'Deprem ne zaman olacak' tartışması

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Ağustos 2008 13:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mithat Fırat Özer, ''Büyük Marmara depreminin yakın zamanda olacağına dair yapılan açıklamalar bireysel dikkat çekme çabalarıdır. Öyle bir aktivite gözlemlemiyoruz'' dedi.

Prof. Dr. Özer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisinin de aralarında bulunduğu, Kocaeli Üniversitesi ile Almanya'nın bilimsel ve teknolojik araştırma kurumu Geo Forschungs Zentrum'dan bilim adamlarından oluşan heyetin depremle ilgili çalışmaları Gemlik çevresinde sürdürdüğünü, aktif fay merkezinin Gemlik olarak gözüktüğünü söyledi.

Kocaeli, Yalova, Gemlik ve İstanbul'un batısında 22 adet deprem istasyonuyla deprem hareketlerini gözlemeyi sürdürdüklerini ifade eden Özer, şunları söyledi:

''Kuzey Anadolu fay hattının kuzey koluna baktığımızda belirgin bir aktivite görmüyoruz. Uzun yıllar önceki aktivitesinin benzerini gösteriyor. Bizim araştırmalarımız da Kuzey Anadolu fay hattının güney kolu üzerinde sürüyor. Eğer bir deprem olacaksa bu güney kolu üzerinden olacak diye tahmin ediyoruz. Kuzey Anadolu fay hattının güney koluna ağırlık verilip önlemlerin bu bölgede alınması gerekiyor.''

-''GÜNEY KOLUN BATISINDA HAREKETLİLİK''-

Kuzey Anadolu fay hattının kuzey kolunun Adapazarı'ndan İzmit Körfezi'ne kadar uzandığını, güney kolunun ise Geyve, Pamukova'dan başlayıp, İznik Gölü'nün güneyinden Gemlik Körfezi'ne uzandığını ifade eden Özer, ''ilginç bir şekilde Gemlik Körfezi ve İznik Gölü'nün batısına kadar, Geyve ve Pamukova'nın da içinde yer aldığı alanda hiçbir hareket yok, ancak bu bölgenin batısında hareketlilik var. Bu bölgedeki bir depremin geçmişte olan depremlere bakarak 6,5 büyüklüğünde olabileceğini tahmin ediyoruz'' diye konuştu.

-''ABARTILI YORUMLAR PROJELERE DESTEK BULMAK İÇİN''-

Marmara'da yaşanabilecek olası deprem için kesin bir şiddet tahmini yapmanın olanaksız olduğunu belirten Özer, şunları söyledi:

''Yapılan hesaplar çok güvenilir bilgiler vermiyor. İlk hesaplar 100 yılda depremin olabileceğini ortaya koyuyordu. Daha sonra yapılan hesaplar ise bu bölgede depremin 130 yıl civarında olabileceği sonucunu veriyordu. Ancak şu anda söz konusu depremin 130 yıl civarında olabileceğine dair çok net bir hareket gözükmüyor. Aktiviteler böyle bir sonuç vermiyor.

Depremin yakın zamanda olacağına dair yapılan açıklamalar bireysel dikkat çekme çabalarıdır. Öyle bir aktivite gözlemlemiyoruz. Medyadaki abartılı yorumlar projelere destek bulmak ya da kendilerini öne çıkartmak isteyenlerin çabalarıdır.''

-''YENİ YAPILARDA GÖZLE GÖRÜLÜR DEĞİŞİKLİKLER VAR''-

Marmara Depremi'nden bu yana geçen 9 yılın ardından Kocaeli'nde gözle görülür değişiklikler olduğunu ifade eden Özer, şunları kaydetti:

''İnsanlar geçen 9 yılın ardından deprem ile ilgili bilgi edindiler, yeteri kadar bilgi sahibi olmasalar da bununla ilgili önlem alınması gerektiğini, depremin doğallığını öğrendiler. Ancak insanlar, depremin tekrarlanabileceğini bilseler de bir süre sonra unutmaya da başlıyorlar. Tekrar benzer acıların yaşanılabileceği unutuluyor ve benzer acılara neden olabilecek hatalar sürdürülüyor.

17 Ağustos Marmara Depremi öncesi ile karşılaştırırsak kaçak yapılar çok az, ancak bu yapılar hala söz konusu. Kaçak yapılara karşı çok büyük önlemler var. Bu bölgede hazır beton kullanılıyor, elle beton yapmak yasal değil. Ancak kırsal da hala denetim dışı yapılaşmaların olduğunu görüyoruz.''

Prof. Dr. Özer, olası bir depreme karşı kurumsal anlamda da önemli hazırlıklar yapıldığını söyledi.

Acil önlemlerinin yanında deprem öncesinde alınacak tedbirlerin de çok önemli olduğunu vurgulayan Özer, şunları kaydetti:

''Deprem öncesinde alınacak önlemler yapılaşmayla, şehir bilinciyle, şehirleşmeyle ilgilidir; deprem sigortası da bunların bir parçasıdır. Bunlar sürdürüldüğünde 17 Ağustoslar bir daha acılı bir şekilde yaşanmayacaktır. Basit bir şekilde can ve mal kaybı olmadan atlatılacaktır.''

-''YER BİLİMLERİ KONUSUNDA ÖNEMLİ AŞAMA KAYDETTİK''-

Türkiye'nin yer bilimleri konusunda önemli aşama kaydettiğini, ancak hala dünyanın en iyileri arasında olmadığını söyleyen Prof. Dr. Özer, ''yer özelliklerini, deprem hareketlerini saptayabiliyoruz. Bu konularda dünya ile başa baş gidiyoruz, ancak öncü çalışmalarda, yer bilimleri ile ilgili projelerde kaynak bulma güçlüğü çekiyoruz, maddiyat olmadan çalışma yapmak olası değil. Doğru projelerin desteklenmesi çok önemli'' diye konuştu.

Prof. Dr. Özer, Gelecek yıl Marmara Depremi'nin 10. yılında uluslararası bir kongre düzenleyeceklerini, Kızılay, Marmara'daki ilçe yönetimleri ve valiliklerle birlikte halkı bilinçlendirici, geniş katılımlı bir anma etkinliği hazırlayacaklarını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber