Sınava Gireceklere Beslenme Haritası

Doğru beslenme sadece kilo vermede ve hastalıklarda değil odaklanmada da en önemli etken niteliğini taşıyor.

  1. Hamur tatlıları: Boş yere tok tutar ve yüksek kalorilidir. Kalsiyum içeren az şekerli sütlü tatlı tüketilirse daha uygundur.

    Hamur tatlıları: Boş yere tok tutar ve yüksek kalorilidir. Kalsiyum içeren az şekerli sütlü tatlı tüketilirse daha uygundur.

  2. Hazır yiyecekler (fast-food): Bu yiyecekler boş kalori kaynağıdır. Kızartarak yapıldıklarından özellikle B vitamini ve diğer vitaminlerin çoğu pişirirken kaybolur. Beynin çalışması için B vitamini önemlidir.

    Hazır yiyecekler (fast-food): Bu yiyecekler boş kalori kaynağıdır. Kızartarak yapıldıklarından özellikle B vitamini ve diğer vitaminlerin çoğu pişirirken kaybolur. Beynin çalışması için B vitamini önemlidir.

  3. Cipsler: Bolca nişasta ve yağ içerdiklerinden vücutta yorgunluğa yol açarlar.

    Cipsler: Bolca nişasta ve yağ içerdiklerinden vücutta yorgunluğa yol açarlar.

  4. Poğaça, börek: Sabit kalması gereken kan şekerini hızlı yükseltir ve hızlı düşürür.

    Poğaça, börek: Sabit kalması gereken kan şekerini hızlı yükseltir ve hızlı düşürür.

  5. SINAVDAN 3 GÜN ÖNCE: Erken saatlerde peynir, yumurta, maydanoz, yeşilbiber, domates, salatalık, pekmez ve tam buğday ekmeği eşliğinde güçlü bir kahvaltı ile güne başlanmalıdır. Kahvaltı mutlaka evde yapılmalıdır. Öğlen etli sebze yemeği yanında yoğurt, akşamları da ızgara balık yanında salata hafif öğünler olacağından mide ve bağırsakları rahatlatır. Ara öğün olarak taze ya da kuru meyve yanında ceviz ve badem tüketilebilir.

    SINAVDAN 3 GÜN ÖNCE: Erken saatlerde peynir, yumurta, maydanoz, yeşilbiber, domates, salatalık, pekmez ve tam buğday ekmeği eşliğinde güçlü bir kahvaltı ile güne başlanmalıdır. Kahvaltı mutlaka evde yapılmalıdır. Öğlen etli sebze yemeği yanında yoğurt, akşamları da ızgara balık yanında salata hafif öğünler olacağından mide ve bağırsakları rahatlatır. Ara öğün olarak taze ya da kuru meyve yanında ceviz ve badem tüketilebilir.

  6. SINAVDAN 1 GÜN ÖNCE: Çikolata, şekerli gıdalar, hazır meyve suları gibi yüksek şeker içeren yiyecekler tüketilmemelidir. Öğlen ve akşam bol sebze tüketilmelidir. Her zaman tüketilen besinler tüketilmelidir. Lahana, brüksel lahanası, asitli içecekler ve kızartma tüketilmemelidir. Dışarıda yemek yenilmemeli, tavuk, mayonez, pişmemiş gıdalar ve açık satılan ürünlerden uzak durulmalıdır.

    SINAVDAN 1 GÜN ÖNCE: Çikolata, şekerli gıdalar, hazır meyve suları gibi yüksek şeker içeren yiyecekler tüketilmemelidir. Öğlen ve akşam bol sebze tüketilmelidir. Her zaman tüketilen besinler tüketilmelidir. Lahana, brüksel lahanası, asitli içecekler ve kızartma tüketilmemelidir. Dışarıda yemek yenilmemeli, tavuk, mayonez, pişmemiş gıdalar ve açık satılan ürünlerden uzak durulmalıdır.

  7. SINAV GÜNÜNE DİKKAT! Sınav günü sabah stres ve heyecan durumuyla iştah kapalı olabilir. İştah durumu normalse kahvaltı poğaça, simit ile geçiştirilmeden mutlaka evde yapılmalıdır. Kahvaltıya meyve suyu eklenebilir. Eğer iştah durumu çok düşükse 1 orta boy yeşil elma ya da 1 avuç üzüm yanında 1 çay bardağı süt ile sınav esnasında kan şekeri düşmesi engellenebilir. Sabah kahvaltısında çay ve kahve tüketimi idrar yapımını arttıracağından sınav esnasında rahatsızlığa neden olabilir.

    SINAV GÜNÜNE DİKKAT! Sınav günü sabah stres ve heyecan durumuyla iştah kapalı olabilir. İştah durumu normalse kahvaltı poğaça, simit ile geçiştirilmeden mutlaka evde yapılmalıdır. Kahvaltıya meyve suyu eklenebilir. Eğer iştah durumu çok düşükse 1 orta boy yeşil elma ya da 1 avuç üzüm yanında 1 çay bardağı süt ile sınav esnasında kan şekeri düşmesi engellenebilir. Sabah kahvaltısında çay ve kahve tüketimi idrar yapımını arttıracağından sınav esnasında rahatsızlığa neden olabilir.

  8. Su tüketimi kişiye göre değişir. Ortalama 2 litre su vücudun dengeli çalışmasını sağlar. Saf olarak bir şey katmadan günde 10 bardak su tüketilmelidir. Bunun yanında çalışma sırasında stresi azaltacak yeşil çay, yasemin, ginseng ya da melisa çaylarından toplam 2 fincan kadar tüketmelidir.

    Su tüketimi kişiye göre değişir. Ortalama 2 litre su vücudun dengeli çalışmasını sağlar. Saf olarak bir şey katmadan günde 10 bardak su tüketilmelidir. Bunun yanında çalışma sırasında stresi azaltacak yeşil çay, yasemin, ginseng ya da melisa çaylarından toplam 2 fincan kadar tüketmelidir.

  9. Ceviz, badem konsantrasyonu arttırır, ayçiçeği çekirdeği de strese karşı korur, antioksidandır. Günde 2 adet ceviz içi, 5-6 adet badem, 1 küçük avuç çekirdek tüketilmelidir.

    Ceviz, badem konsantrasyonu arttırır, ayçiçeği çekirdeği de strese karşı korur, antioksidandır. Günde 2 adet ceviz içi, 5-6 adet badem, 1 küçük avuç çekirdek tüketilmelidir.

  10. Taze meyve yanında badem, 1 avuç kuru üzüm ve 2 adet ceviz içi, 2 ince dilim tam buğday ekmeği ve 1 dilim peynir ile sandviç, 4 kaşık tahıl gevreği ve 1 kâse yoğurt, yulaflı bisküvi ve süt sağlıklı atıitırmalıklar arasında yer alır.

    Taze meyve yanında badem, 1 avuç kuru üzüm ve 2 adet ceviz içi, 2 ince dilim tam buğday ekmeği ve 1 dilim peynir ile sandviç, 4 kaşık tahıl gevreği ve 1 kâse yoğurt, yulaflı bisküvi ve süt sağlıklı atıitırmalıklar arasında yer alır.