Çevre Kirlenmesi ve Kontrolü bölümü, teknisyenler için üst öğrenim sayılır mı?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 14 Mayıs 2007 10:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bir memurun bitirdiği öğrenimden dolayı, zam ve tazminatını bu üst öğrenimden alıp almayacağı hususu 05 Mayıs 2006 Tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına göre olmaktadır. Bu kararnamenin dördüncü maddesinde şu hüküm yer almaktadır:

"e) Kurumların teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarına ait kadrolarında bulunanlardan, bulundukları hizmet sınıflarına atanılabilecek mesleki bir üst öğrenimi bitirenlere, cetvellerde ayrıca belirtilen istisnai durumlar hariç olmak üzere, kariyerleri (mesleki üst öğrenimleri) esas alınarak zam ve tazminat ödenir. Kadroları teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarında bulunanlardan, bulundukları hizmet sınıflarından bir kadroya atanılamayacak herhangi bir üst öğrenimi bitirenlere ise bitirdikleri üst öğrenimden dolayı zam ve tazminat ödenmez."

Bitirilen bir bölümün mesleki bir üst nitelik taşıyıp taşımadığına Yükseköğretim Kurulu karar vermektedir. Kurul, bu yetkisini 2547 sayılı Kanunun 43/b maddesine dayanarak kullanmaktadır. Bu bağlamda, bitirdiği üst öğrenimin mesleki bir üst nitelik taşıyıp taşımadığını öğrenmek isteyenler bilgi edinme kapsamında YÖK'e yazılı olarak başvurabilirler.

YÖK daha önceki başvurulara göre aldığı Kurul kararlarında;

YÖK, 2003 tarihli kararında "Sağlık İdaresi Yüksekokulu" mezunlarının gördükleri öğrenimin mesleki bir üst öğrenim sayılabileceğine karar vermiştir

Diğer taraftan YÖK, 2000 yılında aldığı bir kararla "Sağlık kurumları İşletmeciliği" programının sağlık personeli önlisans programı statüsünde sayılmayacağına ve program mezunlarının tekniker unvanını kullanamayacağına karar vermiştir.

Diğer yandan, YÖK, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Laborant ve Veteriner Sağlık Programının, sağlık çalışanları (ebelik, hemşirelik, sağlık memuru, laboratuar teknikeri) için mesleki bir nitelik taşıyıp taşımadığı veya mesleki bir üst öğrenim sayılıp sayılmayacağı konusunu 2006 yılında yeniden görüşmüş ve sağlık personeli lehine olumlu mütalaa etmiştir.

YÖK'ün bu konuya ilişkin bir diğer kararı da Çevre Kirlenmesi ve Kontrolü bölümünün Çevre Sağlık Teknisyenleri için bir üst mesleki öğrenim olup olmadığına ilişkindir. 2005 tarihli kararda YÖK, 06.05.2005 tarihli toplantısında, Çevre Kirlenmesi ve Kontrolü bölümünün Çevre Sağlık Teknisyenleri için bir üst mesleki öğrenim olduğuna karar vermiştir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber