Meslek seçiminde baskı başarısızlık getiriyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Haziran 2007 10:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlk ve ortaöğretim sürecinde şekillenmeye başlayan ve üniversite öğrenimiyle daha somut bir noktaya taşınan meslek seçimi, gençlerin olduğu kadar toplumların da geleceğini belirliyor. Uzmanlar, meslek seçimi sürecinde ailelerin kendi isteklerini değil, çocuklarının ilgi ve becerilerini göz önünde bulundurması gerektiğine işaret ederek, baskının başarısızlık getireceğine dikkati çekiyorlar.

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilüfer Voltan Acar, meslek seçimi konusunda ilgi, yetenek ve güdülenmenin çok önemli olduğunu belirterek, öğrenci ve velilerin bu üçlü döngüyü göz önünde bulundurmaları gerektiğini söyledi.

Acar, meslek seçiminin öğrencilere bırakılması gerektiğini vurgulayarak, velilerin bu konudaki baskılarının olumsuz sonuçlar yaratacağını, gerek duyulan mesleki yönlendirme ve danışma konusunda okullardaki psikolojik danışmanlardan yardım alınabileceğini anlattı.

Kişilerin ancak, isteyerek seçtikleri meslekte mutlu olabileceklerini ve yaşam kalitesinin bu şekilde artacağını kaydeden Acar, velilerden toplumda her mesleğin yeri olduğunu unutmamalarını istedi. Acar, "Kaygı düzeyini artıran, çocuklara anne baba tarafından yüklenen beklentilerdir. Çocuk istemiyor ama onlar istiyor. Böyle olunca da başarısızlık ortaya çıkıyor" dedi.

Bireylerin farklılıklarının unutulmaması gerektiğini söyleyen Acar, çocuğun mutlu ve başarılı olabileceği alanın, velinin kafasındaki alan olmayabileceğine dikkati çekti.

Ortaöğretimde yapılan alan seçimlerinde dahi anne babanın etkili olduğuna işaret eden Acar, öğrencilerin de daha sonraki yıllarda, "Lisede bu alanı seçtim, üniversitede de bu alanda gideceğim" diye şartlandığını ve bu nedenle başarının baştan kaybedilebildiğini hatırlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber