Yeni hükümeti başta bütçe olmak üzere ekonomide bir çok iş bekliyor

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 23 Temmuz 2007 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni hükümetin yapılacak işler listesinde 2008 bütçesinin hazırlanması, Petkim ihalesi kararının alınması, IMF ile yeni yol haritasının belirlenmesi, memurlara 2008 zam pazarlığı başı çekiyor.

Genel seçimlerin ardından kurulacak yeni hükümeti oldukça yoğun ve sıkışık bir gündem bekliyor. Yapılacak işler listesinin ilk sıralarında 2008 bütçesi hazırlıklarının hızlandırılması, Petkim ihalesine ilişkin olumlu veya olumsuz kararın alınması, IMF ile başlatılacak 7. Gözden Geçirme, memurlarla 2008 zam pazarlıkları için toplu görüşmelerin başlatılması bulunuyor. Hükümet, bu süreci yeni Meclis başkanının seçimi ve ardından cumhurbaşkanlığı seçim süreci ile birlikte devam ettirecek. Ayrıca, 21 Ekim'de yapılacak anayasa referandumu da ülke gündemini oluşturacak bir başka madde olarak ön plana çıkacak. Seçimden sonra kurulacak yeni hükümeti bekleyen önemli ekonomik görevler ve gündem maddeleri şöyle sıralanıyor:

Seçimin yaz ortasında yapılma sebeplerinden birisi 2008 yılının kazanılması beklentisiydi. Yeni hükümetin ilk işi 2008 temel ekonomik hedeflerini belirleme ve bütçe hazırlıklarını hızlandırmak olacak. Kritik öneme sahip gösterge 2008 enflasyon hedefi olacak. Bu konuda daha önce ilan edilen hedef yüzde 4 idi. Bozulan mali disiplin sebebiyle 2008 bütçesi yatırım ödeneklerini belirlemek oldukça zor olacak. 15 Ağustos'ta da 2008 zamları için memurlarla toplu görüşmelere başlanacak.

Anayasa Mahkemesi'nin aldığı kısmi iptal kararının ardından, yürütmesi 2008 yılı başına kadar ertelenen sosyal güvenlik reformunun akıbetine ve reformun kapsamına yeni hükümet karar verecek. Mahkemenin iptal ettiği bölümlerin, iptal gerekçeleri dikkate alınarak düzenlenmesi gerekiyor.

Hükümetin uzun süredir üzerinde çalıştığı ve seçim beyannamelerinde de kendine yer bulan istihdam paketi çalışmaları gerçekleştirilecek. Partiler, sosyal güvenlik primlerinin düşürülmesini vaat ettiler. Bu konudaki çalışmaların hızlanması bekleniyor.

Petkim kararı verilecek

Tartışmalı Petkim ihalesinde son sözü de yeni hükümetin bakanlarından oluşan Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) söyleyecek. Temmuz ayı başında yapılan Petkim özelleştirmesinde en yüksek teklifi TransCentralAsia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu vermişti. Ancak grubu oluşturan ortakların kimliği tartışma konusu oldu.

Yeni hükümet devam eden özelleştirme çalışmalarını da gözden geçirip, yeni bir strateji belirleyecek. Halen Tekel sigara fabrikaları, Türk Hava Yolları, çeşitli limanlar ve şeker fabrikaları özelleştirme planı içinde yer alıyor. Ayrıca ertelenen elektrik dağıtım özelleştirmeleri için de bir tarih belirlenmesi gerekecek.

Yeni hükümet IMF ile olan ilişkilerin bundan sonraki akıbetine de karar verecek. IMF ile halen uygulanan stand-by anlaşması 2008-Mayısı'nda sona erecek. Bu tarihten sonra fonla olan ilişkilerin nasıl sürdürüleceği konusunda 60. hükümetin bir karar alması bekleniyor. Ayrıca seçim nedeniyle geri planda kalan gözden geçirme çalışmalarının yeni hükümetle birlikte hareketlenmesi bekleniyor. Ekonomi bürokrasisinde IMF'nin eylül ayında gözden geçirme için Türkiye'ye geleceği beklentisi bulunuyor.

Mortgage sisteminin uygulamasına yönelik 3 tebliğin ardı ardına yayımlanması bekleniyor.

Yıl sonuna kadar SGK ve Gelir İdaresi'nin birleştirilmiş bir vergi beyannamesi formu kullanması sağlanacak.

Yeni hükümetin AB için öncelikli ev ödevleri ise şöyle: AB; vakıflar, ombudsmanlık (kamu denetçiliği) ile Sayıştay yasa tasarılarının yeni Meclis'ten geçmesi ve TCK'nın 301'inci maddesinin değiştirilmesini bekliyor.

Rekabet politikası başlığının müzakerelere açılmasının şartlarından biri olan devlet yardımlarını denetleyecek kurum için yasanın çıkarılması gerekiyor. AB'nın kasım ayı sonunda yayımlayacağı 2007 İlerleme Raporu'nda yeni hükümetten beklentilerini ortaya koyacağı belirtiliyor.

Sağlık hizmetlerinin kullanımına ilişkin tüm bilgileri elektronik ortamda toplamayı sağlayacak MEDULA sistemi için çalışmalar sürüyor. 1 Eylül'den itibaren sağlık kurumları, hastalara verdikleri hizmetlere ilişkin faturaları bu sistem üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) iletmeye başlayacak.

İran'la yaklaşık 1 hafta önce imzalanan doğalgazda işbirliği ile ilgili mutabakat zaptının, ağustos ayı sonuna kadar anlaşmaya dönüştürülmesi bekleniyor. Afşin-Elbistan C ve D termik santrallarının yapım işi ihalesi 31 Temmuz'da yapılacak. Yeni hükümeti bekleyen ilk ihale de bu olacak.

Elektrikte zam baskısına çözüm bulunacak

IMF'nin de eleştirdiği ve 59'uncu hükümet dönemince değiştirilmeyen elektrik fiyatlarının, artan mali yük nedeniyle yeniden düzenlenmesi gerekecek. Ayrıca elektrik ve doğalgazda arz güvenliğinin öncelikli olarak ele alınması gerekiyor. Ayrıca nükleer santral projelerine ilişkin kanun çıkarılacak ve nükleer santral ihalesi yapılacak.

2 yıl geciken hızlı tren projesinin devam ettirilmesi sağlanacak. 2008 yılında hizmete girmesi beklenen Ankara-İstanbul hızlı tren hattının ilk etabı Ankara-Eskişehir bölümü için yolculuk fiyatı belirlenecek.

İstanbul trafiğinin çözümünde önemli bir yer tutan Marmaray Projesi de yeni hükümet döneminde bitirilecek.

Türksat 3A 2008 yılının ilk aylarında atışa hazır hale gelecek ve 2012 yılında atılacak ilk yerli uydu çalışmalarına yeni hükümet döneminde ağırlık verilecek.

e-devlet anakapısı açılacak

İnternet ortamında kamu hizmetlerine başvuru kolaylığı sağlayacak e-devlet anakapısı yeni hükümet döneminde hizmete girecek.

Türk Telekom'un (TT) özelleştirme sonrası kamu elinde kalan yüzde 45'lik hissesinin ise halka arzı gündeme gelecek.

Cep telefonuyla görüntülü iletişim olanağı sağlayacak üçüncü nesil mobil iletişim (3N) ihalesi 7 Eylül tarihinde yapılacak.

İstanbul için 2 kritik karar alınacak. İstanbul'a üçüncü havalimanı yapılması ve "boğaz"ın üçüncü köprü ile geçilmesi konusunda kararlar verilecek.

Siyasi takvim sıkışık ve karışık

Ağustos ayı içinde Meclis Başkanı ve Başkanlık Divanı seçilecek. Meclis'in ilk toplantısını 3 Ağustos'ta yapması, 13 Ağustos'ta Meclis başkanının seçilmiş olması, 14 Ağustos'tan itibaren de cumhurbaşkanı seçim sürecinin başlaması bekleniyor. Aynı günler içinde de 59. hükümetin istifa etmesi ve yeni hükümeti kurmak üzere bir siyasi parti liderinin görevlendirilmesi bekleniyor. Yeni hükümetin kurulup onaylandıktan sonra da 1 hafta içinde programını okuyup güvenoylamasına gitmesi bekleniyor. Bu sürecin de ağustos ortasını bulması bekleniyor. Ağustosun 24-25'inde cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunun yapılması gerekiyor. En fazla 4 turluk bu süreç, eylül ortasına kadar sürecek.

Eylül ayında bir yandan cumhurbaşkanlığı seçim turları devam ederken öbür yandan da siyasi partiler, anayasa değişikliği referandumunda izleyecekleri evet veya hayır denilmesi yönündeki politikalarını netleştirmeye çalışacaklar. Kurulacak hükümetin ilk yasalarını da eylül ayı içinde Meclis'ten çıkarması bekleniyor. Ancak Meclis, cumhurbaşkanını 1 ay içinde yani eylül ortasına kadar seçemezse, genel seçimlerin 2.5-3 ay içinde yenilenmesi gerekecek.

Anayasa referandumu ekimde

Ekim ayında ise kritik anayasa referandumu yapılacak. Referandumla ilgili propaganda çalışmaları hızlandırılacak. Eğer Meclis cumhurbaşkanını seçememiş ve yeniden seçime gitme zorunluluğu ortaya çıkmışsa; anayasa referandumunda da evet oylarının fazla olması şartıyla genel seçimle halk tarafından seçilecek cumhurbaşkanlığı seçiminin aralık ayı ortasında beraber yapılması, yani halkın önüne çifte sandık birden konulması gündeme gelebilecek.

Yapısal reform takviminde IMF ve Dünya Bankası da etkili olacak

İş dünyası temsilcileri yeni hükümet ve Meclis'ten 6 ay içinde; yeni bir anayasa, siyasi partiler ve seçim yasası, hukuk ve yargı reformu, kamu yönetimi ve kamu personel reformu ile eğitim reformu konularında yoğunlaşmasını istiyor. Yapısal reform takvimi iş dünyasının isteklerinin yanı sıra iktidara gelecek partinin beyannamesi, koalisyon olursa ortakların uzlaşacağı konular ve ekonomik programı dışarıdan destekleyen IMF ve Dünya Bankası'nın beklentileri doğrultusunda belirlenecek.

60. HÜKÜMETİN YAPILACAK İŞLER LİSTESİ KABARIK

* 2008 bütçe hazırlıkları hız kazanacak.

* Sosyal güvenlik reformunun akıbetine karar verilecek.

* İstihdam paketi çalışmaları gerçekleştirilecek.

* Tartışmalı Petkim ihalesi için karar verilecek.

* Devam eden özelleştirme çalışmaları için yeni stratejiler belirlenecek.

* IMF ile olan ilişkilerin bundan sonraki akıbetine karar verilecek.

* Mortgage uygulamasına yönelik tebliğler yayımlanacak.

* SGK ve Gelir İdaresi'nde tek beyannameye geçiliyor.

* Sağlık sistemindeki bilgiler tek elde toplanacak.

* İran'la doğalgaz anlaşması netleşecek.

* Elektrik fiyatlarının yeniden düzenlenmesi gerekecek.

* Hızlı tren sefere başlayacak.

* Marmaray Projesi bitirilecek.

* Türksat 3A 2008 yılının ilk aylarında atışa hazır hale gelecek.

* e-devlet anakapısı hizmete girecek.

* TT'nin kalan hisselerinin halka arzı gündeme gelecek.

* Üçüncü nesil mobil iletişim (3G) ihalesi yapılacak.

* İstanbul için üçüncü köprü ve havalimanı kararı verilecek.

Seçim sonrası 'zorunlu' ekonomi ajandası

31 Temmuz: Afşin-Elbistan C-D termik santralı ihalesi yapılacak.

10 Ağustos: Türkiye, Yunanistan'a ilk kez gaz vermeye başlayacak.

14 Ağustos: MB Para Politikası Kurulu (PPK) toplanacak.

15 Ağustos: Memurlarla 2008 maaş zammı için toplu görüşme başlayacak.

7 Eylül: 3G lisans ihaleleri yapılacak.

13 Eylül: MB Para Politikası Kurulu (PPK) eylül toplantısı yapılacak.

16 Ekim: MB'de faiz indirimi ihtimalli PPK toplantısı yapılacak.

17 Ekim: 2008 bütçe tasarısı Meclis'e sunulacak.

21 Ekim: Anayasa değişiklikleri referanduma sunulacak.

1 Ocak: KDV turizm sektörü için yüzde 18'den 8'e inecek. Vergi iadesinin yerine getirilen asgari geçim indirimi uygulaması başlatılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber