Çetinsaya: Öğrenim süresinden şikayet var/ Video

YÖK Başkanı Çetinsaya, Başbakan'ın öğrenim süresi ile ilgili yaptığı açıklamayı destekledi. Çetinsaya, "Çok şikâyet geliyor" dedi.

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 10 Aralık 2013 07:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'ın dile getirdiği üniversitede öğrencilik sürelerinin kısıtlanmasıyla ilgili YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya bu yönde çalışmaların bulunduğunu söyledi. Çetinsaya uzun öğrencilik sürelerinin üniversitelerde sorunlara neden olduğunu, üniversite yönetimlerinden şikayetler aldıklarını belirtti.

Çetinsaya, TOBB Türkiye Yükseköğretim Meclisi toplantısına katıldı. Toplantının basına açık bölümünde gündemdeki konulara değinen Çetinsaya üniversite öğrencilik sürelerinin sınırlandırılmasına yönelik çalışma yapıldığını söyledi. 6 Kasım günü YÖK Disiplin Yönetmeliği'nde, daha önce özgürlük tanınan bazı konuların yeniden yasak kapsamına alınmasıyla ilgili olarak, "Üniversite yönetimlerinden gelen baskılara direnemedik" açıklaması yapan Çetinsaya, dün de öğrencilik süresinin kısıtlanmasıyla ilgili benzer bir savunma yaptı. Çetinsaya, "6111 sayılı kanunun 44. maddesi ilk haliyle süreleri mali esaslarla düzenlemişti. Ancak hükümetimiz harçları kaldırınca bir boşluk doğdu. Mali esasları ortadan kalkınca üniversitelerin plan yapamama sorunu ortaya çıktı. Özellikle fen ve sosyal bilimler enstitülerinden bize sık sık sorunlar intikal ediyor. Yüksek lisans ve doktora öğrenciliğinin bitmemesi tez yüklerini arttırıyor, sağlıklı eğitimin önünde sorunlar oluşturuyordu" dedi.

Çok şikayet var

"Başka bir örnek olarak, üniversitelerde kağıt üzerinde 71 bin öğrenci görünüyor ama 51 bin öğrenci ders seçiyor" diyen Çetinsaya bu konuda üniversite yönetimlerinden şikayet geldiğini belirtti. Çetinsaya, "Öğrenci motivasyonu kayboldu, 'nasılsa mezun olurum' diye okulun uzatılması sorunlara yol açtı. Bu nedenlerle bize öneri ve talepler geldi. Ayrıca uluslararası istatistiklerimiz de tartışılmaya başlandı. Açıköğretim başta olmak üzere aktif-pasif öğrenci analizinde bir netlik lazım. Bununla ilgili de bir çalışma yapıyoruz ama nihai aşamaya gelinmedi" diye konuştu.

Yeni sınav sistemi

Üniversiteye girişte sınav sisteminin değişmesiyle ilgili olarak Çetinsaya, çalışmaların sürdüğünü kaydederek şunları söyledi: "2012'de Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu 'da (BTYK) alınmış bir karar var, 2014 sonuna kadar yeni çalışmalar yapılacak. Farklı projeler, dünyadaki farklı modeller tartışılıyor. Sınavların yılda kaç kere yapılması, hayatın 180 dakikaya sığdırılmaması, test değil açık uçlu sorular sorulması, dijital ortamda sınav yapılması, lise boyunca öğrencinin spor , kültür faaliyetlerinin nihai sınav puanına etkisinin olup olmayacağı gibi konular tartışılıyor. Somutlaşmış, altyapısı oluşmuş bir teklif yok. Çalışmalar devam ediyor."

Toplantıda konuşan TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ise, "Üniversitelerle iş dünyası farklı tellerde çalmamalı, karşılıklı yürürse gençler piyasada iş bulabilir. OECD ülkelerinde eğitimi düzeyi arttıkça işsizlik azalır ama bizde durum farklı. İlkokul ve lise mezunlarının işsizlik oranı üniversite mezunlarınınkinden daha az. Gençler talep olan alanlarda yetiştirilmeli. Üniversite sistemi prangalarından kurtulmalı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber