Başsavcı doğuya imam atamalarını 'şeriat' olarak göstermiş

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 06 Temmuz 2008 18:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başsavcı Yalçınkaya'nın iddianamede 'şeriatçılık' olarak gösterdiği Doğu'ya imam atamalarını MGK'nın istediği ortaya çıktı. Başbakan Yardımcısı Çiçek, tutanakları Yüksek Mahkeme'ye sundu.

Star Gazetesi'nde yer alan habere göre Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, hükümetin doğu illerine imam atamalarını 'şeriat' olarak nitelendiren Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın tezini belgeleriyle çürüttü. AK Parti aleyhindeki kapatma davasıyla ilgili önceki gün Anayasa Mahkemesi'nde sözlü savunma yapan Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in, Milli Güvenlik Kurulu (MGK) tutanaklarını da delil olarak sunduğu öğrenildi. Hükümet icraatlarının idari yargı denetimine tabi olduğuna dikkat çeken Çiçek, 'iktidar partisinin, bu şartlarda Anayasa'ya aykırı eylemlerin odağı haline gelmesinin imkansız' olduğunu vurguladı. Bunun yanı sıra bir çok hükümet icraatının, devletin farklı kurumlarının isteği veya mutabakatı ile gerçekleştiğini anlatan Çiçek, buna somut örnek olarak da imam ve müezzin atamalarını gösterdi.

PKK İLE MÜCADELE İÇİN GEREKLİ

Terörle Mücadele Yüksek Kurulu'na da başkanlık eden Çiçek, Marksist yapısıyla bölge halkına ulaşamayan PKK'nın, 'dini motifleri kullanma' stratejisine geçmesi üzerine, konunun MGK'da ele alındığını ve kurulda alınan tavsiye kararı gereğince, Güneydoğu'daki imamsız camilere gerekli atamaların yapıldığını açıkladı. Çiçek, şunları söyledi: 'Diyanet İşleri Başkanlığı'nın din hizmetlerinde nitelikli görevlileri istihdam etmesi ve boş camilere atama yapılması Milli Güvenlik Kurulu'nun tavsiye kararlarında ve dolayısı ile Türkiye Cumhuriyetinin devlet politikası çerçevesinde yer almaktadır. Ayrıca, Terörle Mücadele Yüksek Kurulu Sekreteryası hazırladığı 'Bölücü Faaliyetlere Yönelik Eylem Planı' çevresinden özellikle doğu ve güneydoğu illerimizde kadrosu bulunmayan camilere din görevlilerinin istihdamının önemine değinmiş ve bu konuda kadro ihdasını önermiştir.'

SAVUNMA HAKKI KUTSAL

MGK'nIn tavsiye karar metnini sunmadan önce hukukçularla görüşen Çiçek'in, 'MGK kararını kamuoyuna açıklamak doğru olmaz ama savunma hakkının kutsallığı karinesinden hareketle Yüksek Mahkeme'ye sunmak yanlış değil' görüşü üzerine, belgeyi Mahkeme üyelerine sunduğu öğrenildi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abbdurrahman Yalçınkaya, AK Parti hakkındaki hazırladığı iddianamede söz konusu imam atamalarını 'şeriatçılık' olarak nitelendirmişti.

HASAN ÖYMEZ

Hiç soru sormadılar

7 saat süreyle sözlü savunma yapan Çiçek'e Yüksek Mahkeme heyetinin 'renk vermemek' için soru sormadığı belirtildi. Üyelerin, taraflara soracağı sorudan, verecekleri kararın tahmin edilebileceği ve soruların üzerinde spekülasyon yapılabileceği ihtimalinin dikkate alındığı kaydedildi. Mahkeme heyetinin bu nedenle ne Başsavcı Yalçınkaya'ya ne de Çiçek'e soru sormadığı belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber