Mevsimler, vücudun fiziksel ve ruhsal yapısını etkiliyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Ekim 2008 20:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

- Hava değişimleri, fizyolojik değişimlerin yanı sıra psikolojik değişimlere de yol açıyor. Mevsim değişikliğine bağlı ortaya çıkan şikayetlerin geçiştirilmemesi gerektiği belirtiliyor.

Beslenmeye mevsim geçişlerinde daha fazla dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için C, B ve E vitaminlerinin alınmasını öneriyor. Kadınların bu dönemden erkeklere oranla daha fazla etkilendiğini belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Akbaş, Online Sağlık'a (www.onlinesaglik.com) yaptığı açıklamada güneşin ve sıcak havanın etkisini yitirmesiyle şikayetlerin artığını söyledi.

Dr. Akbaş, "Sonbahar mevsimi insanlara birkaç yönden etki ediyor. Bunlardan ilki termal etkidir. Bu etki ısı değişimleri ve nem oranlarında ani azalmalar nedeniyle yaşanıyor. İkinci etki ise psikolojik etkidir. Güneş ve ısı insana mutlulukla huzur veriyor. Sonbaharın gelişiyle birlikte kişilerde; halsizlik, uykusuzluk, yorgunluk gibi şikayetler artıyor. Psikolojik ve hormonel dengeleri erkeklere göre daha hassas olduğu için kadınlar erkeklere oranla daha fazla etkileniyor" dedi.

Hava değişimlerinin fizyolojik değişimlerin yanı sıra psikolojik değişimlere de yol açtığını belirten Dr. Akbaş, soğuk havalarda intihar vakalarının artığını belirterek, "Kuzey ülkelerinde kış ayları soğuk ve karanlık geçer. Ülke insanlarında depresyona girme oranları diğer ülkelere göre daha fazladır. Oysa Güney ve Akdeniz ülkelerinde bu orana daha az rastlanmaktadır" diye konuştu. Mevsim değişikliğine bağlı ortaya çıkan şikayetlerin geçiştirilmemesi gerektiğini belirten Dr. Murat Akbaş sporun depresyon ve halsizlik için en iyi ilaç olduğunu vurgulayarak, "Yorgunluk, halsizlik ve depresyon şikayetleri olan kişilerde konsantrasyonu artırıcı ve motivasyonu güçlendirici spor faaliyetlerine ve hobilere önem verilmesi büyük fayda sağlayacaktır. Genellikle hafif sporlara; balık tutma, avcılık, yürüyüş gibi faaliyetlere öncelik verilmelidir. Gerekli görüldüğü durumlarda bir uzmandan yardım istenmelidir" ifadelerini kullandı.

Beslenmeye mevsim geçişlerinde daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini belirten Dr. Murat Akbaş şöyle devam etti:

"Beslenme her mevsim dengeli ve düzenli yapılmalıdır. Bahar aylarında ise vücudun yaşadığı ani değişiklikler nedeniyle dışarıdan takviye gıdalara ihtiyaç duyulmaktadır. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için C, B ve E vitaminlerinin alınmasına dikkat edilmelidir. Yine aynı aylarda kafein ve alkolden uzak durulmalı, ada çayı ve melisa çayı sıkça tüketilmelidir".

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber