Devlet, tanığını 'kimliğini değiştirerek, estetik yaparak' koruyacak

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 27 Ocak 2007 11:04, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM Adalet Alt Komisyonu ?Tanık Koruma Kanunu" ile ilgili çalışmalarını tamamlayarak komisyona sundu. Hükümetin hazırladığı tasarıda, ?tanık koruyamaya" yönelik yeni düzenlemeler getirilirken, korumak için gerekirse tanığın ?kimliği değiştirilecek, estetik yapılacak." Alt Komisyon, ?Tanık Koruma Kanunu Tasarısıönda maddeler üzerinde fazla bir değişikliğe gitmezken, ?Milli Savunma Bakanlığı'ndan idare görevde çalışan birinci sınıfa geçirilmiş askeri hakimler arasından bir kişinin görevlendirilmesi" değişikliği yapıldı.

TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülen ve alt komisyona havale edilen ?Tanık Koruma Kanunu" ile ilgili çalışma tamamlandı. Alt Komisyon AKP Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü başkanlığında toplanarak ?Tanık Koruma Kanunuöna yönelik yeni düzenlemeler yaparak raporunu hazırladı. Alt komisyon maddeleri aynen benimsenen ?Tanık Koruma Kanunu Tasarısı" 26 maddeden oluşuyor.

Alt Komisyon; Adalet, Maliye, İçişleri, Milli Savunma Bakanlığı, Yargıtay Başkanlığı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü ile Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim görevlilerinin katkı ve görüşlerine başvurdu.

26 maddeden oluşan, Tanık Koruma Kanunu Tasarısı, ceza muhakemesinde tanıklık görevi sebebiyle, kendilerinin veya bu kanunda belirtilen yakınlarının hayatı, malvarlığı ağır ve ciddi tehlike içinde bulunan ve korunmaları zorunlu olan kişilerin korunması amacıyla alınacak tedbirlerde yeni düzenlemeler getiriyor. Tasarı, ceza muhakemesinde tanık olarak dinlenen her tanığı değil sadece tanıklığından dolayı kendisi ve yakınlarının hayat, beden bütünlüğü veya malvarlığı ağır ve ciddi tehlike içinde bulunacak tanık ve yakınlarını korumayı amaçlıyor. Tehlikenin ağırlığı ve ciddiliğinin, her somut olayın kapsam ve niteliğine göre, yetkili makam ve mercilerce değerlendirileceği öngörülüyor.

TANIĞIN GEÇMİŞ BAĞI GİZLENECEK

Tasarıyla, tanık koruma tedbirlerinin uygulanmasıyla kişinin geçmiş bağının gizlenmesi, mevcut tehlikenin bertaraf edilmesi ve kişiye tehditten uzak yeni bir hayat kazandırılması amaçlanıyor. Tasarıyla, tanıklara ruhsatlı silah verilebilecek. Tasarıda uygulanacak tedbirler; ? Adli sicil, askerlik vergi, nüfus, sosyal güvenlik ve benzeri bilgi kayıtlarının değiştirilmesi, nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport, evlilik cüzdanı, diploma ve her türlü ruhsat gibi resmî belgelerin değiştirilmesi ve düzenlenmesi, taşınır ve taşınmaz mal varlığıyla ilgili haklarını kullanmasına yönelik işlemlerin yapılması, geçici olarak geçimini sağlama amacıyla maddî yardımda bulunulması, işe yerleştirilmesi veya çalışan kişinin iş yerinin ya da iş alanının değiştirilmesi veya öğrenim görenin devam etmekte olduğu her türlü eğitim ve öğretim kurumunun değiştirilmesi, yurt içinde başka bir yerleşim biriminde yaşamasının sağlanması, uluslar arası anlaşmalara ve karşılıklılık ilkesine uygun şekilde, geçici olarak başka bir ülkede yerleştirilmesinin sağlanması, fizyolojik görünümün estetik cerrahi yoluyla veya estetik cerrahi gerektirmeksizin değiştirilmesi ve buna uygun kimlik bilgilerinin yeniden düzenlenmesi" öngörülüyor.

TANIK KORUMA KURULU

Tasarıya göre; Tanık Koruma Kurulu oluşturulacak ve bu kurulda; mesleklerinde fiilen en az 15 yıl görev yapmış olmak koşulu ile Adalet Bakanlığı'ndan idari görevde çalışan birinci sınıf hakimler arasından iki, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca Ankara'da görev yapan birinci sınıf adli yargı hakim veya Cumhuriyet savcıları arasında seçilecek bir kişi görevlendirilecek.

Bu arada alt komisyon, yaptığı değişiklikle; Milli Savunma Bakanlığı'ndan idari görevde çalışan birinci sınıfa geçirilmiş askeri hakimler arasından bir kişinin görevlendirilmesi gerektiğini ekledi.

Tasarı önümüzdeki hafta Çarşamba günü Adalet komisyonu'nda yeniden görüşülecek

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber