'A Takımı'nı tasfiye başladı

Paralel devletin Emniyet’te 10 yıldır faaliyette bulunduğu ortaya çıktı. ‘Yapılanma’yı iki daire başkanı kontrol etti. İçişleri Bakanlığı ve MİT, yapılanmayı çökertmek için harekete geçti.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 06 Ocak 2014 07:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'A Takımı'nı tasfiye başladı

PARALEL devletin Emniyet ayağının 2002 yılı itibarıyla harekete geçtiği belirlendi. 2002 yılından itibaren kendilerine yakın polisler teknik ve fiziki takip yapan birimlere atandı. O tarihten itibaren Türkiye'deki tüm büyük olaylara ve operasyonlara bu birimler baktı. Şimdi bu yapının 12 yılı mercek altına alınacak.

TALİMAT BEKLİYORLAR

Bu polislerin Türkiye'yi karıştıran başta Gezi gibi olayları olmak üzere toplumsal karışıklıklardaki payı araştırılacak. Görevden alınan polisler paralel devletin "A Takımı"ydı. Konuyu araştırmak için 10 müfettiş İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın talimatını bekliyor. Türkiye'yi sarsan hükümete yönelik derin operasyonun nasıl usulsüzce yapıldığı bir bir ortaya çıkmaya başlıyor. Devlet içinde devlet kurmaya çalışan paralel yapı, kendilerine yakın kişileri başta emniyet ve adliye olmak üzere bürokrasi içerisinde önemli görevlere getirmiş. 17 Aralık'ta büyük komplonun ortaya çıkmasıyla emniyette tasfiye başladı. Birçok ilde üst düzey emniyet görevlileri görevden alınmaya başlandı. İçişleri Bakanlığı ve MİT, paralel yapıyı çökertmek için harekete geçti.

2002'DEN BERİ FAALİYETTE

İddiaya göre paralel devlet yapısı emniyet içerisinde 2002 yılında yapılanmaya başladı. Bu yapılanmayı iki daire başkanı yaptı. Görevden alınan polisler ise derin organizasyonun "A Takımı"ydı. Bu takımı teknik ve fiziki takip yapan birimleri yönetti. Türkiye'de son 12 yıldır yaşanan tüm toplumsal olaylara ve operasyonlara bu üst düzey müdürler baktı. Şimdi bu polislerin baktığı tüm olaylar mercek altına alınıyor. Başta Gezi olayları olmak üzere gerçekten operasyonlar tam olarak tamamlandı mı? Yeterli istihbarat verdiler mi? Bir bir incelenecek.

10 MÜFETTİŞ İNCELEMEYE HAZIR

İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı önümüzdeki günlerde soruşturma başlatacak. Biri mülkiye başmüfettişi olmak üzere 10 müfettiş, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın onayından sonra soruşturacak. Soruşturma kapsamında İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere bu illerdeki polislerin son dönemdeki olaylarla ilgisi olup olmadığı araştırılacak.

ATAMALARDA 'GEZİ' HASSASİYETİ

DERİN operasyonunun ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde sadece iki şubenin kadrosu değişmedi. 2013 Mayıs ayında değişen İstihbarat Şube Müdürlüğü ile Güvenlik Şube Müdürlüğü'nde görevli müdür ve polisler depremden etkilenmedi.

'GEZİ'YLE OPERASYON BİR DEĞİL

Kulislerde Güvenlik Şube Müdürlüğü ve İstihbarat'ın Gezi olaylarındaki üstün performansının takdir edilmesi olarak yorumlandı. Atamaların Gezi olaylarından ayrı tutulduğu iddia edildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de bir TV programında "Haziran olaylarıyla 17 Aralık sürecini birbirine paralel olarak görmüyorum. Bunlar birbirinden ayrı meseleler" demesi dikkat çekti. Başka bir iddia ise yaklaşan yerel seçimlerle birlikte gerçekleştirilecek mitingler. Zira bu mitinglerde tecrübeli polislerin yer alması gerekiyor. Dershanelerin kapatılma tartışmalarının ardından gerçekleştirilen derin operasyonun sonrası Emniyet Genel Müdürlüğü'nde atama depremi yaşanmıştı. İlk olarak 17 Aralık operasyonunu yapan 5 şube müdürü, ardından İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın görevden alınmıştı. Aynı hafta yine Emniyet Genel Müdür Yardımcıları Daire Başkanları görevden alınmış, birçok ilde Kaçakçılık ve İstihbarat Şube Müdürlerinin yerleri değişmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber