Uludağ Üniversitesi'ndeki usulsüz ihale soruşturmasında 11'i profesör 25 kişi ağır cezalık oldu

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Ağustos 2008 14:46, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi'ndeki usulsüz ihale soruşturmasında 11 profesörün de aralarında bulunduğu 25 kişi ağır cezalık oldu. Cumhuriyet Savcısı'nın iddianameyi tamamlamasıyla sanıklar Bursa 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak. Soruşturmaya konu olan usülsüzlük iddiaları ise Prof. Mustafa Yurtkuran'ın rektörlüğü dönemindeki 2005 ve 2007 yıllarını kapsıyor.

ıÜüAralarında profesör, eczacı, defterdarlık görevlisi ve medikal firma sahiplerinin bulunduğu 25 kişiyi Ağır Ceza Mahkemesi'ne götüren süreç, 2005-2007 yılları arasında, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nin malzeme alım ihalesi açmasıyla başladı. UÜ Tıp Fakültesi Anestezi ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Başkanlığı'nın o dönem düzenlediği 'perfüzör enjektörü seti ve pompası' ihalesinde şartnamede belirtilen 'partikül filtresi olacaktır' şartının bulunmasına rağmen ürünlerin şartnameye uygun olmadığı yapılan inceleme sonucu belirlendi. Bir firma yetkilisinin şikayeti üzerine Cumhuriyet Savcılığı olayla ilgili soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında Bursa Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Mali Büro Amirliği ekipleri, kliniklerde kullanılan enjektörlerden birer numune aldı. Bu numuneler, biri genel cerrah diğeri de eczacı olan iki bilirkişi tarafından incelendi.

Yapılan incelemelerde 2005-2007 yılları arasında enjektör alımıyla ilgili olarak 4 ayrı ihale düzenlendiğini tespit edildi. İhalelerin her birini mercek altına alan polis, firmaların hastaneye ihale şartnamesine uymayan tıbbi malzemeler teslim ettiğini belirledi. Numunelere el konulmasından sonra bilirkişi olarak tayin edilen ve tıbbi malzemeler konusunda uzman olan bir genel cerrah ile bir eczacı enjektörlerin şartnameye uygun olmadığına ilişkin bir raporu Cumhuriyet Savcılığı'na sundu. UÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nde görev yapan 11 profesör ile bir eczacı, medikal firma sahibi 8 kişi, biri müdür 3 hastane görevlisi ve 2'si ise Defterdarlığa bağlı Mal Müdürlüğü'nde görevli toplam 25 kişi hakkında dava açıldı. Olayın soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı`na ifade veren zanlıların suçlamayı kabul etmediği belirtildi.

Soruşturmayı tamamlayan Cumhuriyet Savcısı, hazırladığı iddianameyi Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Önümüzdeki günlerde tutuksuz yargılanacak olan 25 kişinin; 'Kamu kurum ve kuruluşları ihalesine fesat karıştırmak' suçundan ayrı ayrı 3 ila 12 yıl arası hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor. Davanın duruşmaları Bursa 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. Usulsüzlüğün ortaya çıkarılmasını sağlayan ihbarcının da medikal bir firmanın sahibi olduğu, savcılık soruşturması sonunda bu kişinin de yargılanmasına karar verildiği belirlendi.

İDDİANAME

Cumhuriyet savcılığının mahkemeye gönderdiği iddianamede; sanıkların filtreli yerine filtresiz toplam 39 bin enjektör teslim ederek devlet kurumunu 1 milyon YTL zarara uğrattıkları öne sürülüyor. İddianamede şu ifadeler yeralıyor: "İhalelerde 'partikül filtresi' şartına uygun olmayan numuneler teslim edilmiş, komisyonlarda görev yapanlar numuneleri incelemeden şartnameye uygunmuş gibi kabul etmişlerdir. Muayene kabul heyetleri şartnameye aykırı olan, hatta ihalede kazanan markadan farklı malzemeyi dahi incelemeden kabul etmişlerdir. Firmaların aralarında anlaşma yaparak ihaleye girdikleri, fiyatları bilerek çok yüksek tuttukları da anlaşılmaktadır. Daha sonra aralarında alışverişler yaparak aynı malı birbirlerine satan ve en son olarak da çok yüksek fiyattan ihale edilen malı kuruma vererek her birinin iyi karlar elde ettikleri fatura incelemesinde görülmüştür. Sonuçta, kurum bilinçli şekilde zarara uğratılmıştır. İhale komisyonunda görev alanlar da şartnameye aykırı malı kabul ederek ihaleye fesat karıştırma suçunu işlemişlerdir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber