Türkiye yolsuzlukta 10 üzerinden 8 aldı

Haber Giriş : 03 Kasım 2005 11:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dünya Bankası'nın "İş Fırsatları Geliştirme" başlıklı raporunda, Türkiye'deki işsizlik oranının azaltılması ve yeni iş alanlarının geliştirilebilmesi için yolsuzluk sorununun çözülmesi gerektiği belirtildi. Türkiye'ye, 10 puanlık 'yolsuzluk endeksi'nde 8 puan verildi.

Dünya Bankası (DB), Türkiye'de işsizlik oranının azaltılması ve yeni iş sahaları geliştirilebilmesi için yolsuzluk sorununun çözülmesi gerektiğini belirtti. DB, 1 Kasım'da yayınladığı ve Doğu Avrupa ile eski Sovyet ülkelerini kapsayan "İş Fırsatları Geliştirme" başlıklı raporda, Türkiye'ye de yer ayırdı. DB, geçiş ekonomilerinde yolsuzluğun ciddi bir sorun olduğunu ancak Türkiye'nin geçiş ekonomisi olmamasına rağmen aynı sorun ile karşı karşıya olduğunu tespit etti. İncelenen ülkeler arasında en yüksek yolsuzluk oranı ise Azerbaycan, Moldova ve Kazakistan'da, en düşük yolsuzluk oranı ise Slovenya ve Estonya'da bulunuyor.

AB ülkeleri temiz
DB, raporu hazırlarken Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Avrupa Komisyonu, Avrupa Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile Uluslararası Kalkınma Departmanı'nın (DFID) görüşlerinden faydalandı. 278 sayfalık raporda, Uluslararası Şeffeflık Örgütü'nün (Transparency International) 2002 yılında hazırladığı yolsuzluk endeksi verileri kullanıldı. Endekste ülkelerdeki yolsuzluk oranına göre 1'den 10'a kadar bir puanlama yapıldı. 10 puan en yüksek yolsuzluk oranını temsil ediyor. Doğu Avrupa ve eski Sovyet ülkelerinde yolsuzluk ortalaması 7.5 düzeyinde bulunurken, Türkiye endekste 8 puan aldı. Avrupa Birliği (AB) üyesi Merkez ve Doğu Avrupa ülkeleri en az yolsuzluğun olduğu bölgeler oldu ancak bu ülkelerde yolsuzluğun AB-15 ülkelerine göre daha yaygın olduğu tespit edildi. Eski Sovyet ülkelerinin oluşturduğu Bağımsız Devletler Topluluğu ise yolsuzluk sorununun en yoğun yaşandığı bölgeler oldu. ABD ve AB-15 ülkeleri ise yolsuzluk endeksinde sıfıra yakın bir puan aldı.

Nüfus istihdamdan hızlı büyüyor
Raporda, Türkiye'nin 1980-2003 yılları arasında istihdam oranının sadece ortalama yüzde 0.8 oranında büyüdüğü belirtilerek, buna karşın çalışma yaşındaki nüfus oranındaki artışın ortalama yüzde 2.6 olduğu bildirildi. İş gücüne katılım oranının ise yüzde 48 oranında düştüğünün ifade edildiği raporda, bu oranın OECD'deki en düşük oran olduğuna dikkat çekildi. Türkiye'de kadınların işgücüne katılımının oldukça düşük olduğu ifade edilerek, şu anda çalışma yaşındaki nüfusun yılda yüzde 2'den daha fazla büyüdüğü ifade edildi. Raporda, 2020 yılında Türkiye'de 21 milyondan daha fazla kişinin çalışma yaşına ulaşacağı belirtilerek, bu grubun Türkiye için gelecek 10 yılda kritik önem arz ettiği belirtildi. Türkiye iş pazarının demografik ve ekonomik faktörlerden etkilendiğinin bildirildiği raporda, "Diğer gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi Türkiye hızlı demografik geçiş deneyimi yaşıyor. Bu demografik güçler ekonomik büyüme için potansiyel olsa da, bunu iş pazarında absorbe etmek için şirket dinamizmi sağlanması ve yeni iş sahaları geliştirilmesi gerekli" denildi.

Eşit olmayan yatırım iş geliştirmeye engel
Rapora göre, Türkiye'de eşitsiz insan ve fiziksel sermaye yatırımı, hızlı genişlemeyi ve yeni iş sahaları yaratmayı engelliyor. Kültürel ve kurumsal faktörler özellikle kadınlar için rolleri değiştiriyor ve bu durum hanehalkı seçimleri ile iş gücü katılım kararlarını etkiliyor. Rapora göre, Türkiye'de iş pazarına yeni katılımların yarattığı baskı ise çalışma yaşındaki nüfusun yaşlanması ile azalacak. Eğitim sistemindeki yeniden yapılanma ise insana olan sermaye yatırımına odaklı olduğu için, bu durum uluslararası arenada rekabet edebilirliği sağlayacak. Yatırımların miktarı ve kalitesinin artması ise gelecekte ortaya çıkacak yeni imkanlardan yararlanmayı sağlayacak. Rapora göre, Türkiye'nin öncelikli olarak iş ortamını geliştirmesi ve makro ekonomik istikrarı sağlaması gerekiyor. Raporda, Türkiye'deki işe alma ve işten çıkarma prosedürlerinin katı olduğu belirtilerek, emek üzerindeki verginin ise çok olduğu vurgulandı.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber