Hamile bayanların yolculukta uzun süreli oturmaları zararlı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Nisan 2009 10:28, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

ADEM ELİTOK

BURSAHamilelerin uçak yolculuğu yapmasında bir sakınca olmadığını belirten uzmanlar, anne adaylarına 2 saatten fazla oturmamalarını tavsiye ediyor.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Zuhal Saylık, uçak yolculuğunun hamileler için de oldukça güvenli olduğunu söyledi. Kanama, şeker hastalığı, yüksek tansiyon ya da erken doğum riski bulunmayan hamilelerin endişe etmelerini gerektirecek bir durum bulunmadığına dikkat çeken Saylık, uçaklarda kabin basıncının önemine dikkat çekti.

Kabin basıncının hamileler için büyük önem taşıdığını, ancak günümüzde uçaklarda bu sorunla karşılaşılmadığını hatırlatan Dr. Saylık, bir diğer önemli konunun ise uzun süre oturmak olduğunu kaydetti. Hamilelik sırasında araba, otobüs, uçak ya da trenle seyahat ederken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar olduğunu vurgulayan Saylık, herhangi bir yerde oturmanın zararlarına dikkat çekti. Salık, şunları dile getirdi: "Uçuk yolculuklarında uçun süre rahatsız bir pozisyonda oturmak varis riskini artırır. Bu durumlarda varis çorabı giymek faydalı olacaktır. Uzun süre oturmak bacaklardaki kan dolaşımını etkiler ve ayak ile bileklerde şişmelere neden olabilir. Boş iki koltuk bulunması halinde ayaklarınızı uzatabilirsiniz. Ayrıca ayakkabılarınızı çıkarmalısınız. Yolculuklarda 2 saatte bir hafif yürüyüş yapmalısınız. Bu kısa yürüyüşler sırasında bacaklara germe egzersizleri de yaptırılmalı. Yolculuk sırasında otururken de bazı germe hareketleri uzun süreli oturmanın olumsuz etkilerini azaltır. Oturur pozisyondayken bacaklarınızı iyice ileriye doğru uzatıp, topuklarınız merkez olacak şekilde ayağınızı yavaşça kendinize doğru kuvvetice çekerek baldır kaslarınızı gerin. Ayak bileklerinizi sağa sola çevirin."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber