MEB yönetici sınavlarındaki belirsizlik

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 20 Eylül 2011 02:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

13.08.2009 tarih ve 27318 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğin ?Sınavlar için duyuru ve başvuru? başlıklı, 13. maddesi, 1. ve 2. fıkrasındaki; ?(1) Eğitim kurumu müdürlüğü, müdür başyardımcılığı ve müdür yardımcılığı için sınavların yapılacağı tarihten en az 1 ay önce Bakanlıkça ülke genelinde duyuru yapılır.


MEB: Rotasyon durdurulmadı, devam ediyor


(2) Sınavların yapılacağı yer, zaman, sorulacak soru sayısı ve puan değeri, başvuru yöntemi ve süresi ile sınav komisyonunca belirlenecek diğer hususlar duyuruda belirtilir.? hükümleri nedeniyle Bakanlık duyuru yapmış ve sınav konularını belirlemiştir.

Müdür Yardımcılığı / Müdürlük seçme sınavı başvuru kılavuzuna göre; Eğitim Kurumları Müdür Başyardımcılığı ve Müdür Yardımcılığı Seçme Sınavı, 01 Ekim 2011 Cumartesi günü saat 14.00'te ve Müdürlük Seçme Sınavı 02 Ekim 2011 Pazar günü saat 14.00'te merkezi sistem sınavı olarak gerçekleştirilecektir.

Sınav konuları arasında 3797 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun'da bulunmaktadır.

Fakat 14.09.2011 tarih ve 28054 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 652 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin ?Atıflar, değiştirilen ve yürürlükten kaldırılan hükümler? başlıklı, 44. maddesi, 1. fıkrasındaki; ?(1) 30/4/1992 tarihli ve 3797 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun yürürlükten kaldırılmıştır. Mevzuatta anılan Kanuna yapılan atıflar bu Kanun Hükmünde Kararnameye veya ilgili hükümlerine; kapatılan kurul veya birimlere yapılan atıflar ilgisine göre bu Kanun Hükmünde Kararname ile kurulan kurul veya birimlere yapılmış sayılır.? hükümleri 3797 sayılı Kanunu yürürlükten kaldırmıştır.

Yöneticilik Sınavlarında 652 Sayılı KHK'dan Soru Sorulmamalıdır

Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğinin yukarıda belirttiğimiz 13.maddesindeki hükümlere göre sınav konularının ve sınav zamanın 1 ay önce duyurulma zorunluluğu bulmasından kaynaklanan zorunluluk nedeniyle 3797 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunu yürürlükten kaldırarak onun yerine geçen 14.09.2011 tarih ve 28054 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 652 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin sınav konuları arasına alınmasına imkân bulunmamaktadır.

Yöneticilik Sınavlarında 3797 Sayılı Kanundan Soru Sorulmamalıdır

652 sayılı KHK ile yürürlükten kaldırılan 3797 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanundan soru alınmasına imkan bulunmamaktadır. Çünkü Bu kanun yürürlükten kaldırılmış uygulama imkânı bulunmamaktadır.

Ayrıca 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ?Düzenleyici işlemler? başlıklı, Geçici 6. maddesindeki; ?(1) Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin uygulanmasına ilişkin düzenlemeler bir yıl içinde yürürlüğe konulur. Bu düzenlemeler yürürlüğe girinceye kadar mevcut düzenlemelerin bu Kanun Hükmünde Kararnameye aykırı olmayan hükümlerinin uygulanmasına devam olunur.? hükümler nedeniyle 652 sayılı KHK' ye aykırı hükümleri bulunan ve sınav konuları arasında yer alan mevzuattan soru sorulmasına da imkân bulunmamaktadır.

Yöneticilik Sınavları Soru Hazırlama Komisyonu Titiz Hareket Etmelidir

MEB, 2011 eğitim kurumlarına yönetici seçme sınavı başvuru kılavuzunun ?Sınav Değerlendirmesi? başlıklı, 11.maddesi, (d) bendinde; ?d. Değerlendirme sırasında hatalı soru/soruların çıkması durumunda, 15 Mart 1999 tarihli ve 9912647 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konulan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik'in 14 üncü maddesinin ikinci paragrafında belirtildiği gibi ?Yapılan sınavlarda hatalı sorulara tekabül eden puanlar eşit şekilde diğer sorulara dağıtılır. Ancak, soruların yüzde beşinden fazlasının hatalı olduğunun birinci fıkrada belirtilen süre içinde yapılan itirazlar üzerine veya herhangi bir şekilde tespit dilmesi halinde, sınav iptal edilir ve en kısa sürede yeni sınav yapılır.? hükmü gereğince değerlendirilecektir.? hükümleri bulunmaktadır.

Bu hükümlere göre; 5 sorunun hatalı tespit edilerek iptal edilmesi halinde sınavda iptal olacaktır. Bu nedenle ve yukarıda dikkat çektiğimiz 652 sayılı KHK'nin Geçici 6. maddesindeki hükümler nedeniyle sınavların iptal olmaması için yöneticilik sınavları soru hazırlama komisyonu titiz hareket etmelidir.

Bakanın Sınavdan Haberi Yok

Milli Eğitim Bakanı Sayın Ömer Dinçer'in TRT Haber'e yaptığı açıklamalarda; ?Müdürlük sınavı gibi bir planımız yok. Müdürlük sadece ek göstergelerini arttıran görev olmaktan çıkıyor. Ateşten gömlek olacak. Başarılar ortaya konulan hedeflerle belirlenecek.? ayrıntısı yer almaktadır.

Sayın Bakanın bu açıklamasından Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 02 Ekim 2011 Pazar günü saat 14.00'te merkezi sistem sınavı olarak yapılacak olan Müdürlük Seçme Sınavından haberi olmadığı anlaşılmaktadır.

Türk Eğitim Sen ve Eğitim Bir Sen Sınav Konularındaki Belirsizliğin Giderilmesi İçin Bakanlığa Başvurdu

Türk Eğitim Sen ve Eğitim Bir Sen 3797 sayılı Kanun ve 652 sayılı KHK'den Sınavda Soru Çıkıp Çıkmayacağı İle İlgili Belirsizliğin giderilmesi için; ?1?2 Ekim 2011 tarihlerinde Bakanlığınız tarafından okul ve kurum müdürlük ve müdür başyardımcılığı ve müdür yardımcılığı sınavları gerçekleştirilecektir. 3797 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun yürürlükten kaldırılarak yerine 14 Eylül 2011 tarihinde yürürlüğe giren 652 Sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK yayınlanmıştır. Mevzuatta meydana gelen bu değişiklikler nedeniyle sınavlara girecek olan eğitim çalışanları arasında sınav konuları ile ilgili tereddütler oluşmuştur. Sınavların yapılacağı tarihe az bir zaman kaldığından dolayı yaşanan tereddüdün ivedilikle giderilmesi gerekmektedir. Bu anlamda Bakanlığınız tarafından kamuoyuna, sınav konuları arasında hangi kanunların yer aldığı konusunda açıklama yapılması hususunda, Gereğini arz ederiz? şeklinde yazılı olarak Milli Eğitim Bakanlığına başvurmuştur.

Okul/Kurum Yöneticilerine Sözlü Sınav İlk Defa Kanunda Yer Aldı

14.09.2011 tarih ve 28054 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 652 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin ?Atama? başlıklı, 37. maddesi, 8. fıkrasındaki; ?(8) Okul ve kurum müdürleri; yazılı ve/veya sözlü olarak yapılacak okul veya kurum müdürlüğü sınavında başarılı olmak kaydıyla, hizmet süreleri, performans ve yeterlikleri dikkate alınarak il millî eğitim müdürünün teklifi üzerine vali tarafından atanır. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usûl ve esaslar yönetmelikle düzenlenir.? hükümleri bulunmaktadır.

Sözlü Sınavla İlgili Açılacak Davalara Anayasa Mahkemesi Bakacaktır

Bu hükümlere göre; Okul ve kurum müdürlerinin seçiminde yazılı ve/veya sözlü olarak yapılacak okul veya kurum müdürlüğü sınavı kullanılacak, hizmet süreleri, performans ve yeterlikleri dikkate alınarak atanacaktır. Sözlü sınav KHK de yer aldığından Danıştay'da dava açılamayacak KHK'nin sözlü sınavla ilgili açılacak davalara Anayasa Mahkemesi bakacaktır. Dolayısıyla Sözlü sınavın KHK de yer almasından dolayı Danıştay'ın baypas edildiği bir gerçektir.

Sözlü Sınav Geriye Dönüş Anlamına Gelmektedir

652 sayılı KHK'nin atıfta bulunduğu yönetmelik; 13.08.2009 tarih ve 27318 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelik dir.

MEB'de Okul/Kurum Yöneticilerine İlişkin Usul ve Esaslar şu anki mevcut yönetmelik ile tam yerine oturmuş iken 652 sayılı KHK'de ile sözlü sınav seçeneğinin de yer alması Okul/Kurum Yöneticileri atamalarında geriye dönüş anlamına gelmektedir.

Çünkü 652 sayılı KHK ile Okul ve kurum yöneticileri sözlü sınava tabi tutulacaklardır. Sözlü sınavlar objektiflikten uzak, adam kayırmacılığa müsait ve denetimi zor uygulamalardır. Bu nedenle kişilerin bilgi ve yeteneklerinin ölçüldüğü sınavların objektiflikten en uzak olan yöntemi olan sözlü sınav uygulaması yanlıştır.

Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğin ?Seçme sınavı? başlıklı 11. maddesi, 1. ve 2. fıkrasında; ?(1) Eğitim kurumu müdürlüğüne, müdür başyardımcılığına ve müdür yardımcılığına ilk defa atanacakların belirlenmesi için seçme sınavı yapılır.

(2) Seçme sınavı, Seçme Sınavı Komisyonunca tespit edilecek merkezlerde Bakanlık Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünce merkezî sistemle yazılı olarak veya elektronik ortamda yapılır.? hükümleri bulunmaktadır.

Ayrıca aynı yönetmeliğin ?Temel ilkeler? başlıklı 5. maddesi, 1. fıkrasında; ?(1) Eğitim kurumu yöneticiliklerine atamada esas alınacak temel ilkeler şunlardır;

a) Atamalarda kariyer ve liyakat esas alınır,

b) Atamalarda norm kadro esasları göz önünde bulundurulur,

c) Atamalarda puan üstünlüğü dikkate alınır.? hükümleri bulunmaktadır.

Şu Anki Yöneticilerinin Atama Ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelikten Geriye Dönüş Olmamalıdır

Bu hükümlere göre sadece yazı sınav öngören yönetmelik, atamalarda, kariyer ve liyakat üstünlüğünü de esas almakta iken 652 sayılı KHK ile sözlü sınav seçeneği de yönetmeliğe eklenecek ve geriye dönüş yaşanacaktır.

13.08.2009 tarih ve 27318 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelikteki hükümlerden geriye dönüş olmamalıdır.

Türk Eğitim Sen Okul/Kurum Yöneticilerin Seçiminde Sözlü Sınavın Kaldırılması İçin Bakanlığa Başvurdu

Türk Eğitim Sen okul/kurum yöneticilerin seçiminde sözlü sınavın kaldırılması için ?652 sayılı KHK ile yazılı ve/veya sözlü olarak yapılacak okul veya kurum müdürlüğü sınavında başarılı olanların okul ve kurum müdürleri olabilecekleri düzenlenmektedir. Yazılı sınavın yapılmasına Türk Eğitim Sen olarak her hangi bir itirazımız bulunmasa da sözlü sınava karşı olduğumuz bilinmelidir. Sözlü sınavlar objektiflikten uzak, adam kayırmacılığa müsait ve denetimi zor uygulamalardır. Bu nedenle kişilerin bilgi ve yeteneklerinin ölçüldüğü sınavların objektiflikten en uzak olan yöntemi olan sözlü sınav uygulamasının kaldırılması gerekmektedir.

Yukarıda izah ettiğimiz hususlar ile ilgili olarak düzenlemelerin yapılmasını aksi takdirde tüm hukuki girişimlerde bulunulacağını bildirir. Gereğini arz ederiz? şeklinde yazılı olarak Milli Eğitim Bakanlığına başvurmuştur.

Geçmiş Dönemden Eğitim-Öğretim Olumsuz Etkilenmiştir

Yakında dönemde Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelik ile ilgili MEB Camiası Hüseyin Çelik ve Nimet Çubukçu dönemine şahit olmuştur.

Hüseyin Çelik Döneminde; 2004 yılında bu yana birçok Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin yönetmelik yayınlanmıştır. Bu yönetmeliklerin bazı maddeleri yargı tarafından iptal edilmiş, inanılmaz uygulamalara sahne olmuştur. Danıştay tarafından her defasında yürütmesi durdurulan yönetmelikler çerçevesinde yapılan atama işlemlerinin tamamı durdurulduğu gibi yürütmesi durdurulan yönetmeliğe göre yapılan tüm atamalar da iptal edilmiştir. Bu kapsamda çoğunluğu 2007 yılında olmak üzere 35.000 civarında yöneticinin atamaları iptal edilerek, yerlerine de hizmetin aksamadan yürütülebilmesi için geçici görevlendirmeler yapılmıştır. Bu durumdan eğitim-öğretim olumsuz etkilenmiş Ama Nimet Çubukçu döneminde 13.08.2009 tarihli 27318 sayılı Resmi Gazete ile yürürlüğe konulan yönetmelik kamuoyunda beğenilmiş iken şimdi sözlü sınavla eski dönüş Ömer Dinçer dönemi ile yaşanacaktır.

Bu konudaki ?Son Dönemdeki Yönetici Atama Yönetmeliği Tarihi? başlıklı haberimiz için tıklayınız.

Danıştay'ın Sözlü Sınav Kararları

Karar 1; Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun YD. İtiraz No:2009/1001 ve 21.1.2010 tarihli kararında özetle; ?Milli Eğitim Bakanlığında boş bulunan yurtdışı Eğitim Müşavirliği kadroları için Milli Eğitim Bakanlığınca yapılan dava konusu mesleki yeterlilik sözlü sınavına ilişkin olarak oluşturulan sınav komisyonunca sınav konularının ve oranlarının önceden belirlenerek Genelge ile tüm adaylara duyurulduğu, sınav sorularının ve cevap anahtarının Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ile Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünce hazırlanması hususunda sınav komisyonunca alınan karar çerçevesinde soru ve cevap anahtarının önceden hazırlanarak numaralandırıldığı, sözlü sınavda komisyon üyelerince ayrı ayrı değerlendirme yapılmak suretiyle takdir edilen notların tutanağa bağlandığı ve sınava giren komisyon üyeleri tarafından aynı gün imzalandığı, daha sonra bu notların aritmetik ortalaması alınmak suretiyle belirlenen nihai başarı listesinin yine komisyon üyelerince tutanağa bağlanarak imzalandığı anlaşılmış ise de; Daire kararında da belirtildiği üzere komisyon üyelerince takdir edilen notun gerekçeleriyle ortaya konulmaması, ayrıca sözlü sınavda verilen yanıtların, teknolojik imkânlardan yararlanılarak (elektronik ortamda görüntülü ve sesli) kayıt altına alınmamış olması nedeniyle, dava konusu mesleki yeterlilik sözlü sınavı yargısal denetime imkân sağlayacak bir biçimde yapılmadığından, mesleki yeterlilik sınavı iş ve işlemlerinde hukuka uyarlık bulunmamıştır.? hükmüne varmıştır.

?Danıştay'ın, kameralı kayıt olmadığı için, sözlü sınavda başarısız sayılma işlemini iptal etti? kararı için tıklayınız.

Karar 2; Danıştay 2.Dairesinin Esas no: 2006/493 ve 14.08.2006 tarihli kararında özetle; Milli Eğitim Bakanlığı, 04.03.2006 tarihli Resmi Gazetede yayımladığı düzenleme ile okul müdürlüğü ve okul müdür yardımcılığına yapılacak atamaları yeniden düzenlemiş, Türk Eğitim Sen tarafından açılan davada, Danıştay düzenleme hakkında yürürlüğünün durdurulmasına karar vermiştir. Kararda, ?Müdürlük görevine yapılacak atamalarda adayların eşit koşullarda yarışmalarını sağlayan nesnel bir yöntem olan yazılı sınavdan sonra, her türlü öznel değerlendirmeye açık bulunan sözlü sınav yapılması, yazılı sınavın nesnel sonuçlarını etkisiz kılacağından; Yönetmeliğin sözlü sınav öngören düzenlemesi hukuka uygun değildir. Öte yandan, sınavın sözlü olma niteliği, idari yargı denetimini, işlemin yalnızca yetki ve şekil unsurları ile sınırladığından, idarenin her türlü eylem ve işlemine karşı yargı yolunun açık olduğu yolundaki anayasa hükmüne de ters düşmektedir.? hükmüne yer verilmiştir.

?Eğitim Kurumu Yöneticilerine İlişkin Danıştay Kararı? için tıklayınız.

Bakanlığın Kafasında Yönetici Atama İle İlgili Başka Planlar Bulunmaktadır.

Milli Eğitim Bakanı Sayın Ömer Dinçer'in TRT Haber'e yaptığı açıklamalarda Müdürlük sınavı gibi bir planımız yok. Şeklindeki açıklaması ve 652 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin ?Atama? başlıklı, 37. maddesi, 8. fıkrasına sözlü sınavın konulması bakanlığın Okul/Kurum Yöneticilerin Seçiminde başka bir planların olduğunun göstergesidir.

1?2 Ekim 2011 Tarihleri Arasında Yapılacak Sınavlar İptal Edilmemelidir

Milli Eğitim Bakanlığının 1?2 Ekim 2011 tarihleri arasında yapmayı planladığı Müdürlük seçme ve müdür başyardımcılığı ile müdür yardımcılığı sınavına az bir zaman kalmış, sınav yeri bilgileri belli olmuştur. Sınav yeri bilginizi öğrenmek ve giriş kartınızı çıkartmak için tıklayınız. Bu nedenle okul yöneticisi olmak isteyen birçok öğretmen sınav parasını yatırarak sınava hazırlanmıştır. 652 sayılı KHK'de yer alan Sözlü sınav gerekçesi ile Bu sınavların iptal edilmesi MEB 'duyulan güveni sarsacaktır.

Ahmet Kandemir

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu


MEB: Rotasyon durdurulmadı, devam ediyor

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber