İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

TBMM Deprem Araştırma Komisyonu toplandı

Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Musa Şahin:- "Bizim herhangi bir vakıf veya cemaate verecek tek bir çocuğumuz yok. Çocuklarımızın her türlü bakım ve ihtiyacını karşılıyoruz"- Sosyal Yardımlar Genel Müdürü Mehmet Demircioğlu:- "Afet bölgesi dışındaki 70 il ve ilçeye gelen toplam 3,3 milyon depremzede vatandaşımızdan yaklaşık 660 bini sosyal yardım başvurusunda bulundu"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Mart 2023 16:08, Son Güncelleme : 30 Mart 2023 18:03
TBMM Deprem Araştırma Komisyonu toplandı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Musa Şahin, "Bizim herhangi bir vakıf veya cemaate verecek tek bir çocuğumuz yok. Çocuklarımızın her türlü bakım ve ihtiyacını karşılıyoruz." dedi.

Kahramanmaraş Merkezli Depremlerin Sonuçlarının Bütün Yönleriyle Araştırılması, Depreme Dirençli Yapı Stokunun Oluşturulması ve Kentsel Dönüşüm Uygulamalarının Etkinliğinin Artırılması İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroğlu başkanlığında toplandı.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Kadir Dinç, deprem bölgesinde yaptıkları çalışmaları anlattı.

Deprem bölgesine bin 583 tır, 434 kamyonet yardım gönderildiğini dile getiren Dinç, "Cenaze hizmetleri kapsamında kadın-erkek toplam 9 bin 308 personelimiz bölge dışından deprem bölgesine görevlendirilerek hizmet vermiştir. Diyanet Akademi Merkezlerimizin bulunduğu illerde toplam 3 bin 915 depremzede vatandaşımıza barınma hizmeti verilmiş olup halihazırda bin 326 vatandaşımız misafir edilmektedir. Camilerimiz geçici konaklama için vatandaşlarımızın hizmetine sunulmuş ve 678 bin 346 depremzede vatandaşımıza barınma hizmeti verilmiştir. Ayrıca Manevi Destek Koordinasyon Komisyonu kurarak vatandaşlara hizmet etmeye çalıştık." diye konuştu.

Çocuklara yönelik etkinlikler kapsamında kadın-erkek toplam 702 personelin bölge dışından deprem bölgesine görevlendirildiğini vurgulayan Dinç, depremde zarar gören vatandaşların yaralarını bir nebze olsun sarmak amacıyla tüm camilerde yardım kampanyası düzenlendiğini kaydetti.

Dinç, "Düzenlenen kampanya neticesinde 310 milyon 646 bin lira, AFAD'ın yardım hesaplarına aktarılmıştır. Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı işbirliği ile afet bölgesine 3 bin 558 adet çadır sevk edilmiş, 3 bin 500 adet konteyner evin sevkiyatına başlanmış ve bin 176 adet konteynerin bölgeye intikali tamamlanarak kurulumu yapılmıştır." ifadesini kullandı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürü Mehmet Demircioğlu ise deprem olduğunda AFAD kriz merkezinde 8 personel ile 7/24 çalışmalara başladıklarını dile getirdi.

İlk 8 saat içerisinde arazi taşıtlarını ve kamyonları da içeren vasıtalarla afet bölgesine intikal ettiklerini belirten Demircioğlu, şu bilgileri paylaştı:

"Afetten etkilenen vatandaşlarımızın afet bölgesinde ve tahliye edilmiş oldukları illerde acil ve temel ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla ivedilikle ödenek aktarımlarımızı başlattık. İhtiyaca göre planlamalarımız kapsamında desteklerimizi devam ettireceğiz. Afet kapsamında toplam 1,39 milyar lira ödenek aktardık. Deprem bölgesi dışındaki illerimize gelen afetzede vatandaşlarımızın ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarımıza toplam 639,6 milyon lira kaynak aktarımı gerçekleştirdik. Deprem bölgesi dışındaki illerde kurmuş olduğumuz 94 sosyal market ile vatandaşlarımızın ihtiyacını karşılıyoruz. Afet bölgesi dışındaki 70 il ve ilçeye gelen toplam 3,3 milyon depremzede vatandaşımızdan yaklaşık 660 bini, SYD Vakıflarına sosyal yardım başvurusunda bulunmuş olup ulaştırılan yardım miktarımız 443 milyon lirayı aşmıştır."

- "Herhangi bir vakıf veya cemaate verecek bir tek çocuğumuz yok"

CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin ile CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, bazı basın yayın organlarında yer alan, deprem bölgesindeki çocukların cemaat ve vakıflara verildiği yönündeki iddiaları sordu.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Musa Şahin, bu tür iddiaların gerçekleri yansıtmadığını vurgulayarak, "O bölgedeki devre mülk sahipleri depremzede ailelere evini açtı. 4 bin 500 kişilik nüfus o bölgeye yerleşti. O bölgede yaşayan çocukların hepsi ailesinin yanında olan çocuklardı. Refakatsiz bin 100 çocuğun verilmesinin imkanı yok. Bazı basın ve yayın organları olayı kasıtlı olarak çarpıtıyor. Bizim herhangi bir vakıf veya cemaate verecek bir tek çocuğumuz yok. Çocuklarımızın her türlü bakım ve ihtiyacını karşılıyoruz. Akademik başarısı yüksek çocuklarımıza yurt dışı eğitimi dahil her türlü desteği veriyoruz. Devlet olarak çocuklarımızın arkasındayız." sözlerini sarf etti.

Şahin, kimliksiz ve ailesine ulaşılamayan tüm çocukların DNA tespitinin yapıldığını, il ekipleri tarafından ayrıntılı inceleme ile aile birleştirme çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Şahin, şöyle devam etti:

"Deprem sürecinde bin 915 refakatsiz çocuğumuz kurumlarımızda kaldı. Bunlardan bin 766 çocuğu ailesine teslim ettik. 62 çocuğun takibini ise hastanede yapıyoruz. Depremin ilk gününden bugüne kadar 325 bin 971 vatandaşımız koruyucu aile olmak istedi. 67 bin 118 kişi ise evlat edinmek için başvuruda bulundu. Başvuruda bulunan ailelerimizin talepleri değerlendiriliyor. Başvuru sahipleri ile gruplar halinde bilgilendirme toplantıları yapılıyor. Koruyucu aile bilgilendirme toplantılarına katılan 26 bin 502 aileden 83 bin 74'ünün sürece devam etmek istediği, 399'unun ise evlat edinme hizmetine başvurmak istediği tespit edilmiştir. Evlat edinme bilgilendirme toplantılarına katılan bin 829 aileden bin 53'ünün sürece devam etmek istediği, 54'ünün ise koruyucu aile hizmetine başvurmak istediği tespit edilmiştir."

- "Kısa çalışma ödeneği için 22 bin 105 iş yeri başvurdu"

İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Samet Güneş de işsiz kalan vatandaşların en kısa sürede istihdama kazandırılması ve çalışanların işsiz kalma riskinin bertaraf edilmesi gibi başlıkların, temel hedefleri arasında olduğunu aktardı.

Depremden etkilenen iş yerlerinin bu süreçte işçi çıkarmamaları için Kısa Çalışma Ödeneği uygulamasını devreye soktuklarına dikkati çeken Güneş, "Kısa Çalışma Ödeneği ile uygunluk tespiti beklenmeksizin ödeme yapılmasının önü açıldı. E-devlet üzerinden alınan başvurular devam ediyor. Kısa çalışma ödeneği kapsamında 22 bin 105 iş yeri ve 161 binin üzerinde işçi başvurdu. İşsizlik ödeneğinden ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayanlar için ise nakdi ücret desteği uygulamaya konulmuştur. Bu kapsamda nakdi ücret desteğinden yararlanan vatandaşlarımıza günlük 133,44 lira ödeme yapılıyor. Afetten etkilenen vatandaşlarımıza kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği olarak toplam 279 milyon lira ödeme yaptık." değerlendirmesinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber