25 milyon yıllık iklimsel veri bankası

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Temmuz 2010 19:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Cihat Alçiçek'in yürüttüğü TÜBİTAK destekli araştırmayla, 25 milyon yıllık iklimsel veri oluşturularak, Akdeniz kuşağı ve çevre coğrafyalarda geleceğin iklim tahminlerine ışık tutulacak.

PAÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alçiçek, yaptığı açıklamada, yaptıkları jeolojik araştırmayla, geçmişteki iklim koşullarını belirlemeye çalıştıklarını söyledi.

Bugünün coğrafyasının geçmiş jeolojik ve iklimsel süreçler sonucu oluştuğunu belirten Alçiçek, bugün yer kabuğu hareketleri ve iklimin etkisinden kurtulmuş bir yaşama alanı bulunmadığına işaret etti.

Göl ve göl tortullarının iklimsel değişmelere hassas olduğunu, eski iklimlerle ilgili sorulara cevap içerdiklerini belirten Alçiçek, şöyle konuştu:

''Batı Anadolu, günümüzde hızlı ve yoğun kabuk deformasyonunun meydana geldiği bölgelerden biri. Bölgenin şekillenmesini sağlayan kabuk gelişimiyle birlikte iklimsel olaylar ve değişimlerin kayıtları, buradaki çöküntü alanlarda biriken tortullarda görülebiliyor. Bu nedenle araştırmalarımızı tortulların depolanma süreçlerinin çok iyi gözlendiği Güney Batı Anadolu'daki Baklan, Dinar ve Acıgöl havzalarında yürütüyoruz.''

-25 MİLYON YIL KAYDA ALINACAK

Tortulların ayrıntılı incelemesiyle bölgede 25 milyon yıl öncesinden itibaren geçmiş çağların coğrafyasını ve iklimsel değişmeleri tespit etmeyi amaçladıklarını bildiren Alçiçek, projenin geleceğin iklim tahmini çalışmalarına da ışık tutacağını söyledi.

Son 25 yılın depremler dışındaki önemli doğa olaylarının, ''Aral Gölü'nün kuruması'', ''Hazar Denizi'ndeki su seviyesinin yükselmesi'' ve ''Kutuplardaki buzul varlığının hızla azalması'' olduğuna dikkati çeken PAÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alçiçek, şöyle devam etti:

''Topluca 'iklim değişmeleri' olarak nitelenen bu olaylar, yer bilimleri dahil bütün bilim dallarının araştırma konuları. Araştırma yaptığımız zaman aralığında, iklimin sürekli bir değişim grafiğini elde etmeyi hedefliyoruz. Böylece buradan geleceğe projeksiyonlar yapılabilecek. Yani bu sonlu bir çalışma olmayacak, disiplinler arası araştırmalar için ciddi bir altyapı oluşturacak.''

Yaptıkları çalışmanın, özellikle Akdeniz kuşağı ile komşu coğrafyalar için referans niteliğinde olacağını bildiren Mehmet Cihat Alçiçek, ''Geçmişte yaşanan iklim değişikliklerini tespit edip, 'gelecekte iklim konusunda şunlar beklenebilir' diyeceğiz. Bunu deprem çalışmaları gibi düşünebiliriz, mesela geçmişte şu bölgede 30 yıl aralıklarla deprem oldu, o zaman şu tarihte tekrar deprem olabilir gibi. Bu şekilde geçmişe dönük iklimsel eğri oluşturmayı hedefliyoruz.''

Doç. Dr. Alçiçek, TÜBİTAK destekli çalışmasının gelecek yıl sonuçlanacağını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber