MEB'den öğrencilere 'dil pasaportu' geliyor

Haber Giriş : 17 Mart 2005 15:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğrencilere, AB'ye uyum çerçevesinde öğrendikleri dili ne ölçüde bildikleri ve kullanabildiklerine ilişkin "Dil Pasaportu" belgesi verileceği açıklandı. Öğrenciler bu belgelerle AB ülkelerinde serbest dolaşımın yanı sıra, öğrenimini sürdürmek isteyen öğrencinin gideceği okul için denklik belgesi niteliği taşıyacak.

Milli Eğitim Bakanlığı, Avrupa Birliği sürecinde öğrencilerin AB ülkeleri ile dil uyumunu sağlamak için ilk adımı attı ve tüm ilköğretim öğrencilerinin kullanması zorunlu tutulacak olan "Dil Pasaportu" belgesi için bilgilendirme toplantılarına başladı. Pilot Okul seçilen Büyük Kolej'de düzenlenen "Avrupa Birliği Dil Pasaportu"nun ilk bilgilendirme toplantısında, Talim Terbiye Kurulu Başkanı Ziya Selçuk ve Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Anabilim Dalı Başkanı Özcan Demirel pasaportun işlevleriyle ilgili konuları ele aldı.

Büyük Kolej'den edinilen bilgilere göre, Avrupa Dil Pasaportu sahibi olabilmek için, öncelikli her okulda, her öğrenci için "Avrupa Dil Gelişim Dosyası" hazırlanacak. Bu dosya içerisinde öğrencilerin okullarında öğrendikleri dil ve diller ile ilgili bilgiler yer alacak. Avrupa Dil Gelimiş Dosyası, öğrencilerin dil seviyelerini gösterecek ve dil bilgileri hakkında somut ek bilgiler sağlayacak. Uluslararası geçerliliği olacak olan "Avrupa Dil Gelişim Dosyası", öğrencilerin bir pasaport niteliği taşıyacak ve Avrupa'da denklik ve serbest dolaşım süreçlerini kolaylaştıracak. Ayrıca, serbest dolaşımda ülkelerarası geçişler, dil pasaportu taşıyanlar için daha kolay olacak.

9 yaşından büyük çocuğu olan yetişkinlerin, çocukları ile birlikte Avrupa Birliği ülkelerine seyahatlerinde, bu belgeyi yanlarında taşımaları zorunlu tutuluyor. Dil Pasaportu, öğrencilik yılları tamamlandıktan sonra da geçerli olacak ve özellikle serbest dolaşım sırasında, gösterimi zorunlu tutulacak.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber