Bedelli askerlik komisyondan geçti/ Video

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Kasım 2011 17:47, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Bedelli askerlik çalışması ile ilgili tasarı Milli Savunma Komisyonu'nda kabul edildi. Tasarının önümüzdeki günlerde Meclis'e sunulması bekleniyor.

Bedelli ve dövizle askerlikle ilgili düzenlemeleri içeren Askerlik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Milli Savunma Komisyonunda kabul edildi.

Buna göre, 30 yaşından gün almış olanlar 30 bin Türk lirası karşılığında bedelli askerliğe hak kazanacak ve 21 gün temel askerlik hizmetinden muaf tutulacak. Yurt dışında 3 yıl çalışanlar, 10 bin Avro bedelle askerlik yapacak ve temel askerlik hizmetinden muaf olacak.


Bedelli askerliği düzenleyen Askerlik Kanununda Değişiklik Yapılması'na Dair Kanun Tasarısı'nın Milli Savunma Komisyonu'ndaki görüşmesi tartışmalı başladı. Komisyon Başkanı Oğuz Kaan Köksal'ın toplantının başında tasarı hakkında Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'a söz vermek istemesi usul tartışması çıkardı. CHP'li Milli Savunma Komisyonu Üyesi Ahmet Toptaş, usul üzerine söz olarak, CHP'nin daha önce verdiği kanun teklifinin hükümet tasarısı ile birleştirilmesi istedi. Başkan Köksal'ın, talebi, İç Tüzük hükmü gereği reddettiğini söylemesine CHP'li milletvekilleri ve komisyon üyeleri tepki gösterdi. AK Parti'li komisyon üyeleri de usul üzerine konuşan CHP'lilerin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın daha önceki konuşmasını hatırlatmasına tepki gösterdi.

Bedelli askerlik düzenlemesi ile kanun tasarısının Milli Savunma Komisyonu'nda görüşülmesine başlandı. Toplantı başında söz alan CHP'li komisyon üyesi Ahmet Toptaş, komisyonların aynı konu ile ilgili verilen kanun tasarılarını birleştirerek görüştüğünü belirterek, hükümetin kanun tasarısının CHP'nin teklifi ile birleştirilmesini istedi.

Başbakan Erdoğan'ın CHP'nin kanun teklifinin ardından söylediği "Ben şahsen böyle bir sorumluluğun altına Recep Tayyip Erdoğan olarak giremem. Çünkü parası olan var, olmayan var. Bastıracak parayı askerlikten kurtulacak, parası olmayan gidecek askerlik yapacak. Kimlerle görüştüysem ben kenar köşedeki, izbe yerlerdeki vatandaşım onlar bu işe sıcak bakmıyor. Biz yola çıkarken kimsesizlerin kimi olarak yola çıktık. Sessiz yığınların sesi olarak çıktık. O zaman sormamız, ona göre adım atmamız lazım." sözlerini hatırlatan Toptaş, şöyle devam etti:

"Şimdi soruyorum izbe yerlerdeki vatandaş bu işe sıcak mı bakıyor? Şimdi parası olan askerlik yapmayacak artık. Siz kimsesizlerin kimsesi olarak yola çıkmıştınız, sessiz yığınların sesi olarak yola çıkmıştınız. Şimdi kimsesizlerin kimsesi olmaktan vaz mı geçtiniz de parası olan askerlik yapmayacak, parası olmayan askerlik yapacak? İzbe yerlerdeki vatandaş sessiz çoğunluk size sadece seçim zamanı mı lazımdı? Seçim bitti, sözünüzden döndünüz. Artık onların taleplerinin bir anlamı kalmadı. İşte sizin samimiyetiniz bu."

BİRLEŞTİRME TEKLİFİ KABUL EDİLMEDİ

Birleştirme teklifi Komisyon Başkanı Köksal tarafından kabul edilmedi. Başkan Köksal'ın ret talebi üzerine söz alan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de yıllardır komisyonlarda görev yaptığını belirterek, birbirleriyle ilgili olan tekliflerin birleştirildiğini dile getirdi.

Başkan Köksal'ın bürokratlık yıllarını hatırlatan Hamzaçebi, "Hükümet tasarısını görüştürmenizi yadırgıyorum. Yanlış bir şey yapıyorsunuz." ifadelerini kullandı.

Usul tartışması üzerine söz alan MHP'li komisyon üyesi Münir Kutluata da bedelli askerlik tasarısının birikimi önlemeye yönelik bir tasarı olduğunu savundu. Kutluata, daha geniş ve köklü düzenleme için alt komisyon oluşturulmasını önerdi.

"BEDELLİ ASKERLİKTEN ELDE EDİLEN GELİR ŞEHİT VE GAZİ AİLELERİNE YARDIMDA KULLANILACAK"

Usul tartışmasının ardından tasarı hakkında konuşan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, bu güne kadar 1987, 1992 ve 1999 yıllarında üç kez bedelli askerlik uygulaması yapıldığını hatırlattı.

Yoklama kaçağı ve bakaya sayılarının her geçen yıl arttığına dikkat çeken Yılmaz, birikimin engellenmesi amacıyla hazırlanan tasarıdan henüz askerliğe başlamamış ve 30 yaşından gün almış yükümlülerin 30 bin TL parayı ödemek kaydıyla askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacağını kaydetti.

Bakan Yılmaz, uygulamadan elde edilecek gelirin şehit yakınları, gaziler, özürlüler, muhtaç erbaş ve er aileleri ile asker ve polis vazife malüllerine yönelik sosyal hizmet ve yardım faaliyetlerinde kullanılacağını aktardı.

Bakan Yılmaz, yurt dışında yaşayan birçok vatandaşın izin ve benzeri nedenlerle temel askerlik hizmeti kapsamından çıkarılmak zorunda kaldığını söyledi.

Bunun hem ekonomik hem de sosyal anlamda sıkıntıya nede olduğunu kaydeden Bakan Yılmaz, dövizli askerlikte temel askerlik eğitiminin kaldırılmasının yurt dışında çalışan vatandaşların iş hayatını olumlu etkileyeceğini anlattı. Dövizle askerlikte temel askerlik hizmetinin kaldırıldığını ifade eden Bakan Yılmaz, 38 yaşını geçse de tüm yükümlülerin 10 bin euro bedeli ödemek kaydıyla askerlik hizmetini yerine getirmesinin benimsendiğini vurguladı.

Bakan Yılmaz'ın sunuş konuşmasının ardından Milli Savunma Komisyonu tasarıyı görüşmeye başladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber