Bakan Yazıcıoğlu: Alevilere yönelik henüz somutlaşmış bir çalışma yok

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Ocak 2008 13:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, Alevi vatandaşlarıAlavelin taleplerine ilişkin henüz somutlaşmış bir çalışma olmadığını belirterek, "Sıkıntıları çözmek, o sıkıntılara bir açılım getirmek bizim görevimizdir" dedi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Yazıcıoğlu, Türkiye'deki Alevi vatandaşların bazı sıkıntıları olduğunu söyledi. "Sıkıntıları çözmek, o sıkıntılara bir açılım getirmek bizim görevimizdir" diyen Yazıcıoğlu, alevi vatandaşların inançlarını değiştirmek, dönüştürmek niyetinde olmadıklarını, herkesin kendi inancı içinde mutlu bir şekilde yaşamasını hedeflediklerini söyledi.

Bu konuda bazı talepler olduğunu belirten Yazıcıoğlu, "Bunlar oturulur konuşulur. Bizim devlet sistemimizin yapısı bellidir, bu yapı içinde neler olabilir, bu vatandaşlarımız nasıl daha rahat bir huzura kavuşabilir, bakacağız" diye konuştu.

Alevi vatandaşların taleplerine ilişkin henüz somutlaşmış bir çalışma olmadığını belirten Yazıcıoğlu, "Kimsenin niyetlere dayalı beyanlarda bulunup da ortalığı karıştırmasının anlamı da yok" dedi.

"DİN GÖREVİ 5 VAKİT NAMAZ KILDIRMAK DEĞİL"

Yazıcıoğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı Teşkilat Yasası çalışmalarının son aşamaya geldiğini, mevcut hizmetleri hukuki bir zemine oturtacak tasarının mümkün olduğunca kısa zamanda TBMM'den geçerek yasalaşacağını söyledi.

Başkanlık teşkilat yasasının bir kısmının yaklaşık 30 yıl önce biçim yönünden iptal edildiğini ve o zamandan beri yeni bir yasa çıkarılmadığını belirten Yazıcıoğlu, "Bu süre içinde Diyanetin etkinliği arttı, hizmet alanı genişledi ve yaptığı işlerin önemi fazlalaştı. Dolayısıyla bu kadar geniş ve önemli alanda hizmet veren bir kurumun çok ciddi bir yasaya ihtiyacı var" dedi.

Yeni düzenlemeyle din görevlilerine kariyer sisteminin getirileceğini belirten Yazıcıoğlu, "İmam ve hatipler arasında bir derecelendirme söz konusu. Yıllardır bu işi fevkalade başarılı yapan insanla yeni başlayanın farklılığının olması gerek. Yeni başlayanların özenecekleri veya ulaşacakları bir mevkinin olması lazım ki kendilerini yetiştirsinler, motive olsunlar. Başladığı yerde bitireceğini bilen bir insan kendini yenilemez" diye konuştu.

Din görevlilerinin önüne ulaşabilecekleri hedefler konulması gerektiğini, böylece hem kendilerini geliştireceklerini hem de arkadan geleceklere örnek olacaklarını ifade eden Yazıcıoğlu, şunları kaydetti:

"Performansa dayalı bir sistem, çalışanla çalışmayanın ayırt edilmesini sağlayacaktır. Din adamlarının performansını belirlemede aldığı eğitimin yanı sıra görev yaptığı yerdeki saygınlığı, insanlar üzerindeki etkisi, otoritesi de önemli. Din görevi 5 vakit namaz kıldırma görevi değil. 5 vakit namaz kıldırmadan sonra başlayan görevdir. Din görevlisi sosyal bir uzmandır. Toplum içinde görev yapan birisidir. Cemaatiyle dertleşecek gönül bağı kuracak onların sıkıntılı dönemlerinde moral verecek... Din görevlisi rehber durumundadır. Çok iyi bir gözlemcidir.

Toplumu gözlemler, eksiklikleri cemaatiyle paylaşır, onları eğitir ve aydınlatır. Bunu yapabilmesi için de donanımlı ve birikimli olması gerek."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber