İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Kredi Borçlarının Ödemeyen Memurların Karşılaşabileceği Cezalar...

Bilindiği üzere öğrenim ve katkı kredi borçlarını ödemeyen kişilere bu yıl içerisinde haciz gelmiştir. Haciz gelen kişiler arasında çok sayıda memur da bulunmaktadır. Bu durumdaki memur arkadaşlarımızdan sitemize çok sayıda soru ulaşmıştır. Sorular genel olarak, "kredi borcunu ödememekten dolayı maaşına haciz gelen memura disiplin cezası verilebilir mi?" ve "bu nedenden dolayı daha sonra görevde yükselme de problem oluşur mu?" ana başlıklarında toplanmaktadır. Cevaplar için başlığa tıklayınız.

Haber Giriş : 14 Aralık 2004 06:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SORU 13- Bazı (!) kişilerin borçlarını taksitleyen yüce büyükler borcumuzu niye taksit yapmıyor. Tamam borcumuzu şüphesiz ki ödeyeceğiz. 2000 Gazi ilahiyat mezunuyum. 1 yıl sonra da MEB'e öğretmen olarak atandım Allah'a şükür. Askerlik, nişanlılık ,evlilik derken kredi borcunu ödeyemedim. Çünkü şükürler olsun kimseden beş kuruş almadan kendi düğünümü yaptım. Tam borcu ödeyeyim derken haciz geldi.miktarı 1 milyar 200 küsür milyon. Eğer taksit olmazsa 2 ay maaş alamayacağım. Çünkü maaşım 647 milyon.(8/2'yim.) Maaşın 1/4'üne kadar haciz gelir deniliyor. Hangisi doğrudur? 1.taksit olacak mı, olacaksa ne kadar? 2.Haciz, müdürlük ya da müd.yard. pozisyonunu etkiler mi?Yani sicili etkiler mi?

CEVAP 13- Daha önce memurlar.net te Özel Dosyalar/ Kredi, Burs ve Yurt sorunları kısmında kredi borçlarının ne şekilde ödeneceğini ve nasıl taksitlendirildiğini açıklamıştık. Kredi ve Yurtlar Kurumu öğrenim ve katkı kredisi yönetmelikleri gereğince kredi borçlarına ait taksitlerden biri ödenmediğinde bir defasında borcun bir yıllığı tekrarında ise tamamı ivedilik kazanır ve hepsinin ödenmesi gerekir. İlgili mevzuat gereğince de gecikmiş borçların ve bunlara ait faizlerin taksitlendirilmesi mümkün değildir. Bunun için mevzuat değişikliği yapılması gerekir. Eğer KYK mevzuatında buna imkan verecek değişikliği yaparsa söz konusu edilen taksitlendirme de mümkün olacaktır.

Diğer taraftan eğer maaşınıza haciz gelecek olursa bu ancak maaşınızın ¼ kadar olur. Bu miktarı aşamaz.

Hakkınızda disiplin cezası uygulanıp uygulanamayacağına ilişkin olarak şunları söyleyebiliriz: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125/B-k maddesi gereğince devlet memurlarının "borçlarını kasten ödemeyerek hakkında yasal yollara başvurulmasına neden olmak" fiilinden kınama cezası ile tecziye edilmeleri mümkündür.Bu açıdan, çalıştığınız kurumdaki amiriniz tarafından kınama cezasıyla tecziye edilebilirsiniz.

Müdürlük veya müdür yardımcılığına atanmanızda bir sorun oluşup oluşmayacağı konusu disiplin cezası ile ilgilidir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Uygulama başlıklı 132'inci maddesinin dördüncü fıkrasında "Kendilerine disiplin cezası olarak aylıktan kesme veya kademe ilerlemesini durdurma cezası verilenler, valilik, büyükelçilik, müsteşar, müsteşar yardımcılığı, genel müdürlük, genel müdür yardımcılığı ve daire başkanlığı görevlerine atanamazlar." hükmü yer almaktadır. Bu hüküm sadece genel müdür ve genel müdür yardımcılığı gibi üst düzey kadrolar için geçerlidir. Sizin bahis konusu etmiş olduğunuz müdür veya müdür yardımcılığı gibi kadrolara ise görevde yükselme eğitim ve sınavıyla atama yapılmaktadır. Her kurumun bir görevde yükselme yönetmeliği bulunmaktadır. Görevde yükselme yönetmeliklerinde bazen "daha önce disiplin cezası almamış olmak" gibi ibarelere nadiren de olsa yer verilebilmektedir. Bunun için kurumunuzun görevde yükselme yönetmeliğine bakmanız gerekmektedir. Ancak genel olarak görevde yükselme yönetmelikleri ekinde yer alan değerlendirme formu çerçevesinde, puanınızda düşme uygulamasına gidilmektedir. Örneğin uyarı ve kınama cezası için -2, aylıktan kesme cezası için -4, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası için -8 puan genel puandan düşülmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber