Sağlık harcamaları bütçeyi zorluyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Eylül 2006 09:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yılın ilk sekiz aylık döneminde bütçeden sağlık harcamaları için 3.8 milyar YTL'lik harcama yapıldı. Sağlık harcamaları için bütçeden ayrılan ödeneğin yüzde 93.2'si yılın ilk sekiz aylık döneminde harcandı.

Maliye Bakanlığı'nın verilerine göre, ocak-ağustos döneminde faiz dışı giderler geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20.5 oranında artarak 80.9 milyar YTL'ye çıktı. Geçen yılın ilk sekiz aylık döneminde faiz dışı giderler 67.1 milyar YTL düzeyinde gerçekleşmişti. 2006 yılında faiz dışı giderler için 174.3 milyar YTL'lik ödenek ayrılırken, bunun yüzde 63.2'sinin yılın ilk sekiz aylık döneminde harcandığı belirlendi.

KAMU ÇALIŞANINA YAPILAN ÖDEMELER

Yılın ilk sekiz aylık döneminde memurlara 23.9 milyar YTL maaş, kamu işçilerine de 2.2 milyar YTL ücret ödendi. Sözleşmeli ve diğer personelle birlikte toplam maaş ve ücret ödemeleri 28 milyar YTL'ye ulaştı. Personel ve sosyal güvenlik kurumları devlet primleri için bütçeye konulan ödeneğin yüzde 69.6'sı yılın ilk sekiz aylık döneminde harcanmış odu. Geçen yılın aynı döneminde ise bu oran yüzde 67.4 düzeyinde bulunuyordu.

SAĞLIK GİDERLERİ İÇİN ÖDENEK KALMADI

Yılın ilk sekiz aylık döneminde bütçeden sağlık giderleri için yapılan harcama geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 67.1 oranında artarak 2.3 milyar YTL'den 3.8 milyar YTL'ye çıktı. Bütçe sağlık giderleri için ayrılan 4.1 milyar YTL'lik ödeneğin yüzde 93.2'si yılın ilk sekiz aylık döneminde kullanıldı. Sağlık harcamalarının bu hızla artması durumunda yılın tamamında 5.7 milyar YTL'ye kadar çıkması bekleniyor.

SAĞLIKTAKİ ARTIŞ YEŞİL KARTTAN KAYNAKLANDI

Sağlık harcamalarındaki öngörülenden fazla artışın en önemli nedenini, yüzde 112.7 oranında artarak 2.2 milyar YTL'ye ulaşan yeşil kart harcamaları oluşturdu. Söz konusu ödeme için bütçeden 1.6 milyar YTL'lik ödenek ayrılmıştı. Buna göre, ilk sekiz ayda yeşil kart harcamaları için ayrılan ödeneğin yüzde 41 üzerinde harcama yapıldı.

Tedavi ve sağlık malzemesi giderleri ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 52.8 oranında artış gösterdi. Geçen yılın ilk sekiz aylık döneminde 657.9 milyon YTL düzeyinde bulunan tedavi ve sağlık malzemesi giderleri 1 milyar YTL'ye ulaştı. Tedavi ve sağlık malzemesi giderleri için ayrılan bütçe ödeneğinin yüzde 78.8'i şimdiden tükendi.

Yılın ilk sekiz aylık döneminde bütçede ilaç giderleri için ayrılan 1.2 milyar YTL'lik ödeneğin yüzde 44.2'sine denk gelen 520.7 milyon YTL'si harcandı. Geçen yılın ilk sekiz aylık döneminde 544.1 milyon YTL düzeyinde bulunan ilaç giderlerinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0.4'lük gerileme yaşandı.

SOSYAL GÜVENLİK ÖDENEĞİNİN YÜZDE 67.2'Sİ BİTTİ

Yılın ilk sekiz aylık döneminde bütçeden sosyal güvenlik kurumlarına toplam 15.6 milyar YTL'lik transfer gerçekleştirildi. Sosyal güvenlik transferleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1.6 oranında arttı. Bu kuruluşlar için ayrılan toplam 19.5 milyar YTL'lik ödeneğinin yüzde 67.2'si söz konusu dönemde aktarıldı.

Ocak-ağustos döneminde bütçeden Emekli Sandığı'na 7.4 milyar YTL, SSK'ya 5.7 milyar YTL, Bağ-Kur'a da 2.5 milyar YTL transfer gerçekleştirildi. Bütçe ödeneğinin Emekli Sandığında yüzde 75.7'si, SSK'da yüzde 85.6'sı, Bağ-Kur'da ise yüzde 36.6'sı harcanmış oldu.

TARIM KESİMİNE AKTARMA

İlk sekiz ayda tarım kesimine de toplam 4.4 milyar YTL kaynak aktarıldı. Bunun 2.7 milyar YTL'sini doğrudan gelir desteği, 1.7 milyar YTL'sini de diğer destekleme ödemeleri oluşturdu. Tarımsal destekleme ödemeleri için 2006 yılı bütçesine 4 milyar YTL'lik ödenek konulmuştu. Ocak-ağustos döneminde bunun yüzde 9 daha fazla üzerinde harcama yapıldı.

FAİZ ÖDEMELERİ

Faiz ödemeleri ise 34.1 milyar YTL'yle en büyük harcama kalemlerinden birini oluşturdu. Faiz ödemelerinin 29.5 milyar YTL'si iç borç, 4.6 milyar YTL'si de dış borç faiz ödemelerinden oluştu.

YATIRIMA PARA YOK

Ocak-ağustos döneminde yatırım harcamaları için yapılan harcama tutarı ise 5.3 milyar YTL'de kaldı. Yatırım harcamaları için 2006 bütçesine konulan 12.4 milyar YTL'nin yüzde 42.2'si ancak harcanabildi. Ancak yatırım harcamalarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16.3'lük artış yaşandı. Geçen yılın ilk sekiz aylık döneminde yatırım harcamaları için yapılan harcama tutarı 4.5 milyar YTL düzeyinde gerçekleşmişti.

Yılın ilk sekiz aylık döneminde 1.7 milyar YTL'si yurtiçi 54.8 milyon YTL'si de yurtdışı olmak üzere toplam 1.8 milyar YTL'lik sermaye transferi gerçekleştirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber