Dönüşü olmayan yol: ÖSS

Haber Giriş : 17 Mayıs 2006 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Eğitim Derneği'nin anketinden ilginç sonuçlar ortaya çıktı. ÖSS, eğitim görevlileri için 'dönüşü olmayan yol', öğrenci ve veliler için de 'başarılı olmanın vazgeçilmez şartı'

Türk Eğitim Derneği'nin anketinde, ÖSS, Türkiye'de hem çocuklar, hem aileler, hem de eğitim yöneticileri için dönüşü olmayan yol olarak ortaya çıktı.

TED, Afyon, Ankara, Antalya, Bursa, Elazığ, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Samsun, Van ve Zonguldak'ta, lise son sınıf öğrencileri, lise mezunları, dershane öğrencileri, üniversite öğrencileri, veliler, öğretmenler ve okul yöneticilerinin katıldığı 4 bin kişilik anket yaptı. Ankette, ÖSS'nin öğrenciler ve veliler için, 'alternatifi olmayan' yol olduğu saptandı.

BAŞARININ YOLU ÜNİVERSİTE

"Üniversite Seçme Sınavı'nda başarılı olamamanın ne anlam ifade ettiği" sorulduğunda deneklerden, lise son sınıf öğrencilerinin yüzde 35.6'sı, lise mezunlarının yüzde 17.4'ü, velilerin de yüzde 42.2'si "yeniden sınava girmek için bir yıl beklemek" cevabını verdi. Bu sonuç, üniversiteye giriş sınavında başarılı olmanın, hem öğrenciler hem de veliler için 'alternatifi olmayan' bir durum olduğu tespiti yer aldı.

Türk Eğitim Derneği'nin yaptığı çalışmaya göre, üniversite eğitimi almak hayatta başarılı olmanın vazgeçilmez şartı olarak görülüyor. Lise son sınıf öğrencilerinin yüzde 50.9'u, "Hayatta başarılı olmak için mutlaka üniversiteye girmek mi gerekiyor?" sorusuna 'kesinlikle' cevabı verirken, 'kısmen' diyenlerin oranı yüzde 32.2'de kaldı. Lise mezunlarının yüzde 41.7'si, üniversite öğrencilerinin yüzde 33.2'si, öğretmenlerin yüzde 100'ü 'evet' ya da 'kısmet' cevabını verirken, 'hayır' cevabının çok düşük oranlarda seyrettiği belirlendi.

MESLEK SAHİBİ OLMAK İÇİN

Üniversiteye giriş araştırmasına katılan deneklere, "Niçin üniversitede okumak istiyorsunuz?" sorusu sorulduğunda, lise son sınıf öğrencilerinin yüzde 54.4'ü, lise mezunlarının yüzde 57.4'ü, üniversite öğrencilerinin yüzde 50'si, öğretmenlerin de yüzde 2.7'si 'meslek sahibi olmak' için cevabını verdi. Araştırmaya göre bu veriler, üniversitelerin 'iş bulabilmek için bir araç' olduğu sonucunu doğurdu.

Dershane sayısında büyük patlama yaşanıyor

Araştırmada, yükseköğretim birinci sınıf ve hazırlık sınıfı öğrencilerinin yarıdan fazlasının okudukları bölümü sınava ikinci veya daha çok kez girerek kazandıkları görülürken, "Üniversite giriş sistemi nihai boşaltması olmayan, sistemden çıkış yapmış gözükenlerin defalarca geri döndüğü, asla boşalması mümkün olmayan bir havuz gibidir" ifadesine yer verildi. TED'in yaptığı çalışmada, 'Ya dershaneleri kapatın ya da okulları' çağrısı yapılırken, 1984 yılında 174 olan kayıtlı dershane sayısının 2002-2003 öğretim yılında 2 bin 122'ye, 2004'te 2 bin 984'e ve 2005 yılında da 3 bin 650'ye çıktığı da vurgulandı.

bugün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber