TCDD Taşımacılık şirketi kurulması hakkındaki tasarının tam metni

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Taşımacılık Anonim Şirketi (TCDD Taşımacılık A.Ş.) kurulmasını öngören tasarı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Mart 2013 21:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TÜRKİYE DEMİRYOLU ULAŞTIRMASININ SERBESTLEŞTİRİLMESİ HAKKINDA KANUN TASARISI

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar

Amaç ve kapsam

MADDE 1-(1) Bu Kanunun amacı;

a) Demiryoluyla yolcu ve yük taşımacılığının hizmet kalitesi açısından en uygun, etkin ve olabilecek en düşük fiyatla sunulmasını,

b) Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğünün demiryolu altyapı işletmecisi olarak yapılandırılmasını,

c) Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Taşımacılık Anonim Şirketi adıyla

demiryolu tren işletmecisi olarak bir şirket kurulmasını,

ç) (b) ve (c) bentlerinde belirtilen demiryolu altyapı işletmecisi ve demiryolu tren işletmecisinin hukuki ve mali yapıları, faaliyetleri ve personeline ilişkin hükümler ile ilgili diğer hususların düzenlenmesini,

d) Kamu tüzel kişileri ile ticaret siciline kayıtlı anonim şirketlerin demiryolu altyapısı inşa etmesini ve bu altyapının kullanılmasını,

e) Kamu tüzel kişileri ile ticaret siciline kayıtlı anonim şirketlerin demiryolu altyapı işletmeciliği ve demiryolu tren işletmeciliği yapabilmesini,

sağlamaktır.

(2) Bu Kanun; ulusal demiryolu altyapı ağı üzerinde faaliyette bulunan demiryolu altyapı işletmecileri ve demiryolu tren işletmecilerini kapsar.

Tanımlar

MADDE 2-(1) Bu Kanunun uygulanmasında;

a) Bakan: Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanını,

b) Bakanlık: Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığım,

c) Demiryolu altyapısı: Demiryolunu oluşturan zemin, balast, travers ve ray ile

elektrifikasyon, sinyalizasyon ve haberleşme tesisleriyle bunların tamamlayıcısı her türlü sanat

yapısı, tesis, gar ve istasyonları, lojistik ve yük merkezleri ve bunların eklentileri ile iltisak

hatlarını,

ç) Demiryolu altyapı işletmecisi: Tasarrufundaki demiryolu altyapısını güvenli bir şekilde işletmek ve demiryolu tren işletmecilerinin hizmetine sunmak hususunda Bakanlıkça yetkilendirilmiş kamu tüzel kişilerini ve şirketleri,

d) Demiryolu tren işletmecisi: Ulusal demiryolu altyapı ağı üzerinde yük ve/veya yolcu taşımacılığı yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş kamu tüzel kişilerini ve şirketleri,

e) Kamu hizmeti yükümlülüğü: Belirli bir hat üzerinde herhangi bir demiryolu tren işletmecisinin ticari şartlarda veremediği bir demiryolu yolcu taşımacılığı hizmetinin verilmesini sağlamak amacıyla ve bir sözleşmeye dayalı olarak Bakanlığın görevlendirmesi üzerine yerine getirilen demiryolu yolcu taşımacılığı hizmet yükümlülüğünü,

f) Ölümlü demiryolu kazası: Hemzemin geçit kazaları ile izinsiz olarak demiryolu altyapısı üzerinde bulunan şahıslara çarpma halleri hariç, ulusal demiryolu altyapı ağı ve bu ağ dışındaki raylı sistemler üzerinde meydana gelen ve sadece demiryolu çeken ve/veya çekilen araçlarının karıştığı ölümlü demiryolu kazalarını,

g) Şirket: Türk Ticaret Kanununa göre tutulan ticaret siciline kayıtlı anonim şirketi,

ğ) TCDD: Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğünü,

h) TCDD Taşımacılık A.Ş.: Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Taşımacılık Anonim Şirketini,

ı) Ulusal demiryolu altyapı ağı: Türkiye sınırlan içerisinde bulunan il ve ilçe merkezleri ve diğer yerleşim yerleri ile limanlar, hava meydanları, organize sanayi bölgeleri, lojistik ve yük merkezlerini birbirine bağlayan, kamuya veya şirketlere ait bütünleşik demiryolu altyapısı ağını, ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM TCDD ve TCDD Taşımacılık A.Ş.'ye İlişkin Hükümler

TCDD'nin demiryolu altyapı işletmecisi olarak belirlenmesi ve görevleri MADDE 3- (1) TCDD, ulusal demiryolu altyapı ağı içinde yer alan ve Devletin

tasarrufundaki demiryolu altyapısının kendisine devredilen kısmı üzerinde demiryolu altyapı

işletmecisi olarak görev yapar.

(2) TCDD'nin diğer görevleri şunlardır:

a) Ulusal demiryolu altyapı ağı üzerindeki demiryolu trafiğini tekel olarak yönetmek.

b) Tasarrufunda olan demiryolu altyapısı üzerinde verdiği trafik yönetimi ücretlerini, bütün tren işletmecileri için eşit şartlar içeren ve ayrımcılık oluşturmayan bir şekilde belirlemek, ilgili demiryolu tren işletmecilerine tahakkuk ettirmek ve tahsil etmek.

c) Tasarrufunda olmayan ulusal demiryolu altyapı ağı üzerinde verdiği trafik yönetimi ücretlerini, bütün demiryolu altyapı işletmecileri için eşit şartlar içeren ve ayrımcılık oluşturmayan bir şekilde belirlemek, ilgili demiryolu altyapı işletmecisine tahakkuk ettirmek ve tahsil etmek.

ç) Tasarrufunda olan demiryolu altyapısının demiryolu trafiğiyle ilgili olmayan alanlarını işletmek, işlettirmek veya kiraya vermek.

d) Tasarrufunda olan demiryolu altyapısını iyileştirmek, yenilemek, genişletmek, bakım ve onarımını yapmak veya yaptırmak.

e) Yüksek hızlı ve hızlı tren taşımacılığı için demiryolu altyapısı yapmak veya yaptırmak.

f) Haberleşme tesisleri ve ağı kurmak, kurdurmak, geliştirmek, işletmek veya işlettirmek.

g) Ana Statüsü ile verilen diğer görevleri yapmak.

TCDD ve TCDD Taşımacılık A.Ş.'nin hukuki statüsü

MADDE 4- (1) TCDD bu Kanun hükümleri saklı kalmak kaydıyla 8/6/1984 tarihli ve 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine tabidir.

(2) TCDD Taşımacılık A.Ş. 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine

tabidir.

TCDD yatırımlarının finansmanı MADDE 5- (1) TCDD'nin;

a) Yüksek hızlı ve hızlı tren taşımacılığı için yaptığı demiryolu altyapı yatırımları,

b) Tasarrufundaki hatların çift veya çoklu hat haline getirilmesi ve. iltisak hatları yapımı ile bunların elektrifikasyon, sinyalizasyon ve telekomünikasyon tesisleriyle donatılması yatırımları,

c) Tasarrufundaki demiryolu altyapısının yenilenmesine ve iyileştirilmesine ilişkin yatırımları,

yılı yatırım programı ile ilişkilendirilir ve Bakanlık bütçesinde söz konusu yatırımların finansmanım karşılamak amacıyla gerekli ödenek öngörülür.

(2) İltisak hattı yapımı talep edilmesi halinde; yapılacak iltisak hattının gerektirdiği taşınmazlar, kamulaştırma bedeli talep edenden tahsil edilerek TCDD tarafından kamulaştırılır ve kırkdokuz yılı geçmemek üzere talep edenin lehine bedelsiz olarak irtifak hakkı tesis edilir. Kullanım süresinin sonunda söz konusu taşınmazlar üzerinde inşa edilmiş bütün varlıklar başka bir işleme gerek kalmaksızın TCDD'nin mülkiyetine geçmiş sayılır. Bu varlıklar için TCDD tarafından herhangi bir bedel veya tazminat ödenmez.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Kamu Tüzel Kişileri ve Şirketlerin Yetkilendirilnıesi ve Taşınmazlar

Kamu tüzel kişileri ve şirketlerin yetkilendirilnıesi MADDE 6- (1) Kamu tüzel kişileri ve şirketler; .

a) Kendilerine ait demiryolu altyapısı inşa etmek,

b) Kendilerine ve/veya başka şirketlere ait demiryolu altyapısı üzerinde demiryolu altyapı işletmecisi olmak,

c) Ulusal demiryolu altyapı ağı üzerinde demiryolu tren işletmecisi olmak, üzere Bakanlıkça yetkilendirilebilirler.

(2) Kamu tüzel kişileri ve şirketler, kendilerine ait veya tasarruflarındaki demiryolu altyapısının kullanım ücretlerini bütün tren işletmecileri için eşit şartlar içeren ve ayrımcılık oluşturmayan bir şekilde belirler ve uygular.

(3) Şirketlerin, demiryolu altyapısı inşa etmek istemeleri halinde; yapacakları demiryolu altyapısının gerektirdiği taşınmazlar, kamulaştırma bedeli ilgili şirketten tahsil edilerek Bakanlık tarafından kamulaştırılır ve belirtilen amaçla ilgili şirket lehine kırkdokuz yılı geçmemek üzere bedelsiz olarak irtifak hakkı tesis edilir. Kullanım süresinin sonunda söz konusu taşınmazlar üzerinde inşa edilmiş bütün varlıklar başka bir işleme gerek kalmaksızın Hazinenin mülkiyetine geçmiş sayılır. Bu varlıklar için Hazine tarafından herhangi bir bedel veya tazminat ödenmez.

(4) Demiryolu tren işletmecilerinin yük, yolcu ve kamu hizmeti yükümlülüğünden kaynaklanan gelir ve gider hesapları ile muhasebeleri ayrı ayrı tutulur.

(5) Bu madde kapsamındaki yetkilendirmelere ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça çıkarılan yönetmelikle düzenlenir.

Taşınmazlara ilişkin hükümler

MADDE 7- (1) Hazinenin özel mülkiyetinde bulunan ve TCDD'ye tahsis edilen veya kullanımına bırakılan ya da TCDD tarafından fiilen kullanılan taşınmazlardan Maliye Bakanlığınca uygun görülen ve devrinde hukuki ve fiili engel bulunmayanlar, üzerindeki yapı ve tesisler ile birlikte, TCDD'nin görev ve faaliyetlerinde kullanılmak üzere Maliye Bakanlığınca emlak vergisine esas metrekare birim değeri üzerinden ödenmemiş sermayesine mahsuben TCDD'ye devredilir.

(2) Özel mevzuat hükümlerine göre tescili mümkün olmayanlar ile ormanlar hariç olmak üzere; Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan taşınmazlardan TCDD'nin görev ve faaliyetlerinde kullanılmakta olup Maliye Bakanlığınca uygun görülen ve devrinde hukuki ve fiili engel bulunmayanlar, TCDD'nin talebi üzerine, Maliye Bakanlığınca Hazine adına tescil edildikten sonra üzerindeki yapı ve tesisler ile birlikte, TCDD'nin görev ve faaliyetlerinde kullanılmak üzere, emlak vergisine esas metrekare birim değeri üzerinden ödenmemiş sermayesine mahsuben TCDD'ye devredilir.

(3) Özel mevzuatı gereğince Hazine adına tapuya tescili mümkün olmayan ancak TCDD'nin görev ve faaliyetlerinde kullanılması zorunlu olan ve Maliye Bakanlığınca uygun görülen ve tahsisinde hukuki ve fiili engel bulunmayan Devletin hüküm ve tasarrufu altında

bulunan taşınmazlar, üzerindeki yapı ve tesisler ile birlikte, TCDD'nin görev ve faaliyetlerinde kullanılmak üzere Maliye Bakanlığınca TCDD'ye tahsis edilir.

(4) Bu madde kapsamındaki taşınmazlardan, Milli Savunma Bakanlığına tahsisli olanlar ile Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde olup TCDD ile ortak kullanılan taşınmazlar bu madde kapsamı dışındadır.

(5) Tevhit ve ifraz işlemleri tamamlanan bu madde kapsamındaki taşınmazların TCDD adına devir işlemleri, ilgili kadastro ve tapu müdürlüklerince başvuru tarihinden itibaren altı ay içerisinde sonuçlandırılır.

(6) Bu madde kapsamındaki taşınmazlardan 21/7/1983 tarihli ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ile 25/2/1998 tarihli ve 4342 sayılı Mera Kanunu kapsamında kalanların tescil, devir ve tahsis işlemleri anılan kanunlar ile bu madde hükümlerine göre yapılır.

(7) Bu madde kapsamındaki tescil, ifraz ve tevhit işlemleri ile ilgili düzenlenecek her türlü kâğıtlar damga vergisinden ve yapılacak işlemler harçlardan müstesnadır.

(8) Bu madde gereğince tapuda TCDD adına tescil ve tahsis edilecek taşınmazların bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar kullanımları nedeniyle, TCDD adına tahakkuk ettirilmiş ecrimisil bedellerinden henüz tahsil edilmemiş olanlar, hangi safhada olursa olsun terkin edilir. Tahsil edilmiş ecrimisil bedelleri iade edilmez.

(9) Bu madde kapsamındaki taşınmazlardan TCDD tarafından üçüncü kişilere kiraya verilenler hakkında, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar kullanımları nedeniyle, kiracılar adına tahakkuk ettirilmiş ecrimisil bedellerinden henüz tahsil edilmemiş olanlar ise kira bedellerinin TCDD tarafından tahsil edilmiş olması kaydıyla, hangi safhada olursa olsun terkin edilir. Tahsil edilmiş ecrimisil bedelleri iade edilmez.

(10) İmar planı veya değişikliklerinde, demiryolu altyapısına komşu parsellerde demiryolu emniyetini sağlamak üzere Bakanlık tarafından belirlenen inşaat yaklaşma mesafesine uyulur. Belirlenen mesafeye uygun olmayan yapılar Bakanlığın talebi üzerine ilgili kurumlar tarafından ilgili mevzuat çerçevesinde yıkılır veya yıktırılır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM Çeşitli Hükümler

Kaza tespit tutanağı

MADDE 8- (1) Ulusal demiryolu altyapı ağı üzerinde meydana gelen ölümlü demiryolu kazalarıyla ilgili olarak; ilgili demiryolu altyapı işletmecisinden iki kişi, kazaya kansan demiryolu tren işletmecilerinden ikişer kişi ve Bakanlıktan üç kişinin katılmasıyla oluşan bir komisyon aracılığıyla kaza tespit tutanağı düzenlenir ve bu tutanaklar Bakanlıkça arşivlenir.

(2) Ulusal demiryolu altyapı ağı dışındaki raylı sistemler üzerinde meydana gelen ölümlü demiryolu kazalarıyla ilgili olarak; TCDD'den iki kişi, ilgili raylı sistem işletmecisinden iki kişi ve Bakanlıktan üç kişinin katılmasıyla oluşan bir komisyon aracılığıyla kaza tespit tutanağı düzenlenir ve bu tutanaklar Bakanlıkça arşivlenir.

(3) Komisyonlarda yer alacak kişilerin nitelikleri, kaza tespit tutanağının şekli ve tutanakta hangi hususların yer alacağı Bakanlıkça belirlenir.

Kamu hizmeti yükümlülüğü

MADDE 9- (1) Kamu hizmeti yükümlülükleri, Bakanlık ile demiryolu tren işletmecileri arasında yapılan bir sözleşmeye dayanılarak yerine getirilir. Bu sözleşmelerde; sözleşmenin süresi, taşımacılık yapılacak hat boyu, yapılacak tren sefer sayıları, uygulanacak yolcu taşımacılığı bilet ücretleri ve ödeme usulleri açıkça belirtilir. Sözleşmelere ilişkin diğer usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenir:

(2)

Kamu hizmeti yükümlülükleri için ihtiyaç duyulan ödenek Bakanlık bütçesine konulur.

(3) Kamu hizmeti yükümlülüğü kapsamında desteklenecek demiryolu yolcu taşıma hatları ile kamu hizmeti yükümlüsü tren işletmecisinin belirlenmesine ilişkin usul ve esaslar Bakanlar Kurulu tarafından belirlenir.

Demiryolu ve karayolu kesişmeleri

MADDE 10- (1) Demiryolunun karayolu, köy yolu ve benzeri yol ile gerçekleşen kesişmelerinde demiryolu ana yol sayılır ve demiryolu araçlarının geçiş üstünlüğü vardır.

(2) Bu kesişmelerde, yapılan yeni yolun bağlı olduğu kurum veya kuruluş alt veya üst geçit yapmak ve diğer emniyet tedbirlerini almakla yükümlüdür.

(3) Demiryolu trafik düzeninin gerektirdiği hallerde hemzemin geçitler ile görüşe engel teşkil eden tesisler ilgili mevzuat çerçevesinde kaldırılır veya kaldırtılır.

Değiştirilen hükümler ve atıflar

MADDE 11- (1) 8/6/1984 tarihli ve 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin eki "B- KAMU İKTİSADİ KURULUŞLARI (KİK)" bölümünde yer alan "Demir Yolları" ibaresi "Demiryolları" şeklinde değiştirilmiş ve aynı bölümün "Bağlı Ortaklıklar" kısmına "4. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Taşımacılık Anonim Şirketi (TCDD Taşımacılık A.Ş.)" ibaresi eklenmiştir.

(2) Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Taşımacılık Anonim Şirketinde kullanılmak üzere, ekli listede yer alan kadrolar ihdas edilerek 22/1/1990 tarihli ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayılı Cetvele, Türkiye Vagon Sanayii A.Ş. GenelMüdürlüğü bölümünden sonra gelmek üzere eklenmiştir.

(3) 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (s) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"s) Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü ile Türkiye umhuriyeti Devlet Demiryolları Taşımacılık Anonim Şirketinin, Türkiye Demiryolu Makinaları Sanayii Anonim Şirketi, Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii Anonim Şirketi ve Türkiye Vagon Sanayii Anonim Şirketinden yapacağı mal veya hizmet alımları,"

(4) Diğer mevzuatta TCDD'ye yapılan atıflardan TCDD Taşımacılık A.Ş.'yi ilgilendirenler TCDD Taşımacılık A.Ş.'ye yapılmış sayılır.

BEŞİNCİ BÖLÜM Geçici ve Son Hükümler

Devir hükümleri

GEÇİCİ MADDE 1- (1) TCDD Taşımacılık A.Ş. ticaret siciline kayıtla tüzel kişilik

kazanır.

(2) TCDD Taşımacılık A.Ş. tüzel kişilik kazandıktan sonraki bir yıl içerisinde;

a) TCDD'nin ilgili hizmet birimlerinden TCDD Taşımacılık A.Ş.'ye devredilecek personel ile cer, yük ve yolcu taşımalarıyla ilgili hizmetlerinde kullanılan çeken ve çekilen araçlar ve bunlarla ilgili her türlü diğer araç, gereç ve cihazlar TCDD Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. Personel kadro ve pozisyonlarıyla, araç, gereç ve cihazlar ise hak, alacak, borç ve yükümlülükleriyle birlikte başka bir işleme gerek kalmaksızın TCDD Taşımacılık A.Ş.'ye devredilmiş sayılır.

b) (a) bendi kapsamında devredilen personel ile araç, gereç ve cihazlarla ilgili TCDD'ce taraf olunan işlem ve sözleşmelerde TCDD Taşımacılık A.Ş. taraf olur. Bu hususlara ilişkin olarak TCDD leh ve aleyhine açılmış olan davalar ile başlatılmış olan takiplerde TCDD Taşımacılık A.Ş. kendiliğinden taraf sıfatını kazanır. Söz konusu hususlarla ilgili olarak bu maddenin yürürlüğe girmesinden önce TCDD tarafından yapılmış iş ve işlemler sebebiyle açılacak davalar TCDD Taşımacılık A.Ş.'ye yöneltilir.

c) Devredilen varlıklar, defter değeri üzerinden TCDD'nin bilançosunda, TCDD Taşımacılık A.Ş. bağlı ortaklık ödenmiş sermayesi olarak kaydedilir. TCDD Taşımacılık A.Ş. bilançosunda ise TCDD'nin payı ayni ödenmiş sermaye olarak kaydedilmiş sayılır.

ç) TCDD'nin taşınmazlarından ilgili olanlar TCDD Yönetim Kurulu tarafından belirlenir ve TCDD Taşımacılık A.Ş.'ye bedelsiz olarak on yıl süreyle tahsis edilir.

(3) Devir ve tahsis işlemleriyle ilgili olarak TCDD ile TCDD Taşımacılık A.Ş. arasında protokoller yapılabilir.

(4) Devir ve tahsis işlemleri konusunda ortaya çıkabilecek ihtilafları gidermeye Bakan yetkilidir.

(5) TCDD ve TCDD Taşımacılık A.Ş. arasındaki devir ve tahsise yönelik düzenlenecek her türlü kâğıtlar damga vergisinden ve yapılacak işlemler harçlardan müstesnadır.

(6) TCDD ile TCDD Taşımacılık A.Ş. arasındaki devir işlemleri tamamlanıncaya kadar, TCDD Taşımacılık A.Ş.'ye verilen görevlerin TCDD tarafından yürütülmesine devam olunur.

Borçlar

GEÇİCİ MADDE 2- (1) TCDD'nin 31/12/2012 tarihi itibarıyla Hazineye olan ikraz, tahvil ve yurtdışı kredilerden doğan, her türlü faiz ve gecikme zamları dâhil borçlarını TCDD'nin Ödenmemiş sermayesine mahsup etmeye, Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakanın teklifi üzerine Maliye Bakanı yetkilidir.

TCDD'nin desteklenmesi

GEÇİCİ MADDE 3- (1) Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren beşinci yılın yıl sonuyla sınırlı olarak TCDD'nin;

a) 5 inci maddede belirtilenlerin dışmda kalan yatırımlarının finansmanı,

b) Bakım ve onarım bütçesinde yer alan finansman açıklan,

c) TCDD taşımacılık A.Ş.'ye yapılan sermaye transferi nedeniyle doğan açıkları, sermayesine mahsuben Hazine Müsteşarlığı tarafından karşılanır.

(2) Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce TCDD tarafından gerçekleştirilmek üzere kamu yatırım programına alınmış yatırımlar TCDD tarafından tamamlanır.

(3) TCDD yatırım programında yer alan çeken ve çekilen araçlar temin edildikten sonraki üç ay içerisinde geçici 1 inci madde hükümleri çerçevesinde TCDD Taşımacılık A.Ş.'ye devredilir.

TCDD Taşımacılık A.Ş.'nin desteklenmesi

GEÇİCİ MADDE 4- (1) Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren beşinci yılın yıl sonuyla sınırlı olarak TCDD Taşımacılık A.Ş.'nin;

a) Yatırım programlarında yer alan yatırımlarının finansmanı,

b) İşletme bütçesinde yer alan finansman açıkları,

c) Fiili finansman açığı ile işletme bütçesinde öngörülen arasındaki fark, sermayesine mahsuben TCDD tarafından karşılanır.

(2) Kamu hizmeti yükümlülüğü, beş yıl süreyle TCDD Taşımacılık A.Ş. tarafından yerine getirilir.

Emeklilik

GEÇİCİ MADDE 5- (1) TCDD'de istihdam edilen 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) ve (II) sayılı cetvele tabi personelden emekli aylığı bağlanmasına hak kazanmış olanlardan bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir ay içinde emeklilik başvurusunda bulunanların emekli ikramiyeleri, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla;

a) Yaş haddinden emekliliğine bir yıldan daha az süre kalanlar hariç olmak üzere, yaş haddinden emekliliğine en fazla üç yıl kalanlar için yüzde 25,

b) Yaş haddinden emekliliğine üç yıldan fazla beş yıldan az kalanlar için yüzde 30,

c) Yaş haddinden emekliliğine beş yıl ve daha fazla kalanlar için yüzde 40,

fazlasıyla ödenir.

(2) Emekli aylığı bağlanması şartlarını 2013 yılı sonuna kadar haiz olacaklara, bu hakkı kazandıkları tarihten itibaren bir ay içinde emeklilik başvurusunda bulunmaları halinde emekli ikramiyeleri yüzde 40 fazlasıyla ödenir.

(3) Bu madde uyarınca yapılan emeklilik başvurularında emeklilik tarihi olarak daha sonraki bir tarih gösterilemez, başvurular herhangi bir kayda bağlanamaz ve geri alınamaz. Bu kapsamda emekli olan personel, emekli oldukları tarihten itibaren beş yıl içinde TCDD'de ve TCDD Taşımacılık A.Ş.'de istihdam edilemez.

Yürürlük

MADDE 12- (1) Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

LİSTE

KURUM ADI : TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLET DEMİRYOLLARI

TAŞIMACILIK ANONİM ŞİRKETİ TEŞKİLATI : MERKEZ

İHDAS EDİLEN KADROLARIN

UNVANI

SINIFI

SERBEST KADRO ADEDİ

TUTULAN KADRO ADEDİ

1. DERECE

GENEL MÜDÜR , GİH

GENEL MÜDÜR YARDIMCISI GİH

TEFTİŞ KURULU BAŞKANI GİH

I. HUKUK MÜŞAVİRİ " GİH

DAİRE BAŞKANI GİH

BASIN MÜŞAVİRİ GİH

TOPLAM

1 3 1 1 8 1

15

/

GENEL GEREKÇE

Ülkemizin kalkınmasında ve bağımsızlığında belirleyici olan demiryollarının yeniden canlandırılması ve taşımacılıktaki rolünün güçlendirilmesi için; serbest, rekabetçi, ekonomik ve sosyal açılardan sürdürülebilir ve Avrupa Birliği (AB) mevzuatı ile de uyumlu bir demiryolu sektörünün oluşturulmasına ihtiyaç vardır.

Ülkemizde 1950'li yıllarda demiryollarının yolcu taşımacılığındaki payı yüzde 42, yük taşımacılığındaki payı ise yüzde 68 düzeylerindeyken 2012 yılma gelindiğinde bu oranlar yüzde 1,5-4,5 seviyelerindedir. Demiryolu sektörüne son yıllarda yapılan büyük yatırımların artarak sürdürülmesinin yanında sektörün düzenlenmesi ve TCDD'nin yeniden yapılandırılması ile zamanla karayolu lehine oluşan bu dengesiz değişimin, demiryolları lehine değiştirilmesi sağlanabilecektir.

Bütünleşik ulaştırma sistemi içinde, demiryolu taşımacılık sisteminin avantajlı yönlerinden daha fazla yararlanılabilmesi için alınması gerekli önlemlerin başında demiryolu sektöründeki tekelin kaldırılarak serbest, şeffaf, adil ve sürdürülebilir bir rekabet ortamının sağlanması gelmektedir. Böylelikle demiryolu alanındaki mevcut ülke kaynağımn daha verimli kullanılması sağlanacak ve atıl kapasite kullanıma açılacaktır. Tekelin kaldırılması ve sektörün serbestleştirilmesi ile AB demiryolu mevzuatına da uyum sağlanmış olacaktır.

1/11/2011 tarihli ve 28102 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 26/9/2011 tarihli ve 655 sayılı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile sektörün serbestleştirilmesi halinde uygulanacak düzenlemeler ve kurallar belirlenmiş, bunların uygulanmasının sorumluluğu ve görevi Demiryolu Düzenleme Genel Müdürlüğüne verilmiştir. Bu kapsamda yapılan çalışmalar, sektörün serbestleştirilebilmesi için demiryolu altyapı ve tren işletmecilerinin ayrı tüzel kişiliklerden oluşması gerekliliğini ortaya çıkarmıştır.

Bu çerçevede, halen kendisine devredilen demiryollarında altyapı ve tren işletmeciliği faaliyetlerinin tamamında tekel işletmeci olan TCDD'nin yeniden yapılandırılması gerekmektedir.

AB mevzuatına uyumlu şekilde demiryolu sektörünün rekabete açılması ve TCDD'nin altyapı işletmecisi ve tren işletmecisi olarak ayrıştırılarak yapılandırılması için kamu iktisadi teşebbüsü (KİT) mevzuatı çerçevesinde, kamu iktisadi kuruluşu (KİK) ve bağlı ortaklık modeli kullanılması öngörülmüştür. Bu modelle, işletmeciler arasında uyum ve koordinasyon ile emniyetin temin edilmesi, idari yapılanma, personelin özlük haklan ve statüsü bakımından kolaylık ve kamu desteği sağlanması amaçlanmıştır.

/ Bu amaçla TCDD, demiryolu altyapı işletmecisi olarak yeniden yapılandınlmakta, mevcut hukuki statüsünde hiçbir değişiklik yapılmamakta, 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında^ Kanun Hükmünde Kararnameye tabi bir kamu iktisadi kuruluşu (KİK) olarak varlığına devam etmektedir. Kamunun tren işletmecisi olarak ise; TCDD'nin tren işletmesi ile ilgili birimleri ayrılarak 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi ve TCDD'nin bağlı ortaklığı Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Taşımacılık Anonim Şirketi (TCDD Taşımacılık A.Ş.) kurulmaktadır.

Yeni oluşan tüzel kişiliklerin kuruluş aşamasında desteklenmesi, ayrışmanın sorunsuz gerçekleşmesi, mülkiyet konularında yaşanan sorunların çözülmesi ve hemzemin geçitlerde meydana gelen kazaların önlenmesi için gerekli düzenlemeler yapılmıştır.

Tasan yukarıda belirtilen gerekçelerle hazırlanmıştır.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Madde ile, TCDD yeniden yapılandırılarak bugün itibarıyla altyapı ve tren işletmeciliği görevlerini birlikte yapmakta olan Kuruluşun görev tanımı ve faaliyet alanları değiştirilmektedir. TCDD altyapı işletmecisi olarak yeniden yapılandırılmakta, tren işletmecisi olarak da Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Taşımacılık Anonim Şirketi (TCDD Taşımacılık A.Ş.) kurulmaktadır. Ayrıca kamu tüzel kişileri ile ticaret siciline kayıtlı anonim şirketlerin demiryolu altyapı işletmeciliği ve tren işletmeciliği yapmasına imkân sağlanmaktadır. Kanun ile, sadece ulusal demiryolu altyapı ağı üzerindeki demiryolu işletmeciliği düzenlenmekte, ulusal trafikle ilişkili olmayan metro, hafif raylı sistem, maden ve fabrika sahası gibi alanlardaki demiryolu işletmeciliği düzenlenmemektedir.

MADDE 2- Madde ile, Kanunda yer alan bazı kavramların tanımlan yapılmaktadır. Kamu tren işletmecisinin ismi, TCDD'ye ait bir şirket olarak bilinmesinin sağlayacağı ulusal ve uluslararası avantajlar nedeniyle, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollan Taşımacılık Anonim Şirketi (TCDD Taşımacılık A.Ş.) şeklinde düzenlenmektedir.

MADDE 3- Madde ile, TCDD'nin altyapı ve tren işletme görevlerinin ayrıştırılarak yeniden yapılandmlması nedeniyle görev çerçevesi yeniden tanımlanmaktadır. Mevcut ulusal demiryolu ağı altyapı işletmeciliği görevi halen TCDD tarafından yapılmaktadır ve TCDD bu konuda deneyime sahip tek kamu kuruluşudur. Kendisine verilen demiryolu altyapı işletmeciliği görevini, TCDD'nin mevcut deneyim ve kaynaklanyla sürdürmesi hem emniyet ve ekonomik gereklilikleri karşılayacak hem de yeniden yapılandırma sürecinde demiryolu ulaşımının kesintisiz ve emniyetle sürdürülmesini sağlayacaktır. Bu gerekçelerle TCDD, kamu demiryolu altyapı işletmecisi olarak belirlenmektedir.

Altyapı işletmecilerinin yapacağı görevlerin belirlenmesinde, görevlerin ticari ve emniyet nitelikleri dikkate alınmaktadır. Buna göre; emniyetle doğrudan ilişkili olduğundan tüm ulusal demiryolu altyapı ağı üzerindeki demiryolu trafiğini yönetme hakkı ve görevi tekel olarak TCDD'ye verilmiştir. Tren trafiğiyle doğrudan ilgili olmayan ve ticari faaliyetler olarak nitelenebilen yeni demiryolu yapımı, mevcut hatlann bakım ve onarımı, gar, istasyon ve lojistik alanların işletilmesi gibi görevler ise tekel niteliğinde değildir. TCDD, aynca ana statüsünde belirlenecek görevlerini de yapacaktır.

MADDE 4- Madde ile, TCDD demiryolu altyapı işletmecisi olarak yapılandırılmakta, mevcut hukuki statüsünde hiçbir değişiklik yapılmamakta, 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi bir KİK olarak varlığına devam etmektedir. Kamunun tren işletmecisi olarak ise; TCDD'nin tren işletme ile ilgili birimlerinin aynlması sonucu yine 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi TCDD'nin bağlı ortaklığı Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollan Taşımacılık Anonim Şirketi (TCDD Taşımacılık A.Ş.) kurulmaktadır.

TCDD 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi bir KİK olup, TCDD Taşımacılık A.Ş. de yine 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi bir bağlı ortaklıktır. Bu Kanunda düzenleme yapılmış olması kendi mevzuatları olan 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi oldukları hususunu etkilememektedir. Hukuki statülerinin değiştirilmesi, ana statüsü ve ana sözleşmesi ile görevlerinin belirlenmesi, değiştirilmesi, çıkarılması ve ilave edilmesi konulannda 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede hiçbir değişiklik yapılmamaktadır. Bakanlar Kurulu, Yüksek Planlama Kurulu ve yönetim kurulları gibi kurul, merci ve makamların yetkileri aynen devam etmektedir.

MADDE 5- Maddede bahsedilen yatırımlar, niteliği itibarıyla çok büyük maddi kaynak gerektiren ve ticari esaslar içerisinde sağlanan kârla karşılanması mümkün olmayan altyapı yatırımlarıdır. Bu tür yatırımlar, devletlerin altyapıları yapmak zorunluluklarının bir sonucudur. Ülkemizde son yıllarda büyük demiryolu altyapı yatırımları yapılmaktadır. Sadece TCDD tarafından 2009'da 1,3 milyar TL, 2010'da 2,4 milyar TL, 2011'de 2,7 milyar TL yatırım yapılmış, 2012'de ise 2,7 milyar TL yatırım gerçekleşmesi beklenmektedir. Önümüzdeki on yıl içerisinde de 100 milyar TL yatırım yapılması planlanmaktadır. Başta AB üyesi ülkeler olmak üzere demiryolu taşımacılık pazarının serbestleştirildiği ülkelerde dahi demiryolu yatırım, bakım ve onarım ile trafik yönetim bedellerinin tamamı doğrudan devlet tarafından desteklenmektedir. Altyapı işletmesinin hat tahsis geliri ancak işletme bütçesi finansmanı için yetebilecek niteliktedir.

Madde ile, 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi, sermayesinin tamamı Devlete ait, mal ve hizmetleri kamu yararı gözeterek üreten bir KİK olan TCDD'nin yeni demiryolu yapımı ile mevcut demiryolunun modernizasyonu, yenilenmesi ve iyileştirilmesine ilişkin altyapı yatırımlarının merkezi bütçeden Bakanlık bütçesine konulacak ödenekle karşılanması doğrultusunda düzenleme yapılmaktadır.

Demiryolu taşımacılığını arttırmak amacıyla da fabrika, organize sanayi ve yük merkezi gibi tesisleri ulusal demiryolu şebekesine bağlamak üzere yapılan iltisak hatlarının (bağlantı yolları) yapımı teşvik edilmektedir.

MADDE 6- Bu Kanunun temel amacı, tren işletme faaliyetlerindeki TCDD'ye ait tekelin kaldırılarak demiryolu taşımacılığının serbestleştirilmesi ve rekabete açılmasıdır. Madde ile, serbestleşmeye paralel olarak TCDD dışındaki kamu tüzel kişileri ile özel sektör anonim şirketlerinin de ulusal demiryolu altyapı ağı üzerinde demiryolu tren işletmecisi olmalarına imkân tanınmaktadır.

Diğer taraftan, ulusal demiryolu şebekesinin genişletilmesi için, TCDD dışındaki kamu tüzel kişileri ile özel sektör anonim şirketlerinin demiryolu altyapısına yatırım yapmalarını sağlamak üzere, kendilerine ait demiryolu altyapısı inşa etmelerine, kendilerine ve/veya başka özel sektör anonim şirketlerine ait demiryolu altyapısı üzerinde demiryolu altyapı işletmecisi olmalarına imkân tanınmaktadır.

Ayrıca, çapraz sübvansiyonu önlemek için, demiryolu tren işletmelerine yolcu, yük ve kamu hizmeti yükümlülüğüne ait gelir ve gider hesapları ile muhasebelerini ayrı ayrı tutma zorunluluğu getirilmektedir.

MADDE 7- Türkiye genelinde TCDD kullanımında toplam 315.918.967 m2 taşınmaz mevcut olup bunların 281.796.322 m2'sinin mülkiyeti TCDD'ye, 34.122.645 m2'sinin mülkiyeti ise Maliye Hazinesine aittir.

Maliye Hazinesine ait taşınmazların kullanımı ile ilgili olarak TCDD ile Maliye Bakanlığı arasında taşımacılık faaliyetlerine yönelik kiralamalarda ihtilaflar yaşanabilmektedir. Taşınmazlarla ilgili olarak men-i müdahale, ecrimisil, tapu iptali ve tescil, imar ve kadastro anlaşmazlıklarına bağlı olarak açılmış çok sayıda dava bulunmaktadır. Açılan davalarda, TCDD'nin mülk sahibi olmaması nedeniyle sorunlar yaşanmaktadır. Madde ile, söz konusu sorunların önlenmesi için bu taşınmazların mülkiyetinin, özellikleri gözönünde bulundurularak TCDD'ye devri ya da tahsis edilmesi sağlanmaktadır.

Ayrıca madde ile, yüksek hızlı trenin ülkemizde devreye girmesiyle birlikte demiryolu hatlarındaki taşıma hızlarında artış olması nedeniyle, demiryolu koridorlarındaki yapılaşmalar için can ve mal emniyetini temin etmek üzere güvenli bir yaklaşma mesafesi sağlanması için düzenleme yapılmaktadır.

MADDE 8- Ulusal demiryolu ağı ile diğer raylı sistemler üzerinde emniyetin sağlanması, kaza ve olayların soruşturulmasıyla ilgili olarak, 665 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına bağlı birimler oluşturularak görev ve yetkileri tanımlanmıştır. Kanun ile sağlanacak serbestleştirme sonucunda sektörde yeni kamu ve özel sektör altyapı ve tren işletmecileri faaliyet göstereceklerdir. Ceza soruşturmasımn yanında demiryolu sistemine özgü kazayla ilgili tespitler yaparak değerlendirilmesi ve sisteme yönelik çözümler üretilmesi, kazanın etkilerinin olay anı itibarıyla tespitinin yapılmasını zorunlu kılmaktadır. Bu tespiti yapacak heyetin ilgili taraflar ile uzmanlardan oluşması hedeflenmektedir.

MADDE 9- Madde ile, AB .mevzuatı (1370/2007/AT Tüzüğü) ile uyum gözetilerek, gerçekleştirilmesi ticari açıdan kârlı olmayan ancak sosyal devlet anlayışı gereği kamunun karşılanması gereken seyahat ihtiyaçlarının, kamu hizmeti yükümlülüğü kapsamında ihtiyacın özellikleri ile karşılanma şeklinin ortaya konulduğu bir sözleşme dâhilinde gerçekleştirilmesi, bu bağlamdaki kamu ihtiyaçlarının Bakanlar Kurulu tarafından belirlenmesi ve maliyetinin de Bakanlık bütçesine bu amaçla konulacak ödenekten karşılanması öngörülmektedir. Ayrıca demiryolu tren işletmecileri ve Bakanlık arasında yapılacak sözleşmenin temel içeriği düzenlenerek diğer esasların belirlenmesi için Bakanlığa yetki verilmektedir.

MADDE 10- Demiryolu ve karayolu kesişmelerinde uygulanan mevcut hükümler, ilk kez 1983 tarihinde düzenlenmiş, 1992 yılından itibaren de Yüksek Planlama Kurulu Karan gereği TCDD ana statüsünde yer almaktadır. Hemzemin geçit kazaları TCDD tarafından alınan tüm tedbirlere rağmen yeterince önlenememektedir. Madde ile, mevcut uygulamaya paralel şekilde sonradan yapılan yolun sahibi olan idarenin tedbir alma görevi kanuni düzenlemeye kavuşturulmaktadır.

MADDE 11- Madde ile, TCDD'nin bağlı ortaklığı olarak TCDD Taşımacılık A.Ş.'nin kurulması nedeniyle 233 ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerin ilgili bölümlerine işlenmesi hususları düzenlenmektedir.

TCDD'nin bağlı ortaklıklarından yaptığı mal ve hizmet alımları 4734 sayılı Kamu İhale Kanununda istisna kapsamında yer almaktadır. Madde ile, TCDD'den ayrılmak suretiyle kurulan TCDD Taşımacılık A.Ş.'nin de TCDD'nin diğer bağlı ortaklıklarından yapacağı mal ve hizmet alımları istisna kapsamına alınmaktadır.

' Ayrıca madde ile, demiryolu tren işletmecisi olarak TCDD Taşımacılık A.Ş. kurulduğundan, bundan sonra TCDD'ye yapılan atıflardan konusu itibarıyla TCDD Taşımacılık A.Ş.'yi ilgilendirenlerin bu bağlı ortaklığa yapılmış sayılacağı düzenlenmektedir.

GEÇİCİ MADDE 1- TCDD'nin tren işletmeciliğiyle ilgili birimleri ayrılarak TCDD Taşımacılık A.Ş. kurulduğundan personel ile araç, gereç ve cihazlardan TCDD ve TCDD Taşımacılık A.Ş. ile ilgili olanları tespit etmek konusunda TCDD Yönetim Kuruluna yetki verilerek bu ayrışmanın sağlıklı bir şekilde yapılmasının sağlanması amaçlanmaktadır.

Bu çerçevede TCDD'den TCDD Taşımacılık A.Ş.'nin faaliyet alanı ile ilgili araç, gereç, hak, alacak, borç ve yükümlülüklerin devredilmesi öngörülmektedir.

TCDD taşınmazlarının ilgili olanlarından; TCDD'den ayrılan tren işletmeciliğinin kesintiye uğramaması için TCDD Taşımacılık A.Ş.'nin kuruluş ve başlangıç aşamasında ihtiyaç duyulanları, rekabet ortamı da gözetilerek on yıl süreyle bu bağlı ortaklığa tahsisi düzenlenmektedir.

Devir ve tahsislerde ortaya çıkabilecek ihtilafları giderme konusunda Bakana yetki verilmektedir.

GEÇİCİ MADDE 2- Demiryolu taşımacılığının rekabet ortamında gerçekleştirilmesinin sürdürülebilirliğini sağlamak üzere; altyapı işletmecileri tarafından tren işletmecilerine sunulacak altyapının yeterli düzeyde bakımının yapılabilmesi, gerekli emniyet tedbirlerinin alınabilmesi, mevcut kapasitenin optimum kullanımı, ilave kapasite oluşturulabilmesi, altyapı ücretlerinin karşılanabilir düzeyde tutulabilmesi için altyapı işletmecilerinin mali açıdan güçlü ve borçsuz olması gerekmektedir. Bu nedenle madde ile, TCDD'nin geçmiş faaliyetlerinden kaynaklanan borç yükünden arındırılması için 31/12/2012 tarihi itibarıyla Hazineye olan borçlarının, TCDD'nin ödenmemiş sermayesine mahsup edilmesi konusunda Maliye Bakanlığı yetkilendirilmektedir.

GEÇİCİ MADDE 3- TCDD tarafından hâlihazırda altyapı işletmeciliği ve tren işletmeciliği birlikte yürütüldüğünden finansman açıkları bir bütün olarak karşılanmaktadır. Yeni yapılanmada altyapı işletmecisi olarak TCDD'nin esas gelirleri; demiryolu altyapısının kullanımı karşılığında tren işletmecilerinden tahsil edeceği ücretler ile Devlet tarafından sağlanacak desteklerden oluşacaktır.

TCDD'nin esas faaliyet geliri olan altyapı kullanım ücretlerinin belirlenmesinde demiryollarının diğer ulaştırma türleri ile rekabet gücü dikkate alınmalıdır. Dolayısıyla, bu ücretler demiryolu taşımacılık pazarının kaldırabileceği düzeyde olmalıdır. Aksi takdirde altyapı kullanım ücretlerinin tamamının başlangıçta ticari esaslar içerisinde belirlenmesi durumunda altyapı kullanım ücretleri çok yüksek düzeyde olacaktır. Bu da tren işletmeciliğini başlangıçtan itibaren olumsuz etkileyecek, talebi önemli ölçüde azaltacak ve yeniden yapılanma gerekçesini ortadan kaldıracaktır.

Ayrıca TCDD'ye esas gelir getirecek altyapı kullanım ücretini kazanacağı yüksek hızlı tren hatlarının yeterli büyüklüğe ancak beş yıllık bir sürede ulaşacağımn öngörülmesi nedeniyle bugün itibarıyla yeterli altyapı kullanım ücreti geliri potansiyeli yoktur.

Bu nedenlerle TCDD'nin geçiş sürecinde desteklenmesi öngörülmektedir.

GEÇİCİ MADDE 4- TCDD Taşımacılık A.Ş. ticari esaslara göre üçüncü şahıslarla rekabet ortamında demiryolu taşımacılık faaliyetlerinde bulunacağından, sektörün kârlı ve verimli olmamasından ve bugün itibarıyla da yüksek hızlı tren işletmeciliği yeterli büyüklüğe erişmediğinden beş yıllık bir geçiş dönemi öngörülmektedir. Böylece, mevcut yük ve yolcu taşımacılığı hizmetlerinin yeniden yapılanma çerçevesinde istenilen sonuca ulaşıncaya kadar aksatılmadan yürütülmesi sağlanmakta ve geçiş döneminde tren işletmeciliğinden kaynaklanan finansman açığı nedeni ile taşımacılık hizmetlerinin yapılamaz hale gelmesi önlenmektedir.

Bu nedenlerle TCDD Taşımacılık A.Ş.'nin geçiş sürecinde desteklenmesi öngörülmektedir.

GEÇİCİ MADDE 5- TCDD ve TCDD Taşımacılık A.Ş.'nin insan kaynaklan yapısının; yeni oluşan rekabetçi pazara uygun şekilde nitelik ve nicelik olarak yeniden düzenlenmesine ihtiyaç vardır. Madde ile, ihtiyaç duyulan pozisyon ve personel sayılarının daha sağlıklı belirlenebilmesi için emekli ikramiyelerinin maddede belirtilen oranlarda fazla ödenmesi sağlanmaktadır.

MADDE 12- Yürürlük maddesidir.

MADDE 13- Yürütme maddesidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber