'Askeri mahkemeden subay üye çekilsin' talebi...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Temmuz 2006 11:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzmir'de avukat Mürsel Ünlü, askeri mahkemelerde "hakim olmayan subay üyenin mahkeme heyetinde yer almasının, Anayasaya aykırı olduğu" iddiasıyla Güney Deniz Saha Komutanlığı Askeri Mahkemesi'ne itirazda bulunduğunu bildirdi.

Devlet Güvenlik Mahkemeleri'ndeki "asker üye"nin ardından, askeri mahkemelerdeki "subay üye" de tartışma konusu oldu.

Mürsel Ünlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Güney Deniz Saha Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde görülen bir davada, müvekkili adına, "Anayasaya aykırılık" iddiasıyla mahkemeye dilekçe verdiklerini bildirdi.

Askeri Yargılama Usul Kanunu'na göre, askeri mahkemelerde sanığın bir üst rütbesini taşıyan subay üyenin yargılamaya ve kararlara katıldığını kaydeden Ünlü, durumun Anayasaya aykırı olduğunu savunarak, şunları söyledi:

"Anayasaya göre yargılama hakkı sadece yargıçlara aittir. Yargıç olmayan üyenin mahkeme salonunda bulunması, kararlara katılması Anayasanın yargı bölümünde yer alan emredici hükümlere aykırılık taşımaktadır. Duruşmamıza katılan yargıç olmayan komutan üyenin varlığından kişisel olarak şikayetçi değiliz ve kendisini her konuda tenzih ediyoruz. Ancak bu ülkede hukukçu kimliğiyle hayatını sürdüren bir avukat olarak, yargıç olmayan bir kişinin yargılama yetkisini elinde bulundurması, kararlara imza atması bizi üzüntüye sevk etmektedir." Ünlü, Güney Deniz Saha Komutanlığı Askeri Mahkemesi Yargıçlığı'ndan konunun Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesini talep ettiklerini belirterek, "Bizler gibi hukukçu olan askeri yargıç ve savcıların da bizimle aynı görüşü paylaştığına inanıyorum" diye konuştu.

UZMAN GÖRÜŞÜ

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Ruhan Erdem ise askeri mahkemelerin kuruluşunun ve yargılama heyetinde subay üyenin yer alışının, Anayasanın 145.

maddesinin 4. fıkrasına dayanarak açıklandığını belirtti.

İdari mahkemelerde de benzeri uygulamanın olduğunu ve mahkeme heyetinde "meslekten olmayan üyenin" yer alabildiğini kaydeden Erdem, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burada sorulması gereken asıl soru (Askeri mahkemelerde subay üyenin bulunması, mahkemenin bağımsızlığına aykırılık oluşturur mu?)

Bu konuda sorunların olduğu hemen hemen tüm hocalar tarafından kabul ediliyor. Bu konu Anayasa Mahkemesi'ne götürüldüğünde, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (bağımsız ve tarafsız mahkemelerde yargılanma)

hakkını içeren 6. maddesi göz önünde bulundurularak, ilgili yasanın iptali yönünde karar verilebileceğini düşünüyorum."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber