İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Bütçe kanunları kısalıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Haziran 2012 17:27, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, bütçe kanunlarında yer alan bazı hükümlerin ilgili kanunlara eklenmesine ilişkin kanun tasarı kabul edildi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tasarıyla bütçe kanunlarında yer alan ve artık süreklilik arz eden bazı hükümlerin ilgili kanunlara taşındığını söyledi.

Böylece Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın görüşme sürecinin etkinliğinin artırılmasının amaçlandığını belirten Şimşek, 2002'de bütçe Kanunu'nda 77 madde yer alırken, bu sayıyı 2006'da 34'e düşürdüklerini kaydetti. Şimşek, bu tasarıyla da 2012 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nda 30 olan madde sayısını, 2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nda 15'e düşüreceklerini belirtti.

Şimşek, tasarıyla, Bütçe Kanunu'nu daha da sadeleştirmeyi ve süreci etkin hale getirmeyi amaçladıklarını ifade etti.

Milletvekillerinin, ''kamudaki taşıt fazlalığı ve gereksiz araç kiralamaları'' ile ilgili sorularını yanıtlayan Şimşek, yeni Taşıt Kanunu Tasarı Taslağı hazırladıklarını, bunu ilgili bakanlıklara gönderdiklerini ve bakanlıkların gelen görüşlerini de Başbakanlık'a ilettiklerini kaydetti.

Taslakta, taşıtla ilgili sıkıntıları minimize edecek düzenlemeler olduğunu, kiralamada istismarın önlenmesi için fayda maliyet anazili yapılmasını zorunlu hale getirdiklerini ifade eden Şimşek, ''Taşıt kullanımının istismarını engelleyecek taşıt takip ve bilgi sistemini öngörüyoruz'' dedi.

-''MİT Müsteşarlığı'na 100 araç kiralanması için izin''-

Bakan Şimşek, bütçelerinde imkan olan kurumların, taşıt alımında bakanlıktan izin alma zorunluluğu olmadığını ifade etti.

Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'na tabi kurumların kullanımında, 2011 yılı itibariyle 86 bin 479 araç bulunduğunu belirten Şimşek, bu araçların 34 bin 223'ünün binek (çoğu emniyete ait), 20 bin 261'inin pikap, 2 bin 791'inin otobüs, 4 bin 873'ünün kamyon, 6 bin 267'sinin ambülans, 10 bin 194'ünün münibüs, 5 bin 431'inin motosiklet ve 2 bin 439'unun da muhtelif cinslerde olduğunu bildirdi.

Maliye Bakanı Şimşek, KİT'ler ve mahalli idarelerin de katılmasıyla bu sayının 159 bine çıktığını ifade ederek, bu araçların 63 bininin mahalli idarelere, 9 bininin de KİT'lere ait olduğunu kaydetti.

Kurumların yeni araç kiralamaları için bakanlıktan izin almak zorunda olduğuna işaret eden Şimşek, ''Ama eskiden var olan bütçenin kullanımına yönelik olarak bizden izin almıyorlar'' dedi. Şimşek, 2007'de 10 kuruma 99 adet, 2008'de 16 kuruma 158, 2009'da 18 kuruma 95 adet, 2010'da 15 kuruma 69, 2011'de 20 kuruma 105, 2012'de 18 kuruma 262 adet araç kiralanması için izin verildiğini söyledi. Şimşek, ''2012'de verilen izinlerin 100 adeti MİT Müsteşarlığı için, 115 adeti Maliye Bakanlığı için, 67 adeti 2-B işlemlerinin sahadaki çalışmalarının yürütülmesi için, 48 adeti de yeni kurulan vergi denetim kurumları için verildi'' dedi.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal'ın, ''bakan yardımcıları için Audi A-8 marka araç kiralanması yoluna gidilip gidilmediğini'' sorması üzerine Şimşek, Bakan yardımcılarından öyle bir talep gelmediğini söyledi. Şimşek, ''Böyle bir kiralama sözkonusu değil. Bu konudaki hassasiyeti hepimizin göstermesi lazım'' dedi.

-Tasarı-

Tasarıyla, bütçe kanunlarında her yıl yer alan ve süreklilik arz eden hükümler ilgili kanunlara taşınıyor.

Bu hükümler özetle şöyle:

-Bütçe düzeni, gelir ve gider cetvellerinin düzenlenmesi, yıl içinde yeni tertipler, gelir ve finansman kodları açılması, muhasebe ve kesin hesaba ilişkin kayıtların yapılmasına ilişkin hükümler.

-Yükseköğretim kurumlarının toplu halde öngörülen ödeneklerinin birimlere gönderilmesi ve harcama yetkilisinin belirlenmesine ilişkin hükümler.

-Yurtiçi ve yurtdışı kaynaklardan sağlanacak bağış, hibe ve yardımların bütçeleştirilmesine ilişkin hükümler.

-Resmi taşıtların satın alma, mübadele ve hibe yoluyla edinimi, kullanımı ve bunların giderlerine ilişkin hükümler.

-Kadroların kullanımı, sözleşmeli personel ve işçi istihdamı ile bunlara ilişkin ödeneklerin kullanımı ve yurt dışı aylıklarının ödenmesini düzenleyen hükümler.

-Özelleştirme gelirlerinin bütçeye gelir kaydedilmesine imkan sağlayan hükümler.

Bu hükümlerin ilgili kanunlara aynen taşınmasıyla, TBMM'nin bütçe hakkının sağlıklı kullanılabilmesinin temini sağlanacak ve bütçe görüşme sürecinin etkinliği artırılacak. 2012 Yılı Bütçe Kanunu'nda 30 olan madde sayısı, 2013 Yılı Bütçe Kanunu'nda 15'e düşürülecek.

Tasarıyla, Özelleştirme Fonu'nun nakit fazlasının belirli bir kısmının genel bütçeye gelir kaydedilmesi ile Devlet Demiryolları'na ait limanların özelleştirilmesinden elde edilecek gelirlerin bütçeye özel gelir ve özel ödenek kaydedilmesini öngören düzenlemeler yürürlükten kaldırılıyor. Elektrik Üretim Anonim Şirketi veya müessese, bağlı ortaklık, iştirak, işletme birimleri varlıklarının özelleştirilmesinden elde edilen gelirlerin genel bütçeye özel gelir ve özel ödenek kaydedilmesine ilişkin düzenlemeden de vazgeçiliyor.

Hazine'nin özel mülkiyetindeki taşınmazların trampa işlemleri konusunda uygulamada meydana gelen tereddütlerin ve ihtilafların giderilmesi amacıyla yapılan düzenleme ile Hazine taşınmazlarının tasarrufunda, ilgili idarelerden görüş alınmadan tapu kütüklerindeki bilgiler esas alınarak işlem yapılmasına imkan sağlayan hükümler, önergeyle tasarıdan çıkarıldı.

Muhabir: Coşkun Ergül

Yayıncı: Kudret Topçu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber