İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Sağlık Bakanlığı Kaliteyi Geliştirme ve Performans Değerlendirme Yönergesi yayımladı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 13 Aralık 2006 06:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sayı: B.10.0.THG.0.16.00.01-060.
Konu: Kaliteyi Geliştirme ve Performans
Değerlendirme Yönergesi

GENELGE
2006/ 124

Sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi, kaliteli, verimli hizmet sunumunun sağlanması ve sağlık kurum ve kuruluşlarının bu hedeflere ulaşmaları için ölçülebilir, karşılaştırılabilir hizmet sunum kriterlerinin belirlenmesi ve halkın görüşlerinin bu sürece yansıtılması ile buna katkısı olan personelin teşvik edilmesi amacıyla 12/05/2006 tarihli ve 26166 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak 01.04.2006 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girmiş ?Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurum Ve Kuruluşlarında Görevli Personele Döner Sermaye Gelirlerinden Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelik'in 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (öö) bendine istinaden hazırlanan ?Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında Kaliteyi Geliştirme ve Performans Değerlendirme Yönergesi? 01.07.2006 tarihinden geçerli olmak üzere 05.12.2006 tarih ve 9414 sayılı Makam onayıyla yürürlüğe girmiştir.

01.07.2006 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 05.12.2006 tarih ve 9414 sayılı Makam Onayı ile yürürlüğe giren mezkur yönerge, 17.03.2005 tarih ve 1831 sayılı yönerge ile bu yönergeye istinaden çıkarılan 2005/50 sayılı genelgeyi yürürlükten kaldırmıştır.

01.01.2007 tarihinden itibaren kurum ve kuruluşlarda mezkûr yönetmeliğin 8. ve 11. maddeleri uyarınca dağıtılabilecek döner sermaye tutarının belirlenmesinde yönetmeliğin 4. maddesinin (v) bendinde yer alan ?kurumsal performans katsayısı? kullanılacağından, 01.12.2006 tarihinden itibaren ek ödeme dağıtımına esas katsayının tespit işlemleri yürürlüğe giren yönerge ve eklerine göre yapılması gerekmektedir.

Mezkûr Yönergenin uygulanması ile ilgili olarak karşılaşılabilecek tereddütlerin giderilmesi ve uygulamada birliğin sağlanması amacıyla aşağıda belirtilen açıklamaların yapılmasında fayda görülmüştür.

1. İl genelindeki sağlık kurum ve kuruluşlarında performans ve kalite yönetimi uygulamalarını koordine etmek, izlemek, denetlemek ve değerlendirmek amacıyla sağlık müdürlüğü bünyesinde il performans ve kalite koordinatörlüğü kurulacaktır. Sağlık müdür yardımcılarından biri il performans ve kalite koordinatörü olarak görevlendirilecektir. İldeki tüm kurumların kurum altyapı değerlendirme formları (Ek-2 Temel Kriter Değerlendirme Formu) il performans ve kalite koordinatörlüğü tarafından doldurulacaktır.

2. Her sağlık kurumunda bir başhekim yardımcısı başkanlığında hastane müdürü veya yardımcısı, iki tabip, başhemşire ile performans ve kalite yönetimi temsilcisinden oluşan kurum performans ve kalite birimi kurulacaktır. Bu birim yönerge ekindeki kalite geliştirme ve değerlendirme kriterlerine göre değerlendirme ve puanlama işlemlerini yürütecek; yine yönerge ekindeki standart anket setlerini kullanarak anketleri uygulayacaktır.

3. Her dönem, dönemin son gününde hesaplanan ve bir sonraki dönemde Sağlık Bakanlığına Bağlı İkinci ve Üçüncü Basamak Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında Görevli Personele Döner Sermaye Gelirlerinden Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelik esasınca yapılacak ek ödemeye esas teşkil eden kurumsal performans katsayısının hesaplanmasında muayene erişim katsayısı, kurum kalite kriterleri katsayısı, kurum altyapı değerlendirme katsayısı, hasta ve hasta yakınları memnuniyet anket katsayısı ve kurum verimlilik katsayısı göz önünde bulundurulacaktır.

4. Muayene erişim katsayısı; hastanelerde poliklinik hizmetlerinde aktif olarak kullanılan ve her doktor için ayrı olarak tefriş edilmiş olan oda sayısının, ağız ve diş sağlığı merkezlerinde ise aktif kullanılan diş üniti sayısının tabip sayısına bölünmesi sonucu bulunur. Muayeneye erişim katsayısı hesaplamasında kullanılan poliklinik oda sayısı ve tabip sayısı dönemin son haftasının ilk günü esas alınarak hesaplanacaktır.

5. Kurum kalite kriterleri katsayısı, kurum performans ve kalite biriminin yönergeye ekli kalite geliştirme ve değerlendirme kriterlerine göre kendi kurumlarını değerlendirmesi sonucu tespit edilecektir. Değerlendirme dışı bırakılan soru varsa, değerlendirme dışı bırakılan soru sayısı toplam soru sayısı olan 100'den düşüldükten sonra kurum kalite kriterleri katsayısı hesaplanır.

6. Kurum altyapı değerlendirme katsayısı, her kurum için ayrı ayrı il performans ve kalite koordinatörlüğü tarafından her dönem için tespit edilecektir. Her kurum için verilen puanın, değerlendirme dışı puan toplamının hastanelerde 200, ağız ve diş sağlığı merkezlerinde ise 115'ten düşülen sayıya bölünmesi sonucu kurum altyapı değerlendirme katsayısı bulunur.

7. Hasta ve hasta yakınları memnuniyet anket katsayısı, anket uygulama ilkeleri çerçevesinde tespit edilecektir. Hasta ve hasta yakınları memnuniyet anketleri ilgili dönem içinde uygulanarak dönemin son haftasının ilk günü sonuçlandırılıp, katsayı hesaplanacaktır.

8. Kurum verimlilik katsayısı, Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nce ?http://www.saglik.gov.tr/kurum? adresinde (5) sayılı çizelge yayınlanır. Çizelgede her dönem kurum verimlilik katsayısı hesaplamasında kullanılacak kriter, kabul edilebilir değer ve uygulama esasları belirlenir.

9. İl sağlık müdürlükleri, her dönem sonunda bu yönergeye ekli (7) sayılı toplu sonuç formunu elektronik ortamda doldurarak [email protected] mail adresine göndereceklerdir.

10. 2006 yılının 2'nci ve 3'ncü dönemi ile 2007 yılı Ocak ayının kurumsal performans katsayısı (1) olarak kabul edilecektir.

2007 yılının 2'nci dönemi için geçerli olacak kurumsal performans katsayısına esas yapılacak işlemler, 2007 yılı Şubat, Mart ve Nisan aylarında, 2007 yılı Şubat, Mart ve Nisan aylarında geçerli olacak kurumsal performans katsayısına esas yapılacak işlemler, 2006 yılı Aralık ve 2007 yılı Ocak ayında yapılacaktır.

?Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında Kaliteyi Geliştirme ve Performans Değerlendirme Yönergesi? ekleriyle beraber 56 sayfa olduğundan dolayı tasarruf amacıyla genelge ekinde gönderilmemekte olup; Mezkur Yönerge ve ekleri Bakanlığımıza ait ?www.saglik.gov.tr? veya ?www.kalite.saglik.gov.tr? Kalite Mevzuat internet adresinden temin edilecektir.
Bilgilerinizi ve İlinizde bulunan tüm döner sermayeli kurumlara duyurulması hususunda gereğini önemle rica ederim.

Prof. Dr. Necdet ÜNÜVAR
Bakan a.
Müsteşar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber