Bankalara kaynağı belirsiz EFT'yi reddetme yetkisi

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 30 Eylül 2009 09:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Karapara ve terörle mücadele çerçevesinde bankalara elektronik transferlerde "reddetme sorumluluğu" getiriliyor. 2 bin lirayı geçen para transferlerinde kimlik numarası, adı soyadı, hesap numarası, ticari unvanı gibi bilgiler olmaması halinde banka, para transferini reddedecek. Eksik bilgiler tamamlanmadığı zaman EFT'yi tamamen reddedecek.

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanının önlenmesine dair yönetmelikte değişikliğe gidiyor. Mevcut sistemde; 2 bin liranın üzerindeki elektronik transferlerde gönderenin adı, soyadı, ticaret siciline kayıtlı tüzel kişinin unvanı, hesap numarası, TC kimlik numarası gibi göndereni belirlemeye yarayan bilgilerden en az birine yer verilmesi zorunlu tutuluyor. Yapılan değişiklikle, bankaların istenen bilgileri içermeyen elektronik transferleri reddetmesi ya da eksik kalan bilgileri tamamlaması sağlanacak. Gönderilen mesaj sürekli eksik bilgiyle geliyorsa ya da bilgi talep edildiği halde tamamlanmıyorsa; banka, "transferin yapıldığı bankadan gelen elektronik transferlerin reddedilmesi, işlemlerin sınırlandırılması ya da iş ilişkisine son verilmesi hususlarını" göz önünde bulunduracak.

Hedef AB'ye uyum

MASAK, hazırladığı yönetmelik taslağını ilgili kuruluşlara gönderdi. Gelen görüşlere göre tekrar değerlendirilecek olan yönetmelik taslağının ana hedefinin Avrupa Birliği (AB) direktiflerine uyum olduğu belirtildi. MASAK elektronik transferlerle ilgili ilk önemli kararı 2008 yılında çıkarılan yönetmelikle attı. Bu yönetmelikle 2 bin TL veya üzerindeki elektronik transferlerde bazı bilgilerin yer alması şartını getirdi. Yurtdışı ve yurtiçinden gönderilen elektronik transferlerde hangi bilgilerin yer alması gerektiği tek tek bu yönetmelikte sayılıyor. MASAK yetkilileri, Türk bankacılık sisteminin zaten dikkatli olduğunu belirterek, şimdi getirilen düzenlemede, eksik bilgi karşısında bankaların ne yapmaları gerektiğinin düzenlendiğini söylediler. Yani bir EFT'de sadece isim varsa, bu kabul edilmeyecek. Yetkililer, örneğin sadece "Ahmet Şahin" adına bir EFT gönderilmesi halinde, bunun uygun olmadığını belirterek, "Ahmet Şahin adında belki 500 kişi var. Bunun için aynı kişinin TC kimlik numarasının mutlaka transfer içinde yer alması gerekiyor" dediler. Taslakta karşı taraftan gelen sürekli eksik bilgi halinde bankalara 3 şık sunulduğunu belirten yetkililer, bunun bir zorunluluk olmadığını ama "sorumluluk" açısından bankaların dikkate alması için düzenlemenin yönetmeliğe alındığını dile getirdiler.

Sigorta broker'ları kapsamda

MASAK aynı yönetmelik taslağıyla yükümlü grubunda da değişikliğe gidiyor. Sigorta broker'ları da yükümlü gruba alınıyor. Aslında yönetmelik taslağında düzenleme, "Sigorta, reasürans ve emeklilik şirketleri ile broker'lar" olarak geçiyor. Yetkililer, ifadede yer alan broker'lar ifadesinin sigorta yaptırmak için aracı olan kişileri kastettiğini söylediler. Bu unvana sahip kaç kişi olduğu konusunda ise henüz bilgi sahibi olmadıklarını, gelen görüşlere göre düzenlemenin daha da netleşeceğini söylediler. Ayrıca merkezi yurtdışında bulunan yükümlülerin Türkiye'deki şubeleri de yükümlü olacak.

Hesap açtırırken adres teyidine ilişkin 10 günlük sınırlama da kaldırılıyor. Yetkililer, bankaya işlem yapmak için giden vatandaşların yanlarında adres teyidine ilişkin belge götürmediğini, bunun da bankalarda sorun yarattığını belirterek, artık bankaların adres teyidi için İçişleri Bakanlığı'nın kayıtlarını kullandığını ve 10 günlük sınırlamanın kaldırılacağını ifade ettiler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber