Faylar tek tek incelendi, sonuç ürkütücü

Türkiye Fay Haritası, yenilendi. Sonuç; bazı fayların boyu uzarken bazı yerlerde de yeni faylar ortaya çıktı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Haziran 2012 01:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MTA, en son 1992 yılında güncellediği ''Türkiye Diri Fay Haritası'nı 6 yıllık çalışmanın ardından yeniledi. Çalışmayla bazı fayların boyu uzarken kimi yerlerde yeni faylar olduğu da görüldü.

Deprem riskinin yüksek olduğu Marmara Bölgesi'nden başlanan ve fay hatlarının yoğunlaştığı illerle çizimine devam edilen haritada İstanbul ile ilgili ayrıntılı sonuçlara ulaşılması için ''CBS'' olarak adlandırılan Coğrafi Bilgi Sistemleri teknolojisi kullanıldı. Güncellenen diri fay verisi, ''Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı-UDSEP-2023'' için alt yapı niteliğine de sahip.

"YENİ YERLERDE YENİ FAYLARIN OLDUĞUNU GÖRDÜK"

Kandilli Rasathanesi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, Rasathane olarak MTA'ya çalışmalarda yardımcı olduklarını belirterek çalışmanın görünmeyen bazı fayların tespitinin sağlanması açısından önemli olduğunu vurguladı.

Deprem olduğundan ilk olarak diri fay haritasına baktıklarını, en kısa sürede fayın yönünü, boyunu ve derinliğini tespit etmeye çalıştıklarını bildiren Prof. Dr. Özel, çalışmayla ilgili şu bilgileri verdi:

''Yeni diri fay haritasını MTA jeologları arazide fayları tek tek tespit ederek hazırladı. Ortada ciddi bir emek var. Bu çalışmayla bazı fayların boyunun uzadığını ve yeni yerlerde yeni fayların olduğunu gördük. Bundan dolayı da yeni harita, deprem konusunda daha doğru yorumlar yapabilmemizi de sağlayacak''

Çalışmaylanın detayları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından kamuoyuna açıklanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber