İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

İç Anadolu'ya Gittiğinizde Mutlaka Denemeniz Gereken 10 Lezzet

Ülkece güzel yemeğe olan düşkünlüğümüz bilenen bir şey zira dünya çapında da Türk mutfağı olarak adımızdan sıkça söz ettiriyoruz. Değişik bölgelere özgü geleneksel tarifler ile de büyük bir çeşitliliğe sahip Türk mutfağı. Hal böyle olunca her damak tadına hitap eden lezzetleri bulmak mümkün.

  1. Ülkece güzel yemeğe olan düşkünlüğümüz bilenen bir şey zira dünya çapında da Türk mutfağı olarak adımızdan sıkça söz ettiriyoruz. Değişik bölgelere özgü geleneksel tarifler ile de büyük bir çeşitliliğe sahip Türk mutfağı. Hal böyle olunca her damak tadına hitap eden lezzetleri bulmak mümkün. Neredekal.com Keşif Rehberi ise #öncetürkiyeyikeşfet diyerek bu hafta sizler için ağızlarınızı sulandıracak bir liste hazırladı. İşte İç Anadolu mutfağında mutlaka denemeniz gereken birbirinden güzel 10 lezzet.

    Ülkece güzel yemeğe olan düşkünlüğümüz bilenen bir şey zira dünya çapında da Türk mutfağı olarak adımızdan sıkça söz ettiriyoruz. Değişik bölgelere özgü geleneksel tarifler ile de büyük bir çeşitliliğe sahip Türk mutfağı. Hal böyle olunca her damak tadına hitap eden lezzetleri bulmak mümkün. Neredekal.com Keşif Rehberi ise #öncetürkiyeyikeşfet diyerek bu hafta sizler için ağızlarınızı sulandıracak bir liste hazırladı. İşte İç Anadolu mutfağında mutlaka denemeniz gereken birbirinden güzel 10 lezzet.

  2. 1- Kayseri Mantısı  <br>  İç Anadolu mutfağı denince akla ilk gelen yemek şüphesiz ki mantı. Bir hamur yemeği olan mantı, görünüşüyle bile kalbinizi çalmaya yetiyor. El ile açılan hamurun iç harcında kıyma, karabiber ve soğan gibi değişik tatlar bulunuyor. Üzeri için ise sarımsaklı yoğurt ve çeşitli soslar kullanılarak servis edilen bu lezzet, İç Anadolu seyahatinizde mutlaka denemeniz gerekenler içinde ilk sırayı alır bizce.

    1- Kayseri Mantısı
    İç Anadolu mutfağı denince akla ilk gelen yemek şüphesiz ki mantı. Bir hamur yemeği olan mantı, görünüşüyle bile kalbinizi çalmaya yetiyor. El ile açılan hamurun iç harcında kıyma, karabiber ve soğan gibi değişik tatlar bulunuyor. Üzeri için ise sarımsaklı yoğurt ve çeşitli soslar kullanılarak servis edilen bu lezzet, İç Anadolu seyahatinizde mutlaka denemeniz gerekenler içinde ilk sırayı alır bizce.

  3. 2- Arabaşı    <br>Her ne kadar Yozgat tarafından tescillenmiş bir lezzet olsa da İç Anadolu&#8217;daki farklı yemek kültürlerinde gördüğümüz çorba ve hamur karışımı bir yemek, Arabaşı. İçindeki malzemeler ile soğuk havalar için adeta bir koruma kalkanı. Peki içinde neler var dediğinizi duyar gibiyiz. Neler yok ki! Tavuk suyuna bol acılı bir çorba, fırında pişmiş kendine özgü hamur parçaları ve limon suyuyla servis ediliyor. Ana yemek kadar da doyurucu bir lezzet olduğunu belirtmeden geçmeyelim.

    2- Arabaşı
    Her ne kadar Yozgat tarafından tescillenmiş bir lezzet olsa da İç Anadolu’daki farklı yemek kültürlerinde gördüğümüz çorba ve hamur karışımı bir yemek, Arabaşı. İçindeki malzemeler ile soğuk havalar için adeta bir koruma kalkanı. Peki içinde neler var dediğinizi duyar gibiyiz. Neler yok ki! Tavuk suyuna bol acılı bir çorba, fırında pişmiş kendine özgü hamur parçaları ve limon suyuyla servis ediliyor. Ana yemek kadar da doyurucu bir lezzet olduğunu belirtmeden geçmeyelim.

  4. 3- Çiğ Börek    <br>&#8220;Çibörek&#8221; olarak da bildiğimiz, diğer böreklerin aksine tavada pişirilerek yapılan bu lezzet Eskişehir&#8217;den kopup gelmiş Türk mutfağına. Hem ara sıcak hem de atıştırmalık öğün olarak tüketilebiliyor çiğ börek. İç harcında ise tabi ki hamurla uyumu tartışılmaz olan kıyma ve çeşitli baharatlar bulunuyor.

    3- Çiğ Börek
    “Çibörek” olarak da bildiğimiz, diğer böreklerin aksine tavada pişirilerek yapılan bu lezzet Eskişehir’den kopup gelmiş Türk mutfağına. Hem ara sıcak hem de atıştırmalık öğün olarak tüketilebiliyor çiğ börek. İç harcında ise tabi ki hamurla uyumu tartışılmaz olan kıyma ve çeşitli baharatlar bulunuyor.

  5. 4- Madımak Yemeği<br>    Otlu yemek sevenleri buraya alalım zira ıspanak kadar çok seveceğiniz bir yemek var sırada, Madımak yemeği. İç Anadolu bölgesinde herkesçe bilinen ve kendiliğinden yetişen otsu bir bitki olan Madımak Otu, soğan, biber ve domatesin ile birlikte yağda kavrulması ile yapılıyor. Et yemeklerinden sıkılanlar için akşam yemeklerinde eşsiz bir alternatif zira sindirim sistemine de çok iyi geliyor.

    4- Madımak Yemeği
    Otlu yemek sevenleri buraya alalım zira ıspanak kadar çok seveceğiniz bir yemek var sırada, Madımak yemeği. İç Anadolu bölgesinde herkesçe bilinen ve kendiliğinden yetişen otsu bir bitki olan Madımak Otu, soğan, biber ve domatesin ile birlikte yağda kavrulması ile yapılıyor. Et yemeklerinden sıkılanlar için akşam yemeklerinde eşsiz bir alternatif zira sindirim sistemine de çok iyi geliyor.

  6. 5- Keşkek<br>    Anadolu lezzetlerinin başında gelen keşkek, düğünlerde ve bayram günlerinde yapılan geleneksel bir yemek. Tavuk etinin ve tavuk suyunun başrolü oynadığı yemek, kırmızı etle de yapılabiliyor. Buğdayla beraber çekilip lapa kıvamına geldikten sonra da sofralarda ana yemeğin müjdecisi olarak yerini alıyor.

    5- Keşkek
    Anadolu lezzetlerinin başında gelen keşkek, düğünlerde ve bayram günlerinde yapılan geleneksel bir yemek. Tavuk etinin ve tavuk suyunun başrolü oynadığı yemek, kırmızı etle de yapılabiliyor. Buğdayla beraber çekilip lapa kıvamına geldikten sonra da sofralarda ana yemeğin müjdecisi olarak yerini alıyor.

  7. 6- Yağlama<br>    Mantı gibi yine Kayseri&#8217;ye ait olan bir başka hamurlu yemek ise yağlama. Elle açılmış ince bir hamurun tavada pişirilip üzerine kıyma, soğan ve çeşitli baharatlarla kavrulmuş bir iç harcın eklenmesiyle oluşuyor. Genellikle sarımsaklı yoğurt ile servis edilen yemek, soğuk içeceklerle tüketildiğinde eşsiz bir tat bırakıyor damağınızda.

    6- Yağlama
    Mantı gibi yine Kayseri’ye ait olan bir başka hamurlu yemek ise yağlama. Elle açılmış ince bir hamurun tavada pişirilip üzerine kıyma, soğan ve çeşitli baharatlarla kavrulmuş bir iç harcın eklenmesiyle oluşuyor. Genellikle sarımsaklı yoğurt ile servis edilen yemek, soğuk içeceklerle tüketildiğinde eşsiz bir tat bırakıyor damağınızda.

  8. 7- Ankara Tava  <br>  Kuşbaşı doğranmış et ve arpa şehriyenin birlikte yakaladığı uyum damaklarınızdan uzun süre silinmeyecek cinsten. Adından da anlaşılacağı üzere Ankara&#8217;ya özgü olan yemek meşhur Ankara soğuğunda bile içinizi ısıtıyor. Pratik ve kolay bir yapılışa sahip olması da cabası zira &#8220;bugün ne pişirsem&#8221; diye düşündüğünüz anlarda yardımınıza koşuyor.

    7- Ankara Tava
    Kuşbaşı doğranmış et ve arpa şehriyenin birlikte yakaladığı uyum damaklarınızdan uzun süre silinmeyecek cinsten. Adından da anlaşılacağı üzere Ankara’ya özgü olan yemek meşhur Ankara soğuğunda bile içinizi ısıtıyor. Pratik ve kolay bir yapılışa sahip olması da cabası zira “bugün ne pişirsem” diye düşündüğünüz anlarda yardımınıza koşuyor.

  9. 8- Gazete Tatlısı/Baklavası    <br>Adından da anlaşılacağı üzere bir baklava türü olan tatlı, Sivas yöresinden. Genellikle bildiğimiz Antep baklavalarına karşın iç harcında ceviz kullanılıyor. Bayramlarda ve özel günlerde hep çok zahmetli olarak gördüğümüz klasik baklavanın daha pratik bir tarifiyle yapılıyor üstelik. Ağızda dağılışına ve şerbetine harika bir uyum sağlayan cevizin tadı da damaklarınızdan uzun süre silinmiyor.

    8- Gazete Tatlısı/Baklavası
    Adından da anlaşılacağı üzere bir baklava türü olan tatlı, Sivas yöresinden. Genellikle bildiğimiz Antep baklavalarına karşın iç harcında ceviz kullanılıyor. Bayramlarda ve özel günlerde hep çok zahmetli olarak gördüğümüz klasik baklavanın daha pratik bir tarifiyle yapılıyor üstelik. Ağızda dağılışına ve şerbetine harika bir uyum sağlayan cevizin tadı da damaklarınızdan uzun süre silinmiyor.

  10. 9- Bamya Çorbası    <br>Özellikle Ramazan sofralarını süsleyen bir başlangıç yemeği olarak Konya&#8217;dan bamya çorbası var sırada. Düğün ve bayram gibi özel günlerde de geleneksel olarak sıkça tüketiliyor. İri boncuklu kolyeleri anımsatan bir şekilde ipe dizilip kurutulan bamyalar; et ve limon suyu ile bir arada bu çorbada.

    9- Bamya Çorbası
    Özellikle Ramazan sofralarını süsleyen bir başlangıç yemeği olarak Konya’dan bamya çorbası var sırada. Düğün ve bayram gibi özel günlerde de geleneksel olarak sıkça tüketiliyor. İri boncuklu kolyeleri anımsatan bir şekilde ipe dizilip kurutulan bamyalar; et ve limon suyu ile bir arada bu çorbada.

  11. 10- Pekmezli Pelte  <br>  Son lezzetimiz ise Kırşehir&#8217;den tatlı düşkünleri için geliyor. Malum Anadolu&#8217;da kışlar bir hayli zorlu geçer, hastalıklara vücudun direncini arttırmak gerekir. Pekmez ve cevizin ana malzemelerini oluşturduğu puding benzeri bu tatlı ise o soğuk kış günlerinde ilaç gibi gelir size. Tatlı krizlerinizi bastırması ise cabası bizden söylemesi!

    10- Pekmezli Pelte
    Son lezzetimiz ise Kırşehir’den tatlı düşkünleri için geliyor. Malum Anadolu’da kışlar bir hayli zorlu geçer, hastalıklara vücudun direncini arttırmak gerekir. Pekmez ve cevizin ana malzemelerini oluşturduğu puding benzeri bu tatlı ise o soğuk kış günlerinde ilaç gibi gelir size. Tatlı krizlerinizi bastırması ise cabası bizden söylemesi!