Adli Yargı Hakim ve Savcı Adaylarının Görev Stajlarına İlişkin Duyuru

Haber Giriş : 14 Mart 2006 14:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konu :Hâkim-savcı Adaylarının Meslek Öncesi Eğitimleri.

???????? CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA

Adlî yargı hâkim ve savcı adaylarının meslek öncesi eğitimlerinin yapılma usul ve şekli 4954 sayılı Türkiye Adalet Akademisi Kanunu ile bu Kanuna dayanılarak hazırlanıp 1/6/2004 tarihli ve 25479 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Adlî Yargı Hâkim ve Savcı Adayları ile İdarî Yargı Hâkim Adaylarının Meslek Öncesi Eğitimlerinin Yaptırılmasının Esas ve Usullerine İlişkin Yönetmelik ile Adlî Yargı Hâkim ve Savcı Adayları ile İdarî Yargı Hâkim Adaylarının Staj Dönemi ile Staj Mahkemelerine İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre yerine getirilmekte idi.


Bu kez, 24/12/2005 tarihli ve 26033 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 5435 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile hâkim ve savcı adayları yönünden yeni bir kısım düzenlemeler getirilmiştir. Bu düzenlemelere göre hazırlanan ve yukarıda isimleri belirtilen yönetmeliklerde değişiklik yapılmasına dair yönetmelikler 7/3/2006 tarihli ve 26101 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş, böylece ilgili yönetmeliklerin yasal mevzuata uyumu sağlanmıştır.

İlgili Kanun ve yönetmeliklerde adayların meslek öncesi eğitimleri yönünden önceki düzenleme ile yeni durum arasında önemli farklılıkların bulunmakta olup, bu değişikliklerin bir kısmı hakkında bilgi verilmesinin uygun olacağı düşünülmüştür:

1) Adlî yargı hâkim ve savcı adaylarının meslek öncesi eğitimi önceki uygulamada Adlî Yargı Hâkim ve Savcı Adayları ile İdarî Yargı Hâkim Adaylarının Meslek Öncesi Eğitimlerinin Yaptırılmasının Esas ve Usullerine İlişkin Yönetmeliğin 10 uncu maddesine göre, hazırlık eğitim dönemi üç ay, staj dönemi onyedi ay ve son eğitim dönemi dört ay olmak üzere üç dönemi kapsayan şekilde yapılmaktaydı. 2802 sayılı Kanunun değişik 10/3 üncü maddesine uygun olarak, 7/3/2006 tarihinde anılan Yönetmeliğin 10 uncu maddesinde yapılan değişiklikle meslek öncesi eğitimin iki kısma ayrılacağı hükmü getirilmiştir.

Buna göre;

a) Birinci kısım meslek öncesi eğitim, ?adlî yargı hâkim ve savcı adaylığına atanmakla başlar ve adayların tümüne aynı meslek öncesi eğitim programı uygulanır.? Diğer bir deyimle bütün adaylar birinci kısım eğitimde her hangi bir ayrıma tabi tutulmaksızın aynı eğitimi alacaklar, aynı yerlerde stajı yapacaklardır. ?Genel Staj? adı verilen bu eğitimin süresi aynı madde hükmüne göre sekiz ay olup, stajın ne şekilde ve nerelerde yapılacağı 7/3/2006 tarihli Resmî Gazete'de yapılan değişiklikler dikkate alınmak suretiyle Adlî Yargı Hâkim ve Savcı Adayları ile İdarî Yargı Hâkim Adaylarının Staj Dönemi ile Staj Mahkemelerine İlişkin Yönetmeliğin 7-13 üncü maddeleri hükümleri dikkate alınarak yapılacaktır. Ancak, genel staj yaptırılırken Yönetmeliğin 8 inci ve 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen yerlerde ve sürelerde staj yaptırılması esas alınacaktır.

b) İkinci kısım meslek öncesi eğitim ise adlî yargı hâkim ve savcı adaylarının, 2802 sayılı Kanunun 10/3 ve Adlî Yargı Hâkim ve Savcı Adayları ile İdarî Yargı Hâkim Adaylarının Meslek Öncesi Eğitimlerinin Yaptırılmasının Esas ve Usullerine İlişkin Yönetmeliğin 10/1 maddelerine göre ?Bakanlıkça hâkimliğe veya Cumhuriyet savcılığına atanacak şekilde ayrılmaları ile başlar ve bu şekilde ayrılan adaylara meslek öncesi eğitim programı ayrı ayrı uygulanır.? Başka bir anlatımla ikinci kısım meslek öncesi eğitimde adaylar, meslek öncesi eğitim sürelerinin bir yılını tamamlayıp, hâkimliğe ve Cumhuriyet savcılığına atanacak şekilde ayrıldıktan sonra Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca mesleğe kabul işlemi yapılıncaya kadar, atanacakları görevin gerektirdiği eğitimden geçirileceklerdir. Bu eğitimin adliyelerde yapılan kısmı ?Görev Stajı? şeklinde tanımlanmış olup, stajın ne şekilde ve nerelerde yapılacağı, değişik Adlî Yargı Hâkim ve Savcı Adayları ile İdarî Yargı Hâkim Adaylarının Staj Dönemi ile Staj Mahkemelerine İlişkin Yönetmeliğin 7-13 üncü maddeleri hükümleri dikkate alınarak yapılacaktır. Ancak, görev stajı yaptırılırken Yönetmeliğin 8 inci ve 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen yerlerde ve sürelerde staj yaptırılması esas alınacaktır.

2) Yukarıda izah edilen husus genel uygulamaya yönelik olup, 5435 sayılı Kanunun 51 inci maddesiyle 4954 sayılı Kanuna eklenen Geçici 10 uncu madde ile istisna getirildiğinden, mevcut adaylar yönünden ise, Adlî Yargı Hâkim ve Savcı Adayları ile İdarî Yargı Hâkim Adaylarının Meslek Öncesi Eğitimlerinin Yaptırılmasının Esas ve Usullerine İlişkin Yönetmeliğin Geçici 2 nci maddesi dikkate alınarak uygulama yapılacaktır. Anılan maddenin birinci fıkrasında belirtildiği üzere (meslek öncesi eğitim süresi iki yıl iken), mevcut adaylar yönünden Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun 30/1/2006 tarihli ve 26 sayılı kararı uyarınca meslek öncesi eğitim süresi bir yıla indirilmiştir. Bu uygulama yapılırken ilgili yönetmeliklerde öngörülen süreler yarı oranında indirilecektir. Dolayısıyla Adlî Yargı Hâkim ve Savcı Adayları ile İdarî Yargı Hâkim Adaylarının Meslek Öncesi Eğitimlerinin Yaptırılmasının Esas ve Usullerine İlişkin Yönetmeliğin 10 uncu maddesinde belirtilen genel staj ve görev stajının süresi 4'er ay üzerinden hesaplanacaktır. Mevcut adayların görev stajına ayrılması da meslek öncesi eğitimlerinin altıncı ayının bitiminde Bakanlıkça yapılacaktır. Bu düzenlemeye paralel olarak istisna tutulan süreler hariç olmak üzere ilgili yönetmeliklerde belirtilen süreler de aynı şekilde yarı oranında indirilerek mevcut adaylara uygulanacaktır.

İlgili Yönetmeliğin Geçici 2 nci maddesinin uygulanması amacıyla Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun görüşü alınmak suretiyle 13 Mart 2006 tarihinde Türkiye Adalet Akademisinde son eğitime alınacak 222 aday ile bu adaylardan sonraki grupta yer alan ve hazırlık dönemi eğitimini yapan 350 adayın 9 Mart 2006 tarihinde hâkimliğe ve Cumhuriyet savcılığına atanacak şekilde ayrımları yapılmıştır.

Bu nedenle, 350 kişilik grupta yer alıp ekteki (1) numaralı listede sicil numaraları ile isimleri yazılı olan ve adliyelerdeki stajlarına devam eden adayların, hangi stajı yaptıklarına bakılmaksızın yaptıkları genel stajları kesilerek görev stajına başlatılmaları, bu uygulama yapılırken Adlî Yargı Hâkim ve Savcı Adayları ile İdarî Yargı Hâkim Adaylarının Staj Dönemi ile Staj Mahkemelerine İlişkin Yönetmeliğin değişik 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi uyarınca işlem yapılması ve maddede belirtilen sürelerin yarısının dikkate alınması gerekmektedir.

3) Meslek öncesi eğitimlerine yeni başlayan ve ekteki (2) numaralı listede sicil numaraları ile isimleri yazılı adayların meslek öncesi eğitim süreleri de Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun 21/2/2006 tarihli ve 31 sayılı kararı ile bir yıla indirildiğinden bu adayların genel ve görev stajları da aynı şekilde 4'er ay olarak yaptırılacak olup, başlayan genel stajlarında da süreler yarı oranında indirilerek uygulama yaptırılacaktır.

Bu adaylar meslek öncesi eğitimlerinin altıncı ayını doldurduklarında hâkim ve Cumhuriyet savcılığına atanacak şekilde ayrılacağından;

a) Adaylar hakkında doldurulacak (1) ve (2) numaralı gizli fişlerin,

b) Adayların hâkimlik veya Cumhuriyet savcılığı görevlerinden hangisine atanmak istediğini gösteren ek 3'teki talep formunun,

c) Özel durumlarını gösteren belgenin (Eşinin hâkim-savcı, güvenlik görevlisi olması halinde onaylı ve vukuatlı aile nüfus kaydı örneği ile eşine ait görev belgesinin, yüksek lisans yada doktora yapmış veya halen yapıyor olması halinde hangi alanda yapıldığını gösterir ilgili kurumdan alınmış belgenin v.s.) herhangi bir yazışmaya yer verilmeden meslek öncesi eğitimlerinin altıncı ayının sonunda,

d) Adaylar tarafından doldurulacak olan ve kişisel durumlarını gösteren ek 4'teki personel bilgi formunun,

e) Erkek adaylardan askerlik yapmamış olanların askerliğini meslek öncesi eğitim süresi boyunca erteletmek isteyenlerin, bu taleplerini içerir dilekçe, askerlik durumunu gösterir belge, diploma sureti ve nüfus cüzdan suretinin hemen Genel Müdürlüğümüze gönderilmesi gerekmektedir.

Adaylar hakkında doldurulacak olan gizli fişlerde bulunan ?Hâkimlik veya Cumhuriyet Savcılığı Görevlerinden Hangisini Daha İyi Yapar?? sorusu görev ayrımı yapılırken önemli olduğundan, adayın hangi görevi daha iyi yapabileceğinin titizlikle göz önünde tutulması ve adayın istek ve temayülü ile eğilimine dikkat edilmeli ?her ikisini de yapabilir? şeklindeki genel yanıttan olabildiğince kaçınılmalıdır.

4) Adaylar Türkiye Adalet Akademisinde, birinci kısım meslek öncesi eğitimleri sırasında 2 aylık hazırlık dönemi eğitimine, ikinci kısım meslek öncesi eğitimleri sırasında da 2 aylık son dönem eğitimine tabi tutulacaklardır. Ancak, Akademinin eğitim programının uygun olmaması veya diğer herhangi bir nedenle zamanında bu eğitime alınamamaları durumunda adaylar, genel staj yapmakta iseler bu stajlarına, görev stajı yapmakta iseler görev stajına (genel staj veya görev stajının 4 aylık süresi dolmuş olsa dahi) devam ettirileceklerdir.

5) Bundan sonra 24/12/2010 tarihine kadar yapılacak sınavlarla hâkim ve savcı adaylığına atananların meslek öncesi eğitimlerinde iki yıllık genel süreye veya bir yıllık indirilmiş süreye tabi olup olmadıkları hususu, sınavı kazanan adayların atamaları yapılmadan önce Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulundan alınacak karar doğrultusunda belirleneceğinden, bu adayların atama kararları ile birlikte durumları Adlî Yargı Hâkim ve Savcı Adayları ile İdarî Yargı Hâkim Adaylarının Meslek Öncesi Eğitimlerinin Yaptırılmasının Esas ve Usullerine İlişkin Yönetmeliğin Geçici 3 üncü maddesi uyarınca ayrıca bildirilecek ve eğitimleri bildirilen süreler dikkate alınarak yaptırılacaktır.

6) Yukarıdaki genel açıklamalar dışındaki konularla ilgili olarak, Adlî Yargı Hâkim ve Savcı Adayları ile İdarî Yargı Hâkim Adaylarının Meslek Öncesi Eğitimlerinin Yaptırılmasının Esas ve Usullerine İlişkin Yönetmelik ile Adlî Yargı Hâkim ve Savcı Adayları ile İdarî Yargı Hâkim Adaylarının Staj Dönemi ile Staj Mahkemelerine İlişkin Yönetmelik hükümlerinin, ayrıca 7/3/2006 tarihli ve 26101 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ve söz konusu yönetmeliklerde değişiklik yapan yönetmeliklerin göz önünde tutulması gerekmektedir.

Bilgi ve gereği ile konunun Adlî Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlığına ve tüm staj birimlerine duyurulmasını ve herhangi bir aksaklığa sebebiyet verilmemesini rica ederim.

Ek: 1) Görev stajına ayrılanları gösterir liste

2) Meslek öncesi eğitimlerine yeni başlayanları gösterir liste

3) Talep formu

4) Personel bilgi formu

İlgili Yönetmelikler İçin Tıklayın

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber