Yargının zirvesinde maaş 4 bin 722 YTL'ye çıkacak

Haber Giriş : 31 Mayıs 2006 10:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıda maaşları, Başbakanlık müsteşarının maaşına endeksleyen yeni maaş modeli tasarısı, hakim ve savcılara yüzde 23'ten yüzde 43'e uzanan oranda zam öngörüyor. Tasarı aynen yasalaşırsa, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay başkanları ve başsavcılarının maaşı 897 YTL'lik artışla 4 bin 722 YTL'ye yükselecek.

HÜRRİYET, Hükümet'in önündeki yargıya zam tasarısını ele geçirdi. Yargının aylığını milletvekilleri gibi en yüksek devlet memuru olan Başbakanlık müsteşarının maaşına endeksleyen yeni bir maaş modeli getiren tasarı hakim ve savcılara yüzde 23'ten yüzde 43'e uzanan oranda zam öngörüyor. Tasarı aynen yasalaşırsa, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay başkanları ve başsavcılarının maaşı 897 YTL'lik (499 YTL'si yargı ödeneği) artışla 3 bin 826 YTL'den 4 bin 722 YTL'ye yükselecek. Tasarı daire başkanları, yüksek mahkeme üyelerinin maaşını ise 4.228 YTL'ye çıkarıyor. Tasarı, ekindeki tabloda, zammın bütçeye yükü 85.296.354 YTL olarak gösterildi.

İŞTE YENİ MAAŞ MODELİ:

Sekiz maddelik tasarı ile hakim ve savcılara, Başbakanlık Müsteşarının mesai hariç ödeme toplamının brüt tutarı oranında "kıstas aylık" yanında "yargı ödeneği" verilecek. Tasarı gerekçesinde, hakim ücreti "Hakim ve savcıların aylıkları en yüksek devlet memuruna fazla çalışma ücreti hariç fiilen yapılmakta olan ödemeler (sözleşme ücreti, ikramiyeler, özel hizmet tazminatı ve kadrosu için öngörülen makam tazminanın yarısı) kıstas alınmak suretiyle yeniden belirlenmektedir" şeklinde tanımlandı.

KAPSAM DIŞI KALANLAR:

Tasarı, daha önce emekliye ayrılmış hakim ve savcıları, askeri yargı ve Sayıştay mensupları ve emeklilerini kapsam dışı bıraktı. Ancak, yasanın yürürlük tarihi taslakta gösterilmediği için 1 Ocak 2006 tarihinden işletilmesi halinde, son emekliye ayrılan Danıştay eski Başkanı Ender Çetinkaya ve bu arada emekli olan yargı mensupları da zamdan yararlanabilecekler.

MAAŞ KESME YAPTIRIMI:

Sağlık kurulu raporu üzerine verilen hastalık izinleri ile kanser, verem, akıl, şeker hastalığı, açık kalp ameliyatı gibi uzun süreli tedaviye ihtiyaç gösteren hastalıklar dışında, bir yıl içindeki hastalık izin sürelerinin toplam 7 günü aşması halinde, aşan günlere isabet eden yargı ödeneği yüzde 50 eksik ödenecek.

HAKİM SAVCIYA BİLGİSAYAR:

Hakim ve savcılara mesleğe atandıklarında görevde kullanılmak üzere bilgisayar verilecek. Yedi yıl için verilen bu bilgisayarlar iki yıldan az olmamak üzere, garanti sürelerinin sona erdiği tarihte edinme bedelinin yüzde 40'ı karşılığında aylıklarından on eşit taksitte ödenmek ve bütçeye gelir kaydedilmek üzere isteyen hakim ve savcıya devredilebilecek.

Tasarı Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı

YARGITAY 8. Ceza Dairesi eski Başkanı Naci Ünver, yargının bir çatı altında toplanma gereksinimi varken, şimdi emeklilerin bile bu tasarı ile ikiye ayrıldığını belirterek, "Bu tasarı Anayasa'nın eşitlik ilkesine de hukuka da aykırıdır" dedi. Diğer bir emekli hakim, askeri yargı ve Sayıştay'ın kapsam dışı bırakılmasıyla yargının daha çok parçalanmış olacağını ve tasarıya konulmamasına rağmen yüzde 35'lik ödemenin de mahkeme harçlarından karşılanması ile hakimlerin yurttaşın parasından aylık alır hale düşürüleceğini ve bunun dünyanın hiçbir yerinde örneğinin bulunmadığını söyledi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber