Şahin: Yasal değişiklikle sorun çözülür

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Ocak 2009 17:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara - Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Anayasa Mahkemesinin telefon dinlemesiyle ilgili bugünkü kararını değerlendirirken, "Yasal değişiklikle sorun çözülür. Dörtlü kararname gelir" dedi.

Şahin, TBMM'de gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtlarken, "Yasal değişiklikle sorun çözülür. Dörtlü kararname gelir yani Telekomünikasyon Kurumu Başkanı, Ulaştırma Bakanı, Başbakan ve Cumhurbaşkanının imzasıyla" diye konuştu.

Denetim nasıl olacağının sorulması üzerine de Bakan Şahin, "Gerekçeyi görmemiz gerekir. İptal kararı verirken onu da düşünmüşlerdir... Biliyorsunuz mahkeme kararları geriye yürümez" dedi.

Yüksek mahkemenin kanunun esastan görüşmeye karar verdiğini hatırlatarak, "Kanunun tümü iptal olabilir mi?" sorusunu yönelten gazeteciyi de Şahin, "İletişim yoluyla suç ve suçluların tespiti, dünyanın kabul ettiği bir yöntem. Birçok olay bu yöntemle Türkiye'de de önlenmiştir" diye yanıtladı.

Mahkemenin yürütmenin durdurulması kararı vermediğinin hatırlatılması üzerine de Bakan Şahin, "Sorun olacağı kanaatinde değilim. Şu anda bir değişiklik yok. Kurul başkanı görevde" diye konuştu.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da, Anayasa Mahkemesi'nin, "Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın başına getirilecek kişiyi Başbakan'ın atama ve dinleme faaliyetlerini denetleme yetkisini" iptalinin ardından, bundan sonraki başkan atamalarının üçlü kararnameyle yapılacağını, Başkanlığın faaliyetlerinin denetiminin de uygun bir denetleme mekanizması kurularak sağlanacağını bildirdi.

Yıldırım, NTV'de katıldığı programda, Anayasa Mahkemesi'nin telefon dinlemenin denetimine ilişkin iptal ettiği yasa hükümlerini değerlendirdi.

Anayasa'nın haberleşme hürriyetini teminat altına aldığını belirten Yıldırım, getirdiği istisnaların ise suç işlenmesinin önlenmesi, genel ahlakın korunması, başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması olduğunu anlattı. Devletin istihbarat toplama, terör örgütleriyle mücadele, suç işlenmesini önleme gibi bütün ülkelerde olduğu gibi başka imkanı yoksa bunu iletişim altyapısını kullanarak elde etmesinin meşru ve yasalar çerçevesinde olduğunu ifade eden Yıldırım, "Türkiye üç tane kurum var. Jandarma, MİT ve polis teşkilatı. Bu teşkilatlar eskiden beri istihbarat amacıyla, koruyucu tedbir ve adli vakalarda delil temin etmek amacıyla sinyal takibi, dinleme ve diğer araçları kullanıyorlar" diye konuştu.

Yasadışı dinlemenin hiçbir zaman mazur görülemeyeceğini dile getiren Yıldırım, "Bu suçtur. Yasadışı dinlenen kişi veya kurum hakkında elde edilen bilgiler de delil olarak kullanılamaz" dedi.

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın bir dinleme merkezi olmadığını belirten Yıldırım, Başkanlığın, emniyet teşkilatlarının mahkeme kararıyla yapacakları dinlemelerin usule ve hukuka uygun olup olmadığını kontrol edip, izin verilmesini sağladığını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber