Eş Durumu Nakillerinde, Kamuda Çalışanlar Açısından Yeknesaklık Oluşturulsun

11.01.2005 tarihinde yayımlamış olduğu Danıştay kararlarında da görüleceği üzere, eşi SSK'ya veya Bağ-Kur'a tabi olarak çalışanlara eş durumundan nakil hakkı tanınmaması, mevzuatımıza aykırı değildir. İlgili kararlarda gerekçe olarak, "idarenin bütün işlemlerinin temel hedefi olan kamu yararını sağlama amacının gerçekleştirilmesinin kişilerin sübjektif karar ve tutumlarına bağlı kılanamayacağı" belirtilmiştir. Diğer taraftan, mevzuatımız sadece SSK'ya veya Bağ-Kur'a tabi olarak çalışanları değil kamuda çalışan memurlar dışındaki diğer kamu görevlilerini de (KİT II sayılı cetvel, hakim, savcı, askeri personel) eş durumu kapsamı dışında tutmaktadır. İşte bu hususun değiştirilmesi gerekmektedir.

Haber Giriş : 26 Ocak 2005 00:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Daha önce yayımlamış olduğumuz Danıştay kararları dikkate incelendiğince eş durumuna ilişkin şu gerekçelere yer verilmiştir.

"657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 418 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değişik 72. maddesinin 2. fıkrasının işlem tarihinde yürürlükte bulunan metninde "Yeniden veya yer değiştirme suretiyle yapılacak atamalarda, aile birimini muhafaza etmek bakımından kurumlar arasında koordinasyon sağlanarak memur olan diğer eşin de isteği halinde ataması, atanmaya tabi tutulan memurun atandığı yere 74. ve 76. maddelerde belirtilen esaslar çerçevesinde yapılır...." hükmü yer almaktadır.

Yasa koyucunun bu hükümle, Anayasanın 41. maddesine koşut olarak, aileyi parçalanmaktan kurtarmak, bireylerini bir arada tutmak suretiyle ailenin huzur ve mutluluğunu devam ettirmek ve bu yolla kamu görevlilerinin ailevi kaygılardan uzak bir biçimde kamu hizmetlerini verimli, etkin ve sağlıklı bir biçimde yürütmeleri için gerekli ortamı sağlamak amaçlarını taşıdığından kuşkuya yer yoktur. Anayasanın ve 657 sayılı Yasanın sözü edilen düzenlemelerine göre, aynı kurumda çalışan eşlerden birinin hizmetin başka bir yere naklini gerekli kılması halinde, diğer eşinde isteği varise coğrafi bakımdan aynı veya aile bütünlüğünün bozulmasına yol açmayacak kadar yakın bir yere; eşlerin ayrı kurumlarda çalışmaları halinde ise diğer eşin çalıştığı kurumla gerekli koordinasyon sağlanmak suretiyle bu eşin de isteği halinde, aynı veya yakın yere naklinin yapılması idare için bir yükümlülüktür."

Diğer taraftan memurlar.net olarak 02.04.2004 tarihinde yayımladığımız özel dosyada eş durumundan nakillere ilişkin ayrıntılı bilgiler vermiştik.

Bugün hem sitemize gelen çok sayıda mail, hem ilgili danıştay kararları hem de 2004 yılında yayımlanmış haberimiz çerçevesinde bir öneriyi yeniden gündeme taşımak istiyoruz.

O da şudur: Eş durumundan nakiller sadece kamuda çalışan memurlar için değil kamuda çalışan sözleşmeli personel ve işçiler için de geçerli olmalıdır. Kamuda çalışan tüm personelin temel amacının kamu yararı sağlamak olduğunu söylüyorsak bu adaletsiz uygulamanın değiştirilmesini de sağlamak zorundayız. Umut ediyoruzki, kamu kurumlarında çalışan memurların diğer kamu personeli olan eşleri için de (örneğin KİT II sayılı cetvelde çalışan eşleri için de) nakil hakkına sahip olması hususunda gereken yapılacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber