Vali'den "kademeli mesai" yorumu: Önümüze kapsamlı bir araştırma konmadı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Eylül 2007 16:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul trafiğinin çözümü için İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Ticaret Odasınca önerilen "kademeli mesai" uygulaması önerisine ilişkin, "Bu konuyla ilgili valiliğin önüne henüz incelemesi, araştırması yapılmış bir çalışma konmamıştır" dedi.

Güler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul'da trafik sorununun çözülmesi için altyapının güçlendirilmesi, sinyalizasyon, yeniden yapılacak düzenlemeler, raylı sistem, banliyö sistemlerinin güçlendirilmesi ve otopark yapımı gibi Büyükşehir Belediyesi tarafından sürdürülen çalışmaların yanı sıra, genel bütçeyi ilgilendiren Marmaray, tüp geçit, 3. köprü ve yeni çevre yolları projesi çalışmalarının bulunduğunu hatırlattı.

Bütün bunların her birinin trafiği rahatlatacak ayrı çalışmalar olduğunu, bunların yanında kademeli mesai saati uygulamasının da gündüz trafik akışını rahatlatacak kısa süreli tedbirlerden biri olduğunu ifade eden Güler, şunları kaydetti:

"İstanbul trafiğinin biz şu anda denetiminden sorumluyuz. Mesai saatlerinin düzenlenmesi konusu da valilik yetkileri arasında. Bu anlamda bize bir teklif, çalışma gelirse bunu değerlendiririz. Bu konuyla ilgili valiliğin önüne henüz incelemesi, araştırması yapılmış bir çalışma konmamıştır. Bir mutfak çalışması devam ediyor. Konu erken deşifre edildi. Bu teklifin bilimsel verilere, objektif tespitlere dayalı olması lazım. Trafik akışında hangi saatlerde, hangi güzergahlarda kaç araç geçiyor, bunun değişmesi halinde bu sayı kaça düşer, hangi güzergahlarda rahatlama sağlanır gibi bir tespit yok. Bu tespit olmadan böyle bir çalışma yapmamız ezbere olur. İstanbul trafiğini etkileyen 30-40 faktör varsa, bu da bunlardan bir tanesi. Ama tek başına geçerli değil. Görüşmeler devam ediyor. Belki bir takım tespitler yapıldıktan sonra bunun faydasının olmayacağı anlaşılacak. Çok kolay bir şey değil. Ölçüm çalışmaları sonucunda değerlendirme yapmak gerekir. Belki pilot bölgelerde yapılabilir, ama bunlar palyatif tedbirler."

"TRAFİĞİ ÇÖZECEK ASIL TEDBİR, RAYLI SİSTEM"

"Asıl tedbir, İstanbul taşımacılığındaki konsepti değiştirmektir. Bunun da adı raylı sistemdir ve tüm raylı sistemlerin birbirine entegre edilmesidir" diyen Güler, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İstanbul'un bir tarafından biletle binecek belli yerlerde inip istediğiniz istikamete gidebileceksiniz. Bunu yapmak için İstanbul'da kara yolu taşımacılığını, süratle toplu taşımacılığa çevirmek gerekiyor.

Bunun yolu da raylı sistemdir, Marmaray tüp geçittir, 3. köprüdür, yeni çevre yollarıdır. Büyükşehir Belediyesinin sürdürdüğü alt ve üst geçit çalışmaları, tünel yollar, tüm bunlar İstanbul trafiğini rahatlatır." Vali Güler, dünyada hiçbir metropolun trafik sorununu çözemeyeceğini, ancak insanlara evine, iş yerine, okuluna, sosyal etkinliklere, eğlence mekanlarına gidecek her zaman ucuz, güvenli, süratli ve kaliteli bir alternatif sunulması gerektiğini söyledi.

"İLK PLANDA 250 KİLOMETRE RAYLI SİSTEM"

Muammer Güler, "Bütün mesele bunu yapabilmekte. İstanbul ilk planda 250 kilometrelik bir raylı sistem hattını mutlaka yakalamalıdır. Buradaki birinci hedef 2011'dir. İkinci hedef, 2014-2015'dir. Bunu yakaladığınız zaman İstanbul'da trafik sorunu olmaz. Konsept tamamen değiştiği için çözülür" diye konuştu.

İstanbul'da trafiği rahatlatmak için mutlaka otopark sorununun da çözümlenmesi gerektiğini ifade eden Güler, otopark mafyasının ve değnekçi sorununun tamamına yakınının çözüldüğünü, ancak açık ve kapalı otoparklarla bunu desteklemek gerektiğini söyledi. Güler, İstanbul'un duran trafiğinin mevcut yolların neredeyse yarısını bloke ettiğini dile getirerek, "Bu otoparkların artması, yeni yol imkanlarını da sağlayacak. Bazı yerde 2 şeride park yapılıyor. Geriye iki daracık şerit kalıyor. Bu da büyük sıkıntı. Kolay bir şey değil" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber