Başarısız 60 bin liseliye kapı gösterilecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 12 Şubat 2007 17:13, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Kamu Sen Bursa İl Temsilcisi ve Türk Eğitim Sen 2 nolu Şube Başkanı Selçuk Türkoğlu, Bursa'da 4 bin, Türkiye genelinde de 60 bini aşkın lise 1 öğrencisinin 2. kez sınıf tekrarına kalmaları nedeniyle, eğitim yılının sonunda örgün eğitimin dışına itileceğini söyledi.

Türkoğlu, geçen yıl uygulamanın ilk yılı olması nedeniyle problemin veliler tarafından tam idrak edilemediğini, okuluyla ilişiği kesilen öğrencilerle birlikte sorunun net bir şekilde görüleceğine vurguladı. Türkoğlu, "Soruna Haziran gelmeden çözüm bulunamazsa ergenlik çağındaki bu çocukları çok büyük toplumsal travma bekliyor" uyarısında bulundu.

Türk Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Selçuk Türkoğlu, liselerin dört yıla çıkmasıyla ilk defa 2005-2006 eğitim-öğretim yılında Bursa'da 9. sınıfa başlayan 28 bin öğrenciden geçen yıl 8 bin 500'ünün sınıf tekrarına kaldığını hatırlattı. Türkoğlu, şöyle devam etti: "Bursa merkezde 3 genel lise ve 3 Endüstri Meslek Lisesine ait birinci dönem okul başarı durumlarını analiz ettiğimizde; genel liselerin birinci sınıflarda başarı oranı yüzde 25, endüstri meslek liselerinde ise bu yüzde 13'dür. İkinci kanaat döneminde en iyi ihtimalle başarının iki katın üzerine çıkacağı varsayılırsa, 2006-2007 eğitim - öğretim yılı sonunda genel liselerde en az yüzde 40'lık, endüstri meslek liselerinde ise en az yüzde 55'nin sınıf tekrarına kalacağı aşikardır. Bu durum en iyimser rakamlarla Bursa genelinde 4 bin, Türkiye genelinde 60 bini aşkın öğrencinin örgün eğitimin dışına itileceğinin göstergesidir. Yani bu öğrenciler eğitimlerine açık lise de devam edeceklerdir. Çünkü yönetmelik,' 2 yıl üst üste kalan öğrenci eğitimine açık lise de devam eder' demektedir. Uygulama geçen yıl başladığı için bu durumu tam olarak idrak edemediler. Haziran ayı itibariyle öğrencilerin okullarıyla ilişkileri kesildiğinde, yani bu çocuklar sokağa bırakıldığında problemin büyüklüğü net bir şekilde ortaya çıkacaktır."

Başkan Türkoğlu, Türkiye'de eğitim sorununun problemler yumağı haline geldiğini belirterek şöyle konuştu: "Bize göre bu tablonun başlıca nedeni; ilköğretimdeki ders geçme sistemidir. Sistem, ilköğretimin zorunlu olması nedeniyle bir şekilde problemli veya başarısız öğrencilerden kurtulmaya çalışmaktadır. Ne yazık ki ülkemizde eğitim ciddi bir iş olarak algılanmamaktadır. Ayrıca veli ve öğrenciler okulu ve eğitimi sahiplenmemektedir. Mevcut disiplin yönetmelikleri yeterli ve etkin değildir. Veliler özel dershanelerin bir saatine ödedikleri parayı ne yazık ki bir yıllığına devlet okuluna vermemekte, maddi boyut bir tarafa çocuğunun ders ve başarı durumunu ve çocuğun gelişimini takip etmemektedirler. Geçen yıl okuldan uzaklaştırılan öğrenci olmadığı için konunun önemi veliler tarafından anlaşılamadı. Bu yıl dananın kuyruğu haziran ayı itibariyle kopacak."

4 yıllık lise eğitiminde, lise 1. sınıfta endüstri meslek liseleri ile düz liseler arasında müfredat olarak hiçbir fark bulunmadığına dikkati çeken Türkoğlu, uygulamadaki yanlışlığa dikkati çekerek şunları söyledi: "Üniversiteyi kazanma umudu olmayan öğrencileri meslek liselerine yönlendiriyoruz. Fakat ne yazık ki, endüstri meslek liselerinin 1. sınıfında da öğrenciye hiçbir laboratuvar dersi verilmiyor. Öğrenci fizik, kimya, biyolojideki başarısına göre değerlendiriliyor. Bu öğrenci zaten bu derslerden başarılı olmuş olsaydı üniversite sınavına hazırlanırdı. Bu garip sistemle ne amaçlanıyor merak ediyorum."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber