat karıştırmak ve resmi evrakta sahtecilik' iddiasıyla Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı davanın bugünkü duruşması tamamlandı. Dava, yeni tanık ve müdahillerin dinlenmesi ile eksik bilgi ve belgelerin tamamlanması için 13 Nisan 2006 tarihinde görülmek üzere ertelendi.

Bugün saat 11.25 sıralarında başlayan duruşmaya Rektör Aşkın, YYÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ayşe Yüksel, Prof. Dr. Hasan Ceylan, YYÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fırat Cengiz, YYÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. Işık Tepe, YYÜ Genel Sekreter Yardımcısı Salih Yurtkuran, YYÜ Yazı İşleri Müdürü Şükran Yurtkuran, Yazı İşler Müdürlüğü Bilgisayar İşletmeni Bilent Şahin, Özel Güvenlik Şube Müdürü Saffet Kara ve İspanyol Expansion Firması Türkiye Temsilcisi Mehmet Ümit Ayral katıldı. Mahkeme Başkanlığı'nı İlhan Kaya'nın yaptığı duruşmada, üye olarak Vahit Baltacı ile Muammer Ballı ve Cumhuriyet Savcısı olarak da Sezgin Kanmaz görev yaptı. Duruşmanın sabah yapılan oturumunda 14 müdahil dinlendi.

Birçok müdahil, yazılı olarak hazırladıkları ifadelerini mahkeme başkanına sunduktan sonra salondan çıktı. Son olarak dinlenen Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Van Bölge Tabipler Odası Başkanı Doç. Dr. Özkan Ünal, 1998 yılında İspanyol Expansion Firması ile yapılan tıbbi cihaz alımı ihalesi komisyonunda görev aldığını belirterek, dönemin rektörü Prof. Dr. Cengiz Andinç'in firma ile yaptığı anlaşma tutanağında, YYÜ Tıp Fakültesi'nin öğretim üyelerinin eğitimi için ihale bedelinin yüzde 2.5'i kadar bir ödenekle yurt dışında eğitim görmesinin taahhütname altına alındığını öne sürdü. Sanık avukatlarından Ertuğrul Çabuker ise, Ünal'ın 2002 yılında Cumhuriyet Savcılığı'na verdiği ifadesinde, eğitim taahhütnamesinden bilgisinin olmadığını, mahkemenin yürüttüğü davanın hazırlık soruşturması sırasında eğitim taahhütnamesi ile ilgili mahkemeye belge sunduğunu söyledi. Avukat Çabuker, Ünal'ın bir soruşturma sırasında ise yine 2004 yılında Rektör Yardımcısı Hasan Ceylan'a verdiği raporda, dış kredi kapsamında Radyoloji Bölümü'ne gelen cihazların tam ve eksiksiz geldiğini, ancak hazırlık soruşturması sırasında ise cihazların demode olduğu yönünde ifade verdiğini belirterek, ifadelerinde çelişki olduğunu öne sürerek, bunun açıklanmasını istedi.

"BU BELGE 2002 YILINDA ELİME ULAŞSAYDI O ZAMAN DA VERİRDİM"

Bunun üzerine Özkan Ünal, 2002 yılında savcılık ifadesi sırasında eğitim taahhütnamesinin fotokopisinin kendisinde olmadığı ve taahhütname ile ilgili evraklardan haberdar olmadığı için böyle bir ifade verdiğini, ancak hazırlık soruşturması sırasında eğitim taahhütnamesinin fotokopisinin belgenin içinde bulduğunu ve bunu savcılığa verdiğini kaydetti. Ünal, "Bu belge 2002 yılında elime ulaşsaydı o zaman da verirdim. İfadelerim arasında çelişki olduğu söyleniyor. Bunu kabul etmiyorum. Ben hiçbir zaman gelen cihazların demode olduğunu söylemedim. Cihazların bazı parçalarının eksik olduğunu söyledim. Bunu bilirkişi raporum da yazdım. Bunu şimdi de söylüyorum. Aksini düşünenlere benim ifadelerimi okuyup hazırladığım raporu inceleyebilir. İspanyol Expansion Firması'nın Türkiye Temsilcisi Mehmet Ümit Ayral, Cumhuriyet Savcısı'na verdiği ifadesinde eğitim taahhütnamesinin varlığını kabul etmiş ve Rektör Yücel Aşkın'ın, ihale bedelinin yüzde 2.5'lik payını hastane binasına aktarmak istediğini söylemiş. Hazırlanan eğitim taahhütnamesinin altında hem dönemin Rektörü Prof. Dr. Cengiz Andinç, hem ilgili firma temsilcisinin imzası bulunuyor. Eğitim taahhütnamesinin olmadığını söyleyenler üniversitenin resmi evraklarına baksın. Prof. Dr. Cengiz Andinç'in imzalı taahhütnameyi üniversite evrakları içinde aldım" ifadelerini kullandı.

Daha sonra mahkeme heyetinden söz alarak savunma yapan Rektör Prof. Dr. Aşkın, kendisinin böyle bir eğitim taahhütnamesinden haberinin olmadığını ifade ederek, bunu Cumhuriyet Savcısı'na ifade verdiği zaman öğrendiğini kaydetti. Sözü edilen eğitim taahhütnamesinin ihale sözleşmesinde yer almadığını savunan Prof. Dr. Aşkın, bir hukuki dayanağının da bulunmadığını iddia etti. Sanık olarak yargılanan İspanyol Expansion Firması Türkiye Temsilcisi Mehmet Ümit Ayral ise, eğitim taahhütnamesinin varlığını kabul ederek, bunun ihaleye giren firmalar için bir ön şart olduğunu söyledi. Ayral, söz konusu eğitim taahhütnamesinin altında İspanyol Firması adına da Alihandro Moreno'nun imzasının olduğunu kabul etti.

Müdahillerin dinlenmesinin ardından duruşma salonuna giren YYÜ eski Rektörü Prof. Dr. Cengiz Andinç'in eşi Nuray Andinç, Rektör Aşkın'ın davanın önceki duruşmasında eşi için söylediği "Cengiz Andinç, alkol bağımlısı ve siroz hastalığı olan ve bu nedenlere bağlı olarak yaşamını yitirmiş birisidir" söyleminin hakaret içerin sözler olduğunu, davaya müdahil olmak istediğini kaydederek, mahkeme heyetine dilekçe verdi. Mahkeme heyeti, dava ile ilgisi bulunmadığını gerekçesiyle Nuray Andinç'in müdahil olma talebinin reddine karar verdi.

Mahkeme heyetinin duruşmaya verdiği 1 saatlik aranın ardından gerçekleştirilen ikinci oturumunda ise 10 tanık dinledi. Savunma avukatı Ertuğrul Çabuker, Rektör Aşkın, YYÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ayşe Yüksel, Prof. Dr. Hasan Ceylan, YYÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fırat Cengiz, YYÜ Yazı İşleri Müdürü Şükran Yurtkuran ve Özel Güvenlik Şube Müdürü Saffet Kara lehinde tanıklık yapacak 400 kişilik bir isim listesi sundu. Mahkeme heyeti, adresleri tespit edilmeyen tanık ve müdahillerin adreslerinin belirlemesine, eksik belge ve bilgilerin tamamlanması için 13 Nisan 2006 tarihinde görülmek üzere davayı erteledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber