Arapça Normları yanlış mı hesaplanıyor?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 25 Temmuz 2013 14:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Arapça Normları yanlış mı hesaplanıyor?

Bir öğretmenin Arapça normu ile ilgili mailini paylaşıyoruz.

Dil Mezunu Arapça Öğretmenlerinin Norm Sıkıntısı

Sınıf öğretmenleri gibi Arapça Öğretmenleri de il içi ve il dışı ihtiyaç listesinde umduklarını bulamadılar. Norm kadro güncellemelerinde yapılan yanlışlıklar ve belirsizlikler Arapça öğretmenlerini mağdur etmeye devam ediyor. 4+4+4 eğitim sistemiyle orta kısımları yeniden açılan İmam Hatip Okullarında ihtiyaç duyulan Arapça öğretmenleri, norm güncellemelerindeki yanlış uygulamalar sonucu yerlerinde çakılı kaldılar. Arapça Öğretmenliği ve Arap Dili Edebiyatı Mezunu Arapça öğretmenleri yaşadıkları sıkıntının temelinde Arapça dersine ait olan normların İmam Hatip Ortaokullarında Din Kültürü Ahlak Bilgisi, İmam Hatip Liselerinde ise İHL Meslek Dersleri olarak girilmesi yatıyor.

Talim ve Terbiye Kurulu 07/07/2009 tarih, 80 Sayılı kararına göre İmam Hatip Liselerindeki Mesleki Arapça dersi ile İmam Hatip Ortaokulları ve Ortaokullardaki Arapça dersine girmeye Arapça Öğretmenliği ve Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunları (Formasyon veya öğretmenlik sertifikasına sahip olanlar) atanma hakkına sahipken İlahiyat Fakültesi mezunları sadece aylık karşılığı Arapça dersine girme hakkına sahip. Arapça öğretmenleri, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği bölümünden mezun olanların ise 80 Sayılı karara göre İmam Haatip Ortaokullarında Arapça dersine girme hakkı bulunmamasına rağmen bu okullardaki Arapça dersine ait normların Din Kültürü Ahlak Bilgisi adına doldurulduğunu iddia ediyor.

İmam Hatip Liselerinde de benzer bir uygulama olduğunu ifade eden birçok öğretmen, gerçekte okulların Arapça öğretmeni ihtiyacı olmasına rağmen meslek dersleri öğretmeni açığı gösterilerek hem kendilerinin hem de öğrencilerin mağdur edildiğini düşünüyor. Seslerini Facebookta kurdukları bir grup aracılığıyla duyurmaya çalışan Arapça öğretmenleri bu yüzden açık gösterilen sayıda meslek dersi öğretmeni kadrosu açıldığını ve bu kadrolara meslek dersi öğretmenlerinin atandığını söylüyor. Meslek dersi öğretmenlerinin de aylık karşılığı Arapça dersine girme hakkı bulunduğu için okullardaki Arapça dersleri meslek dersi öğretmenleri tarafından verilmekte olup bu okullara kadrolu Arapça öğretmeni atanmasının önündeki engellerden biri olarak görülüyor.

2012-2013 Eğitim Öğretim yılında binin üzerinde İmam Hatip Ortaokulunun açıldığı ülkemizde iller arsı tayinde 8 il Arapçada il dışı tayine kapalıyken aralarında Hatay,Denizli ,Eskişehir, Manisa gibi büyük illerinde olduğu 19 ilde ise sadece tek okul Arapça öğretmenleri için il dışı tayine açıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber